Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου 2021

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της 15ης Φεβρουαρίου 2021

Στην 4η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, η Ανοιχτή Πόλη έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

Κακοκαιρία και άστεγοι
Ζητήσαμε ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή για τα μέτρα που έχουν ληφθεί σχετικά με την προστασία των αστέγων κατά τις μέρες της έντονης κακοκαιρίας. Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να φέρει για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Χάρτα των Δικαιωμάτων των Αστέγων, την οποία έχουν ήδη συνυπογράψει αρκετές πόλεις από διάφορες χώρες της Ευρώπης, και από τη χώρα μας.
*Σαββατοκύριακο και lockdown*
Κατά γενική ομολογία, το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 6μμ τα Σαββατοκύριακα δεν είναι ούτε λογικό ούτε αποτελεσματικό. Οδηγεί σε ένταση του συνωστισμού, καθώς οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να χωρέσουν δραστηριότητες του σαββατοκύριακου, όπως τα αναγκαία ψώνια, σε λιγότερες ώρες. Περιορίζει το διαθέσιμο χρόνο τους για μια βόλτα ή για να φροντίσουν κάποιον συγγενή. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη Δημοτική Αρχή να τοποθετηθεί σχετικά και να διεκδικήσει για τους δημότες τη μείωση των ωρών απαγόρευσης, συμβάλλοντας έτσι στην ποιότητα της καθημερινότητάς τους σε μια δύσκολη περίοδο.

Διαχείριση απορριμμάτων
Μετά από παρέμβασή μας, το Δημοτικό Συμβούλιο συζήτησε το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση σχετικά με τη διαμόρφωση του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων που ακόμα εκκρεμεί. Καλέσαμε ακόμα τη Δημοτική Αρχή να τοποθετηθεί απέναντι στην επιλογή της καύσης των απορριμμάτων, την οποία προωθεί ο κ. Πατούλης τη στιγμή που η υπόλοιπη Ευρώπη την εγκαταλείπει. Προτείναμε την έγκριση ψηφίσματος του Περιβαλλοντικού Δικτύου Αθήνας, με το οποίο το Δημοτικό Συμβούλιο προκρίνει μια σύγχρονη προσέγγιση του θέματος, στη βάση της αποκεντρωμένης διαχείρισης και του κοινωνικού ελέγχου. Με χωροθέτηση των αναγκαίων υποδομών για τη μέγιστη δυνατή προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών, ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων, σε διακριτά ρεύματα. Με δημιουργία μονάδων ανακύκλωσης προδιαλεγμένων υλικών καθώς και μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων που θα αποσυμπιέσουν το τέρας της Φυλής. Με μετρήσιμους στόχους και συγκεκριμένες πολιτικές πρόληψης της παραγωγής απορριμμάτων, ώστε να αποκατασταθούν έτσι και οι κοινωνικά άδικες στρεβλώσεις που παρατηρούνται στις εισφορές που καταβάλλουν οι δήμοι (και τελικά οι δημότες μέσω των τελών) για τη διαχείριση των αποβλήτων τους. Οι δημότες της Αθήνας καλούνται να καταβάλουν 11% αυξημένες εισφορές στον ΕΔΣΝΑ για το 2021, εισφορών που σε μεγάλο βαθμό προκύπτουν από την ανυπαρξία ενός αξιόπιστου, σύγχρονου και διαφανούς σχεδιασμού.

Λόφος Στρέφη
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «πιπίλα» το αίτημα για μία δομημένη διαβούλευση, στα πλαίσια της κοινότητας, η οποία θα εξασφάλιζε τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στους σχεδιασμούς που αφορούν το λόφο του Στρέφη. Η Ανοιχτή Πόλη πιστεύει ότι ο Δήμος Αθηναίων δεν μπορεί, με το πρόσχημα της αποδοχής μιας δωρεάς, να αποποιείται βασικών ευθυνών του, όπως είναι η φροντίδα και η αναβάθμιση του λόφου, αλλά και ο διάλογος με την τοπική κοινότητα για το μέλλον του. Αναγνωρίζοντας ότι ο λόφος του Στρέφη έχει ανάγκες – ανάγκες που στο μεγαλύτερο βαθμό προκύπτουν από τη χρόνια αδιαφορία των δημοτικών αρχών – η Ανοιχτή Πόλη θα καταθέσει στο Συμβούλιο της 1ης Κοινότητας συγκεκριμένο σχέδιο δομημένης διαβούλευσης που θα εμπλέκει δημιουργικά τους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής, τους φορείς τους, καθώς και την επιστημονική κοινότητα. Για την Ανοιχτή Πόλη, ο σχεδιασμός του Δημόσιου Χώρου είναι από τη φύση του αλληλένδετος με την «πιπίλα» της συμμετοχής των δημοτών, ακριβώς για να αποφύγει να πνιγεί στα αδιέξοδα που γεννιούνται όταν οι ανάγκες τους μπαίνουν στη σκιά των επιδιώξεων του όποιου δωρητή.

Γηροκομείο
Παρά την καταδίκη της έκπτωτης διοίκησης του Αρχιμανδρίτη Μπούμπα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για ορισμό νέας προσωρινής διοίκησης στο Ίδρυμα, το Γηροκομείο Αθηνών παραμένει και σήμερα σε αδιέξοδο. Οι χειρισμοί της Δημοτικής Αρχής, κατά την πρόσφατη εκδίκαση της αίτησης που υπέβαλε η σημερινή διοίκηση για παράταση της θητείας της, δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη διοίκηση του κ. Κολιού να εξασφαλίσει την επιζήμια παραμονή στη θέση της για τουλάχιστον ακόμα εννέα μήνες. Αυτό σημαίνει ότι η τόσο επείγουσα ανάγκη για εκλογή αιρετής διοίκησης και επαναφορά του Ιδρύματος στην ομαλότητα αναβάλλεται. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή να μας ενημερώσει για το σχεδιασμό της μετά και τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις. Η Ανοιχτή Πόλη έχει δώσει μάχες για τη σωτηρία του Γηροκομείου και θα συνεχίζει να στηρίζει εκείνες τις ενέργειες που χρειάζονται για να ανακτήσει το Γηροκομείο την αξιοπιστία του.

Στήριξη επιχειρήσεων
Η πανδημία δεν πρέπει να γίνει αιτία οικονομικής και κοινωνικής ερήμωσης. Ο Δήμος Αθηναίων πρέπει να σταθεί δίπλα στις ανάγκες των επιχειρήσεων της πόλης που αντιμετωπίζουν ένα εξαιρετικά αβέβαιο αύριο. Η Ανοιχτή Πόλη έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων για τη στήριξη της εστίασης. Ανάμεσα σε αυτές, διαγραφή των προστίμων για τα τραπεζοκαθίσματα και των προσαυξήσεων τους για το 2020 και το πρώτο εξάμηνο του 2021, απαλλαγή από το 100% των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων για τις επιχειρήσεις εστίασης, απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις των πληττόμενων ΚΑΔ για το 2020 και συνέχιση της απαλλαγής για όσο διάστημα διατηρούνται περιοριστικά μέτρα το 2021, πάγωμα για ένα έτος όλων των απαιτήσεων του ΔΑ για οφειλές προηγούμενων ετών. Καλέσαμε επίσης τη Δημοτική Αρχή να εξετάσει τη δυνατότητα στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης μέσα από την ένταξή τους σε άξονες του ΕΣΠΑ.

Πολιτιστικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι
Θέσαμε επίσης το σημαντικό ζήτημα των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, οι οποίοι επίσης έχουν ανάγκη την ενεργό συμπαράσταση του Δήμου. Αποτελούν κέντρα κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής των γειτονιών, τα οποία παραμένουν επί μήνες σε αναστολή λειτουργίας και αντιμετωπίζουν πλέον ανυπέρβλητες οικονομικές δυσκολίες. Η στήριξή τους με άμεσα μέτρα οικονομικής ανακούφισης είναι κρίσιμη, αν θέλουμε τις γειτονιές της πόλης ζωντανές την επόμενη μέρα της πανδημίας.