Αντιδημοκρατική μεθόδευση της παράταξης Μπακογιάννη στην 30η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Αντιδημοκρατική μεθόδευση της παράταξης Μπακογιάννη στην 30η έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Η Ανοιχτή Πόλη, μαζί και με άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ζήτησαν και ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή, μαζεύοντας τις απαραίτητες υπογραφές δημοτικών συμβούλων, να δεχτεί χτες 8/12 την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε αυτό να ζητήσει από τις αρμόδιες αρχές με ψήφισμά του την παύση των διώξεων απέναντι στους πολίτες που, με σεβασμό στα υγειονομικά πρωτόκολλα, θέλησαν να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονημένου από την Αστυνομία Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ανάμεσα σε αυτούς και μέλη του Δημοτικού και των Κοινοτικών Συμβουλίων του Δήμου Αθηναίων.

Η παράταξη του κ. Μπακογιάννη εμπόδισε τη συζήτηση του θέματος, παρερμηνεύοντας αυθαίρετα τον κανονισμό, με τρόπο ώστε να ακυρώνεται η δυνατότητα του 1/3 των δημοτικών συμβούλων να επιβάλλουν την έκτακτη συνεδρίαση του σώματος για οποιοδήποτε θέμα – δυνατότητα που είναι κρίσιμη για τη δημοκρατική λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου και το σεβασμό της μειοψηφίας. Έτσι, οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Μπακογιάννη και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη καταψήφισαν τη διεξαγωγή συζήτησης για το θέμα που το σώμα είχε κληθεί να συζητήσει.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο κ. Μπακογιάννης αντιλαμβάνεται το παράλογο του να πρέπει να ψηφιστεί αν θα συζητηθεί ένα θέμα σε μια συνεδρίαση που έχει συγκληθεί εκτάκτως για να το… συζητήσει. Τόσο η πλειοψηφούσα παράταξη, όσο και οι σύμβουλοι της παράταξης Κασιδιάρη, απλά δεν ήθελαν να συζητηθεί το θέμα των συλλήψεων αιρετών εκπροσώπων των Αθηναίων δημοτών, δεν ήθελαν να τοποθετηθούν απέναντι στο κρεσέντο αστυνομικής αυθαιρεσίας με το οποίο η κυβέρνηση αξιοποιεί την υγειονομική κρίση σαν ευκαιρία περιστολής των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων μας.

Ο κ. Μπακογιάννης δεν αρκέστηκε να ακυρώσει θεσμικά την αντιπολίτευση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά αντιμετώπισε τις αυτονόητες διαμαρτυρίες με περισσή αλαζονεία, σχολιάζοντας ότι «η αντιπολίτευση ζει το δράμα της». Φαίνεται ότι ο κ. Μπακογιάννης δέχεται ότι αν είσαι πλειοψηφία μπορείς απλά να αρνείσαι να συζητήσεις, ξεχνώντας ότι ο διάλογος είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας.

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική διαδικασία, με την οποία η Δημοτική Αρχή εμπόδισε το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί απέναντι σε αυθαίρετες διώξεις μελών του. Στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου ζητήσαμε να ενταχθεί το θέμα, ο κ. Μπακογιάννης θα έρθει αντιμέτωπος, όσο και αν τον δυσαρεστεί, με την πραγματικότητα της πόλης που διοικεί. Η ανέμελη σιωπή του Δημάρχου απέναντι στην έξαρση του αυταρχισμού στις γειτονιές της πόλης δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών.