Debate στον ΙΑΝΟ: Κέρδισε χειροκρότημα και εντυπώσεις ο Νάσος Ηλιόπουλος

Debate στον ΙΑΝΟ: Κέρδισε χειροκρότημα και εντυπώσεις ο Νάσος Ηλιόπουλος

Σε μια μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θεματικές ενότητες την Καθαριότητα, την Ασφάλεια, τις αρμοδιότητες Δήμου και Κράτους, το Προσφυγικό και το θέμα της τοξικοεξάρτησης, ο Νάσος Ηλιόπουλος φαίνεται πως κέρδισε τις εντυπώσεις.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο υποψήφιος με την “Ανοιχτή Πόλη” κέρδισε το θερμό χειροκρότημα του κοινού που γέμισε ασφυκτικά τον “Ιανό”, ενώ σε δύο περιπτώσεις δημιούργησε εμφανή εκνευρισμό και αμηχανία στον Κώστα Μπακογιάννη.

H τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου για την Ασφάλεια ήταν αυτή που απέσπασε τα περισσότερα χειροκροτήματα καθώς και τα θετικά σχόλια του κοινού.

Μεταξύ άλλων, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε στην τοποθέτησή του:

– «Μία πόλη χωρίς ασφάλεια είναι μία πόλη που παράγει το φόβο και μια πόλη με φοβισμένους ανθρώπους δεν μπορεί να είναι μια πόλη δημοκρατική»

– «Η κρίση δημιούργησε αποκλεισμούς και αυτό ενέτεινε την ανασφάλεια. Υπό αυτή την έννοια οι κοινωνικές πολιτικές είναι πάρα πολύ σημαντικό στοιχείο ακόμα και για το θέμα της ασφάλειας»

– «Τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνει ένας Δήμος για να σπάει το αίσθημα εγκατάλειψης και να μην αφήνει “μαύρες τρύπες” στην πόλη είναι: Ηλεκτροφωτισμός, ενίσχυση της κοινωνικής κατοικίας σε υποβαθμισμένες περιοχές, κίνητρα για εμπορική δραστηριότητα σε υποβαθμισμένες περιοχές και ο πολιτισμός που δεn μένει μόνο στο κέντρο αλλά πηγαίνει και στις γειτονιές»

– Πόσο ασφαλής είναι μία πόλη από με 70 παιδικές χαρές, λιγότερες από τις μισές είναι αυτή τη στιγμή πιστοποιημένες; Πόσο ασφαλής είναι μία πόλη που όποτε βρέχει παρακαλάς να μη χρειαστεί να περπατήσεις στα πεζοδρόμια; Πρέπει να υπάρχει λοιπόν συνολικότερη στόχευση στο κομμάτι της ασφάλειας»

– «Οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Τελεία.»

– «Ο φόβος δηλητηριάζει την κοινωνία και παράγει ανασφάλεια. Χωρίς αυτό το δηλητήριο δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, μέρα μεσημέρι, στο κέντρο της πόλης»

– «Η Αθήνα δεν είναι Gotham City και ούτε θα γίνει. Όλο αυτό το σκηνικό τρόμου που πολλές φορές βλέπουμε να αναπαράγεται, κυρίως από ανθρώπους που έχουν ζήσει την πόλη μόνο μέσα από την τηλεόραση, καταλήγει συνήθως σε έναν λόγο προσβλητικό για τους ανθρώπους που έχουν γεννηθεί, έχουν μεγαλώσει και ζουν σε αυτή την πόλη. Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε ολόκληρες γειτονιές και ολόκληρες περιοχές».

– «Αυτή τη στιγμή στο κέντρο της Αθήνας παίζεται ένα τεράστιο παιχνίδι real estate. Ανήκω σε μια γενιά που τους διώχνουν από τα σπίτια τους για να βγάλουν τα σπίτια σε βραχυχρόνια μίσθωση. Καλή η συζήτηση για την ασφάλεια να συζητήσουμε όμως και για το πώς γειτονιές σαν τα Εξάρχεια σε πέντε χρόνια θα είναι “άβατο” για τους ανθρώπους της γενιάς μου, γιατί δεν θα μπορούν να νοικιάσουν σπίτι»

Ο εκνευρισμός Μπακογιάννη όταν ο Νάσος Ηλιόπουλος του θύμισε τη ρατσιστική φρασεολογία της ΝΔ

Ένας αδικαιολόγητος εκνευρισμός του Κώστα Μπακογιάννη, διατάραξε το πολιτισμένο -σε γενικές γραμμές- debate των υποψηφίων δημάρχων Αθηναίων.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Κ. Μπακογιάννης -με αφορμή τα πολλά χειροκροτήματα που απέσπασε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην τοποθέτησή του για το προσφυγικό- είπε εν είδει αστεϊσμού, αν και μάλλον ενοχλημένος: «Βλέπω ενθουσιασμό στην κερκίδα σας, κύριε Ηλιόπουλε, το πάτε πάρα πολύ καλά βλέπω, τους έχετε ευχαριστήσει όλους τους δικούς σας».

Η απάντηση από τον Νάσο Ηλιόπουλο ήταν μάλλον αποστομωτική. Ο υποψήφιος της «Ανοιχτής Πόλης», δήλωσε απευθυνόμενος στον Κ. Μπακογιάννη:

«Έκανε προηγουμένως ένα αστείο ο κ. Μπακογιάννης για το “ακροατήριο μου”, αλλά νομίζω θα ήταν καλό να μην αρχίζουμε να χωρίζουμε ακροατήρια εδώ μέσα. Αυτό που θα ήθελα να πω εγώ όμως είναι πως ένας από τους λόγους που είμαι χαρούμενος είναι πως ο κόσμος που μπορεί να θεωρηθεί πως είναι ακροατήριό  μου είμαι σίγουρος πως είναι ένας κόσμος που ποτέ του δε θα έλεγε φράσεις όπως “να κάνουμε δύσκολη τη ζωή των μεταναστών” (σ.σ. η φράση ανήκει στον Άδωνη Γεωργιάδη) ή όπως “να τους πνίγουμε στο Αιγαίο” (σ.σ. αναφορά στο “η φύλαξη συνόρων προϋποθέτει νεκρούς” που είχε πει ο Θάνος Πλεύρης). Το ακροατήριό μου, ποτέ δε θα έλεγε μια φράση όπως «Στη Μανωλάδα οι επιστάτες πυροβόλησαν στον αέρα και κάποια σκάγια μπορεί να πέτυχαν κάποιους εργάτες» (σ.σ. επίσης φράση του Άδωνη Γεωργιάδη). Όποτε ο καθένας επιλέγει το ακροατήριο στο οποίο θέλει να απευθυνθεί. Τα παιδιά που γεννήθηκαν σε αυτή τη χώρα, πρέπει να πάνε σχολείο εδώ και είναι καλό αυτή η χώρα να μην έχει πολιτικές ένταξης με κριτήριο μόνο αν είσαι καλός στο μπάσκετ, αλλά να έχει πολιτικές ένταξης για όλους τους ανθρώπους, αν θέλουμε πραγματικά να φτιάξουμε μια χώρα δημοκρατική».

Σε εκείνο ακριβώς το σημείο, ο Κ. Μπακογιάννης, εμφανώς εκνευρισμένος και με ειρωνική διάθεση, επιτέθηκε αδικαιολόγητα και μάλλον ασύντακτα στο Νάσο Ηλιόπουλο.

«Ωραία, ωραία, ωραία, τα είπαμε όλα τα συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ, μια χαρά. Μπράβο, συγχαρητήρια, τα ξέρετε καταπληκτικά, είστε φοβερός, εε νομίζω ότι θα βγείτε πρώτος στην κεντρική σας επιτροπή με διαφορά, τώρα όμως πάμε λίγο στην πραγματική ζωή».

Προφανώς, η «πραγματική ζωή» για τον κύριο Μπακογιάννη δεν είναι το μίσος, οι απειλές και ο ρατσισμός που εκφράζουν οι ομοϊδεάτες του και ο αντιπρόεδρος του κόμματος που στηρίζει την υποψηφιότητά του.

Eίναι επίσης χαρακτηριστικό πως ο Κώστας Μπακογιάννης δεν ανέφερε ούτε μία φορά, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, τη Χρυσή Αυγή. Καθόλου δευτερεύον ζήτημα, καθώς η φασιστική δράση στον ιστό της πόλης, συνδέεται άμεσα με την ασφάλεια, θέμα το οποίο ο υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας έχει ιεραρχήσει ψηλά στην ατζέντα του.

Επ’ αυτού του θέματος ο Νάσος Ηλιόπουλος, όπως μπορείτε να παρακολουθήσετε και στο παρακάτω βίντεο, συμπύκνωσε μέσα σε 4,5 λεπτά, τα βασικά σημεία για μια ασφαλέστερη πόλη. Πέρα από το σύνολο των άμεσων πολιτικών που ο Δήμος οφείλει να εφαρμόσει προς αυτή την κατεύθυνση, η τοποθέτηση καταλήγει σε και δυο παραδοχές:
«Οι γειτονιές της Αθήνας είναι πολύ πιο ασφαλείς χωρίς τη δράση των νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Ο φόβος δηλητηριάζει την κοινωνία και παράγει ανασφάλεια. Χωρίς αυτό το δηλητήριο δεν θα είχαμε ζήσει το λιντσάρισμα και τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου στο κέντρο της Αθήνας, μέρα μεσημέρι».