Η “Ανοιχτή Πόλη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων 10/9/2015

Η “Ανοιχτή Πόλη” στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων 10/9/2015

Για τις προσφυγικές ροές στο κέντρο της πόλης:

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα πρωτοφανές κύμα προσφύγων διοχετεύεται από τα νησιά στην Αθήνα – και σε κάποιες κεντρικές περιοχές του Δήμου – ιδιαίτερα γύρω από την πλατεία Βικτωρίας.

Γνωρίζουμε πλέον ότι η παραμονή αυτών των ανθρώπων στο κέντρο διαρκεί ελάχιστες μέρες, καθώς στόχος των προσφύγων είναι να φτάσουν στα σύνορα της χώρας με κατεύθυνση την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.

Οι πρόσφυγες αυτοί είτε πάνε στο Κέντρο Ανοιχτής Φιλοξενίας του Ελαιώνα, είτε καταφέρνουν να φύγουν, η εισροή είναι πολύ μεγάλη και η πλατεία είναι πάντα γεμάτη κόσμο. Αυτό προφανώς επιβαρύνει την περιοχή και τους κατοίκους της, που όμως δείχνουν αξιέπαινη αλληλεγγύη και φιλοξενία. Σε αυτή την έκτακτη κατάσταση – που θα διαρκέσει ίσως για κάποιο διάστημα- το κράτος και η αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιδράσουν με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα. Εξασφαλίζοντας χώρους ανοιχτής φιλοξενίας, προσβάσιμους από συγκοινωνίες, με καλές συνθήκες για μεγάλο αριθμό προσφύγων που αναμένεται. Αξιοποιώντας οικονομικά τα κονδύλια και με συνεργασία των διαφόρων επιπέδων διοίκησης.

Μέχρι τότε οι κάτοικοι της Αθήνας, και ιδιαίτερα των γειτονιών που επιβαρύνονται, ας δείξουμε αλληλεγγύη και κατανόηση σε αυτούς τους ανθρώπους που παλεύουν να ξεφύγουν από το θάνατο και να βρουν ένα μέλλον.

 

Για την Αγορά της Κυψέλης:

Ενημερωθήκαμε ότι λείπουν από τους τοίχους τις Αγοράς τα δυο σφυροδρέπανα που ζωγραφίστηκαν εκεί τον Νοέμβριο του 1944. Τα σφυροδρέπανα είχαν συντηρηθεί πριν μερικά χρόνια με πρωτοβουλία των κατοίκων, από τον Δημήτρη Μαργαριτό, γιο του Αναστάσιου Μαργαριτού, του πιο γνωστού συντηρητή στην Ελλάδα. Η συντήρηση των δύο ευρημάτων έγινε με αυστηρά επιστημονικό τρόπο. Την περίοδο αυτή γίνεται η ανακατασκευή της Αγοράς της Κυψέλης, οπότε ρωτάμε αν τα σφυροδρέπανα αποσπάστηκαν και διασώθηκαν από ειδικούς ή καταστράφηκαν.

Μας ενημέρωσαν ότι τηρήθηκε η διαδικασία ώστε να αποσπαστούν σωστά τα σφυροδρέπανα και να μην καταστραφούν από τις υπόλοιπες εργασίες. Ενώ πρόκειται να επανατοποθετηθούν μετά το πέρας των εργασιών.