H Aνοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

H Aνοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο

Για την κατάσταση στο κέντρο:

Επανερχόμαστε με το θέμα των προσφυγικών ροών στο κέντρο της Αθήνας, καθώς αυτές τις μέρες στην πλ. Βικτωρίας, στα στενά γύρω από αυτήν αλλά και στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει συγκέντρωση μεταναστών και προσφύγων. Οι άνθρωποι αυτοί φτάνουν εκεί αναζητώντας τον τρόπο να φύγουν για τα σύνορα. Παρότι ο χρόνος διαμονής τους στην πλατεία είναι μικρός, οι τεράστιες ροές από τα νησιά, καθιστούν την πλατεία συνεχώς γεμάτη. Και σε αυτό το συμβούλιο όπως και στα προηγούμενα δεν λείπουν οι ακραίες και απάνθρωπες φωνές δημοτικών συμβούλων που κλείνουν τα μάτια στο ανθρώπινο δράμα και ως λύση προτάσσουν αυστηρότερα φυλασσόμενα σύνορα και επαναπροωθήσεις, αδιαφορώντας παντελώς για τους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται ανθρώπινες ζωές με τέτοιες πρακτικές. Πρακτικές που επιπλέον και αποδεδειγμένα είναι μάταιες. Ευτυχώς οι κάτοικοι τις πλ. Βικτωρίας καταδικάζουν αυτές τις ακραίες φωνές. Κάτοικοι και καταστηματάρχες γύρω από την πλατεία παρέχουν καθημερινά βοήθεια σε αυτούς τους ανθρώπους με αλληλεγγύη και πνεύμα φιλοξενίας. Μαζί με τους αλληλέγγυους-ες όλης της χώρας κάνουν τη ζωή των προσφύγων που περνούν από εδώ λίγο πιο υποφερτή. Ο Δήμος της Αθήνας προσέφερε το χώρο στον Ελαιώνα, και συνεχίζει να υποστηρίζει έμπρακτα την καλή λειτουργία του, όμως πλέον δεν αρκεί. Συμφωνούμε ότι πρέπει να  δημιουργηθούν ένας ή περισσότεροι ανοιχτοί χώροι βραχυπρόθεσμης φιλοξενίας, έτσι ώστε οι πρόσφυγες που φτάνουν από τα νησιά να αναχωρούν ξανά για τα σύνορα με ασφάλεια, μακριά από κυκλώματα εκμετάλλευσής τους. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συγκληθεί το συμβούλιο της ΠΕΔΑ μαζί με την Περιφέρεια και το Υπουργείο για να διερευνηθούν και άλλες λύσεις. Όμως μέχρι τότε, σαν προσωρινή λύση λίγων ημερών, πρέπει και ο Δήμος να ανοίξει και δικά του κλειστά γήπεδα ή να βρεθούν άλλα κτίρια και χώροι κοντά στα μέσα μεταφοράς και τους δρόμους για το ταξίδι αυτό ώστε να αποσυμφορηθούν οι γειτονιές του κέντρου. Ας κρατήσει κάποιος το μπαλάκι της ευθύνης στα χέρια του, ώστε να ανασάνουν και οι πρόσφυγες αλλά και οι κάτοικοι των γειτονιών του κέντρου.

Για τον διαγωνισμό που αφορά την συντήρηση των οχημάτων καθαριότητας του Δήμου:

Στη διεύθυνση Καθαριότητας-Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων υπάρχει Τμήμα Συντήρησης Εξοπλισμού Οχημάτων & Διαχείρισης Τροχαίου Υλικού. Το τμήμα αυτό είναι αρμόδιο για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης και επισκευής των πάσης φύσεως τροχοφόρων οχημάτων, για την εύρυθμη λειτουργία, την πλύση, τη λίπανση, τον τακτικό και έκτακτο έλεγχο. Παρότι η υπηρεσία αυτή έχει τη δυνατότητα να μειώνει σε μεγάλο βαθμό έξοδα σχετικά με τη συντήρηση των οχημάτων, η Δημοτική αρχή συνεχίζει να απαξιώνει το Τμήμα.  

Συνεχίζεται η αδιαφορία του Δήμου σχετικά με τον εξοπλισμό σε εργαλεία και ανταλλακτικά. Και παρά τις εκκλήσεις των Σωματείων των εργαζομένων να αναληφθεί  από τους ίδιους  η Α΄θμια και Β΄θμια συντήρηση, το συνεργείο επισκευής οχημάτων της Δ/νσης Καθαριότητας παραμένει υποστελεχωμένο.

Δεν έχει υπάρξει ως σήμερα κάποια εξέλιξη σχετικά με την αξιοποίηση από τον Δήμο Αθηναίων του συνεργείου της Ζοφριάς σε συνεργασία με τον Δήμο Φυλής. Το συνεργείο της Ζοφριάς είχε κατασκευαστεί την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων και είχε κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο 1.000.000 ευρώ.

Επίσης απαράδεκτη παραμένει η αδιαφορία του Δήμου σχετικά με τη μη υλοποίηση του όρου της σύμβασης με την εταιρεία Leasing που προέβλεπε την εκπαίδευση εργαζομένων του Δήμου ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες συντήρησης των οχημάτων που περιήλθαν στην κυριότητα του Δήμου με τη λήξη της σύμβασης.

Τέλος υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων ότι η διαδικασία παραλαβής των οχημάτων leasing ήταν πλημμελής, με αποτέλεσμα πολλά από αυτά τα οχήματα να παρουσιάζουν σοβαρές βλάβες, με τα απορριμματοφόρα να βρίσκονται σε κακή κατάσταση.  

Η δημοτική αρχή θα μας απαντήσει σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο.

Για τα αιτήματα του Πανεθνικού Συλλόγου τυφλών αναπήρων & ατόμων με νοητική στέρηση και ειδικές ανάγκες, μικροπωλητών και περιπτεριούχων, «Η Νέα Αλληλεγγύη»:

Σύμφωνα και με το υπόμνημα του συλλόγου, τα μέλη του αντιμετωπίζουν τα εξής προβλήματα:

  1. Εξοντωτικά πρόστιμα που προκύπτουν από παραβάσεις που δεν γίνονται σκόπιμα, αλλά προκύπτουν από τον τρόπο που καθορίζεται η λειτουργία των αδειών.
  2. Η οριοθέτηση και η επιλογή των χώρων σύμφωνα με τις άδειες, πολλές φορές δεν είναι βιώσιμη και δεν ανταποδίδει. Άρα πρέπει να ερευνηθεί το ενδεχόμενο αλλαγής ή μετακίνησης θέσεων.
  3. Συμμετοχή με προτάσεις στην αλλαγή θέσεων αλλά και συμμετοχή στις διαδικασίες αδειοδοτήσεων σύμφωνα με το σχετικό Νόμο.

Προτείνουμε λοιπόν να ελεγχθεί το αίτημα του συλλόγου.

Προτάθηκε η σύσκεψη με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Για τον πεζόδρομο που βρίσκεται το «σπίτι του Ηθοποιού»:

Θέτουμε θέμα σχετικά με τον πεζόδρομο στην οδό Παναθηναίων όπου βρίσκεται το «σπίτι του Ηθοποιού». Στην αρχή του πεζοδρόμου έχει μονίμως παρκαρισμένα αυτοκίνητα τα οποία εμποδίζουν την πρόσβαση στους πεζούς αλλά και σε ασθενοφόρο ή σε πυροσβεστικό όχημα σε περίπτωση που υπάρξει έκτακτη ανάγκη. Παρατηρούνται προβλήματα παραβατικής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια της νύχτας και γίνονται φασαρίες. Επίσης κάτοικοι αναφέρουν ότι η καθαριότητα στον πεζόδρομο γίνεται αραιά παρότι συχνά καλούν την υπηρεσία καθαριότητας καθώς προσπαθούν να προφυλάξουν τα παιδιά του όμορου σχολείου από σύριγγες και σκουπίδια.

Παρακαλούμε να πράξετε τα δέοντα ώστε να διευκολύνουμε την ζωή των κατοίκων. Καταθέτουμε στα πρακτικά και σχετικό υπόμνημα που συνέταξαν οι κάτοικοι.

logoAP-640-x-476