Προϋπολογισμός Δήμου Αθηναίων για το 2023: Ανάπτυξη για λίγους από μια δημοτική αρχή που δεν απαντά στις ανάγκες της πόλης

Προϋπολογισμός Δήμου Αθηναίων για το 2023: Ανάπτυξη για λίγους από μια δημοτική αρχή που δεν απαντά στις ανάγκες της πόλης

Για μια ακόμα χρονιά, ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η δημοτική αρχή για το 2023 χαρακτηρίζεται από δημιουργική λογιστική, αδιαφάνεια, πλασματική αποτύπωση οικονομικών μεγεθών, αποκρύπτει πραγματικά μεγέθη, προβλήματα και πολιτικές, και είναι γραφειοκρατικός τόσο που και οι ίδιες οι υπηρεσίες δυσκολεύονται να τον εξηγήσουν.

Δημιουργική λογιστική
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάθε μήνα έχουμε αναμορφώσεις προϋπολογισμού (17 μέχρι σήμερα στο 2022), ενώ ποτέ δεν υπάρχει πραγματική εικόνα του δείκτη ρευστότητας του ΔΑ. Αυτό καταδεικνύει ότι το επιτελικό σχέδιο του κ. Μπακογιάννη κινείται στη λογική του ‘’βρίσκοντας και κάνοντας’’. Αντί να διαμορφώνει τον προγραμματισμό της με βάση τις ανάγκες της πόλης, η δημοτική αρχή επιμένει να αντιλαμβάνεται την αποστολή της με όρους εταιρίας συμβούλων και παροχής υπηρεσιών, που βρίσκει πηγές χρηματοδότησης από το κράτος και ωριμάζει έργα, ως ντίλερ και ιμάντας μεταβίβασης του κρατικού χρήματος σε ιδιώτες.
Η δημοτική αρχή εμφανίζει πλασματικό σύνολο εσόδων 1.022.888.000 ευρώ, το πραγματικό όμως μέγεθος του προϋπολογισμού διαμορφώνεται στα 452.424.000 ευρώ, ενώ το ποσό των διαθεσίμων κυμαίνεται σε 232.000.000 περίπου, συμπεριλαμβανομένων των ταμιακών καταθέσεων και εγγεγραμμένης πίστωσης δανείου 46.560.373. Αξίζει να σημειώσουμε ότι, ως προς τα τακτικά έσοδα, το 64,5% διαμορφώνεται από τη φορολογία των δημοτών. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι η επιχορήγηση του Δήμου από το κράτος προέρχεται από φορολογία, συμπεραίνουμε ότι το 90% των εσόδων του Δήμου Αθηναίων προέρχεται από φόρους στους πολίτες, πράγμα που καθιστά τον Δήμο Αθηναίων έναν από τους πιο φορομπηχτικούς! Παράλληλα, η ελάφρυνση των πολιτών μέσω της μείωσης των τελών που αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο εξανεμίζεται μέσω της αύξησης των αντικειμενικών αξιών και της αύξησης των αδήλωτων τετραγωνικών. Άνθρακες δηλαδή ο θησαυρός, από τη μια κόβουμε και από την άλλη τα παίρνουμε διπλά!

Ανάπτυξη για λίγους
Από την άλλη μεριά, δεν μπορούμε να μην δεχθούμε ότι ο προϋπολογισμός που κατέθεσε η δημοτική αρχή είναι αναπτυξιακός. Είναι, αλλά μόνο για τη προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης, σύμφωνα με τα σχέδια των μεγαλοξενοδόχων φίλων της. Έργα και παρεμβάσεις που ευνοούν και διευκολύνουν την τουριστική ανάπτυξη ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και 86 νέες ξενοδοχειακές μονάδες προστέθηκαν στο κέντρο της Αθήνας το 2022. Την ώρα μάλιστα που η πλειοψηφία των δημοτών δοκιμάζεται, τίποτα δεν έπραξε η δημοτική αρχή για να περιορίσει τα διαφυγόντα έσοδα από τα τέλη παρεπιδημούντων. Αυτά πλησιάζουν τα 5εκ ευρώ για το 2022, χρονιά κατά την οποία μέχρι τις 31/10 πέρασαν από την Αθήνα 7 εκατομμύρια τουρίστες με μέσο όρο διαμονής 5ημέρες και καταγράφηκαν 6εκ διανυκτερεύσεις, χωρίς καν να υπολογιστεί το airbnb και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που δεν δηλώνουν τη διανυκτέρευση.
Την ίδια στιγμή, με έναν οπισθοβαρή προγραμματισμό, η εκτέλεση και απορρόφηση του προϋπολογισμού κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, με έργα να μεταφέρονται και εκτός του χρόνου θητείας του κ. Μπακογιάννη. Το τεχνικό πρόγραμμα καταγράφει εκτέλεση 15% και απορρόφηση κονδυλίων 10%, και αυτά κυρίως λόγω ολοκλήρωσης έργων της προηγούμενης δημοτικής αρχής. Ανάπτυξη όμως χωρίς κοινωνικό αποτύπωμα δεν είναι βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά μια βραχυπρόθεσμη κερδοσκοπία, που όποτε εφαρμόστηκε σε άλλες πόλεις γρήγορα κατέρρευσε.
Την ώρα που τα ποσά των απευθείας αναθέσεων ξεπέρασαν τα 40 εκ ευρώ, μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου, οι δαπάνες ευαισθητοποίησης για την κλιματική κρίση είναι μηδενικές, ενώ εκείνες για την κοινωνική πολιτική είναι ανεπαρκείς και χωρίς να απαντούν σε σύγχρονες ανάγκες, όπως η κρίση της στέγης.

Οι ανάγκες της πόλης
Για μια ακόμα χρονιά, το σχέδιο προϋπολογισμού που καταθέτει η δημοτική αρχή δεν ανταποκρίνεται σε μια σειρά από σύγχρονες ανάγκες της πόλης, ούτε σε προβλήματα των γειτονιών της που χρονίζουν, παρά το γεγονός ότι οι κάτοικοι και οι φορείς τους δεν έχουν κουραστεί να διεκδικούν λύσεις. Η Ανοιχτή Πόλη καταψήφισε τη Δευτέρα το σχέδιο της δημοτικής αρχής και επισήμανε τις παρακάτω δώδεκα παρεμβάσεις που έπρεπε να έχουν θέση στο σχέδιο προϋπολογισμού του Δήμου Αθηναίων για το 2023:

• Ολιστικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων και ανακύκλωσης που να περιλαμβάνει μελέτη, διαλογή στη πηγή, εκπαίδευση και επικοινωνία.
• Καταγραφή κατά κατηγορία των κλειστών κτιρίων της πόλης και πρόγραμμα αξιοποίησής τους για κοινωφελείς σκοπούς, όπως ενίσχυση κατοικίας και επιχειρήσεων.
• Συνέχιση της επιδότησης των ανθρώπων του Πολιτισμού με 15εκ ευρώ και για το 2023.
• Να επεκταθούν οι επιχορηγήσεις σε όλα τα αθλητικά σωματεία με έδρα τον Δήμο Αθηναίων.
• Ένταξη στα νέα χρηματοδοτούμενα έργα και μεταφορά στον προϋπολογισμό του 2023 των 14ο Δημοτικού Σχολείου (Πικιώνη), 74ο Δημοτικού Σχολείου Αδριανού, βίλας Δουρούτη, βίλας Γεωργαντή.
• Να μεταφερθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2023 η αποκατάσταση του κτηριακού συγκροτήματος Πρασσά και να επισπευστεί η στέγαση του Καλλιτεχνικού σχολείου.
• Αξιοποίηση του Χώρου Βότρυς-Κοροπούλη.
• Να προχωρήσουν οι οκτώ απαλλοτριώσεις που έχουν χαρακτηρισθεί ως κοινόχρηστο πράσινο και να προγραμματιστούν 50 πάρκα τσέπης στις Δημοτικές Κοινότητες.
• Ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα και αξιοποίηση του κτίσματος της Εριουργίας στην 5η ΔΚ, σύμφωνα με τις προτάσεις των φορέων.
• Ενίσχυση των σχολικών επιτροπών με 1εκ ευρώ επιπλέον από τους ιδίους πόρους του Δήμου Αθηναίων.
• Ενίσχυση του προϋπολογισμού των Δημοτικών Κοινοτήτων με 100.000 ευρώ επιπλέον για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.
• Δημιουργία τράπεζας στέγης για νέους και ευάλωτες ομάδες.