Επίσκεψη στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων: Να μην αφήσουμε την εργασιακή ζούγκλα να είναι ο κανόνας!

Επίσκεψη στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων: Να μην αφήσουμε την εργασιακή ζούγκλα να είναι ο κανόνας!

Με το τραγικό δυστύχημα της ανασφάλιστης εργαζόμενης στο Ξυλόκαστρο ακόμα νωπό και μια μέρα μετά την απεργιακή κινητοποίηση των δημοτικών υπαλλήλων που απαίτησαν ασφαλή και αξιοπρεπή εργασία, ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος επισκέφτηκε την Τετάρτη 18/1 τη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, στην Ιερά Οδό, μαζί με μέλη της δημοτικής κίνησης, μέλη της Αυτόνομης Συνδικαλιστικής Κίνησης (Α.Σ.Κ.) του Δήμου Αθηναίων, καθώς και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η πολιτική ερήμωσης των υπηρεσιών και ανάθεσης των αρμοδιοτήτων τους σε ιδιώτες που ακολουθούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή είναι επικίνδυνη και δεν απαντά στα προβλήματα. Οι αποκαλύψεις για το καθεστώς εργασιακής ζούγκλας, που έφτασε σε κυριολεκτικά μακάβρια επίπεδα με τη μεταθανάτια πρόσληψη της άτυχης συναδέρφου, υπογράμμισαν τα κρίσιμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, για τα οποία συζητήσαμε μαζί με τους ίδιους και με εκπροσώπους τους.

Συζητήσαμε για τους βαλτωμένους μισθούς που δεν βγάζουν το μήνα, για την υποστελέχωση που αντιμετωπίζεται με επισφαλείς συμβάσεις και με εργαζόμενους που δουλεύουν χωρίς δικαιώματα και εκτεθειμένοι στον κίνδυνο, για τις ελλείψεις σε τεχνική υποστήριξη και μέσα ατομικής προστασίας, για την απουσία εκπαίδευσης και επιμόρφωσης σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας, για την ανάγκη δικαιοσύνης και ισότιμης μεταχείρισης των υπαλλήλων, αλλά και για τις προοπτικές της ανακύκλωσης και τους κινδύνους που θέτει η προοπτική της καύσης.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της Καθαριότητας κράτησαν την πόλη όρθια σε πολύ δύσκολες μέρες. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι πολλά. Συμφωνήσαμε μαζί τους ότι τα ραντεβού μας θα είναι τακτικά.