Δήλωση με αφορμή τις δηλώσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα

Δήλωση με αφορμή τις δηλώσεις του Άρη Σπηλιωτόπουλου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα

 

«Παραβλέποντας την ανάγκη για απόλυτο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων και τις αυτονόητες διεθνείς δεσμεύσεις της πολιτείας για σεβασμό της ανεξιθρησκίας όλων των κατοίκων, ο κ. Σπηλιωτόπουλος έσπευσε να εξαγγείλει τοπικό δημοψήφισμα για την κατασκευή τζαμιού στην Αθήνα.

Καταρχήν του θυμίζουμε την βασική πολιτειακή αρχή ότι, καθώς ορισμένα δικαιώματα των μειοψηφιών είναι απαράβατα, ζήτημα δημοψηφίσματος για το ζήτημα αυτό, ουσιαστικά δεν τίθεται. Όπως δεν μπορεί να τεθεί σε πόλεις όπου οι Χριστιανοί είναι μειοψηφία.

Από την πλευρά μας επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση της «Ανοιχτής Πόλης»: Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να αποκτήσει επίσημους χώρους θρησκευτικής λατρείας για τους χιλιάδες μουσουλμάνους κατοίκους της. Η πόλη μας δεν έχει τίποτε να φοβηθεί αναδεικνύοντας το πολυπολιτισμικό της πρόσωπο. Αντιθέτως έχει πολλά να χάσει από μια φοβική και στενόμυαλη αντιμετώπιση της διαφορετικότητας, που είναι στοιχείο της ίδιας της ταυτότητάς της. Υποστηρίζουμε ότι οι μουσουλμάνοι της Αθήνας δικαιούνται χώρους θρησκευτικής λατρείας, εύκολα προσβάσιμους, κοντά στις περιοχές όπου ζουν και μέσα στον αστικό ιστό, ώστε να μην γκετοποιούνται.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση του τζαμιού στον Ελαιώνα που δρομολογείται από την κυβέρνηση, δηλώνουμε πως θα εργαστούμε με τους κατοίκους της περιοχής και τους αρμόδιους φορείς της πόλης, καθώς και με τις εμπλεκόμενες κοινότητες μουσουλμάνων, ώστε να εξομαλυνθούν τυχόν τριβές, και να αντιμετωπιστούν επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει».