Δήλωση Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

Δήλωση Γαβριήλ Σακελλαρίδη για τα προσφυγικά της Λ. Αλεξάνδρας

 

«Οι αγώνες για τα προσφυγικά δεν ξεκίνησαν τώρα. Από προηγούμενες κινητοποιήσεις, στις οποίες συμμετείχε η Ανοιχτή Πόλη, αλλά και παλιότερους αγώνες των κατοίκων, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτή τη μάχη θα τη συνεχίσουμε, έτσι ώστε να ακυρωθεί η παραχώρηση των  οκτώ πολυκατοικιών των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ.

Οι πολυκατοικίες των προσφυγικών είναι στοιχείο της ιστορικής μνήμης, είναι στοιχείο αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Εδώ και αρκετά χρόνια, έχουμε καταθέσει μια πρόταση σε σχέση με την αξιοποίηση και την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής. Υπάρχει η πρόταση, που είχε γίνει και από την Άννυ Βρυχέα, για τη μετατροπή μίας πολυκατοικίας των προσφυγικών σε χώρους φιλοξενίας για τους συγγενείς ασθενών του Αγ. Σάββα, υπάρχει η πρόταση για ένα μουσείο ιστορικής μνήμης των προσφύγων, υπάρχει η πρόταση ώστε οι υπόλοιπες πολυκατοικίες να γίνουν χώροι κοινωνικής κατοικίας, αλλά και χώροι όπου μπορούν να δραστηριοποιούνται κοινωνικοί συνεταιρισμοί.

Από τη δική μας την πλευρά, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ασκήσουμε όλα τα πολιτικά και νομικά μέσα, ώστε να ακυρώσουμε την παραχώρηση των προσφυγικών στο ΤΑΙΠΕΔ. Δεσμευόμαστε ότι, από όποια θέση κι αν βρεθούμε, θα δώσουμε αυτή τη μάχη. Είμαστε σίγουροι ότι θα σώσουμε τα προσφυγικά γιατί είναι ζήτημα ιστορίας, είναι ζήτημα πολιτισμού, είναι ζήτημα μνήμης.