Επίσκεψη της Ανοιχτής Πόλης στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα

Επίσκεψη της Ανοιχτής Πόλης στη δομή φιλοξενίας του Ελαιώνα

Η Ανοιχτή Πόλη, με τον επικεφαλής της κίνησης Νάσο Ηλιόπουλο και δημοτικούς συμβούλους, επισκέφτηκε την Πέμπτη 20/5 τη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων του Ελαιώνα. Ενημερωθήκαμε από την εντεταλμένη δημοτική σύμβουλο κ. Δασκαλάκη και εργαζόμενους του κέντρου για την κατάσταση που επικρατεί και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον καθημερινό αγώνα που δίνουν.

Ο δήμος της Αθήνας έχει κομβικό ρόλο και ευθύνη στον τομέα της ένταξης των προσφύγων στον αστικό ιστό. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής πολιτικής, έχει χρέος να αντιμετωπίσει το ζήτημα της στέγασης του προσφυγικού πληθυσμού μέσα από προγράμματα κοινωνικής κατοικίας, όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει, ενώ είναι και ο μοναδικός δήμος που εμπλέκεται στη λειτουργία μιας δομής φιλοξενίας, όπως αυτή του Ελαιώνα. Η πραγματικότητα δείχνει ότι δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του και στις απαιτήσεις που θέτει ο σεβασμός των προσφύγων και των ενταξιακών αναγκών τους.

Η απουσία αποτελεσματικών στεγαστικών και ενταξιακών πολιτικών έχει οδηγήσει σε φαινόμενα υπερπληθυσμού που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα και τον έλεγχο των ροών στη δομή του Ελαιώνα. Οι υποδομές είναι φανερό ότι δεν αντιστοιχούν στο δικαίωμα των ωφελουμένων σε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εργαζόμενους. Οι προσωρινές συμβάσεις εργασίας αφήνουν το κέντρο υποστελεχωμένο και θέτουν με έμφαση την ανάγκη για κάλυψη των κενών που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό.

Ο κ. Μπακογιάννης δηλώνει στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περήφανος για τη μεταναστευτική πολιτική του δήμου, όμως οι σκηνές και τα παραπήγματα μαρτυρούν ότι η δημοτική αρχή κρύβεται πίσω από τους νεφελώδεις σχεδιασμούς του Υπουργείου. Ο σεβασμός των προσφύγων απαιτεί πράξεις και ενταξιακό σχεδιασμό που θα πρέπει να υπερβούν την απουσία κεντρικής πολιτικής που τελευταία εκδηλώνεται, ανάμεσα σε άλλα, με τις σοβαρές δυσλειτουργίες στο πρόγραμμα ESTIA II. Τι έχει διεκδικήσει αλήθεια ο Δήμαρχος από την κυβέρνηση, στην κατεύθυνση αυτή;
Η Ανοιχτή Πόλη δήλωσε στους ανθρώπους της δομής ότι θα είναι κοντά τους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και με τις δυνάμεις της θα υποστηρίξει πρωτοβουλίες που μπορούν να ενισχύσουν το έργο τους.