Επιστροφή στα σχολεία χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Επιστροφή στα σχολεία χωρίς κίνδυνο για τη δημόσια υγεία

Η Ανοιχτή Πόλη καλωσορίζει τους μαθητές και τις μαθήτριες πίσω στα σχολεία τους, εκεί όπου μπορούν να απολαύσουν τα πλήρη οφέλη της ζωντανής εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Δυστυχώς, ωστόσο, δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι τα σχολεία της πόλης ανοίγουν χωρίς κάτι να έχει αλλάξει προς το καλύτερο από τον Νοέμβριο που έκλεισαν. Τόσο τα αρμόδια υπουργεία, όσο και η Δημοτική Αρχή, έδειξαν αργά αντανακλαστικά στην προετοιμασία των σχολείων και δεν έδρασαν προληπτικά, με τρόπο που να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή προστασία.

Έτσι, καμία ενέργεια δεν έγινε για να ικανοποιηθεί το αίτημα της σχολικής και της επιστημονικής κοινότητας για αραίωση των παιδιών στις τάξεις. Ούτε υπήρξε πρόληψη, ώστε πριν επιστρέψουν στις αίθουσες οι εκπαιδευτικοί να έχουν υποβληθεί στο σύνολό τους σε τεστ covid-19, μέτρο που θα περιόριζε δραστικά τον κίνδυνο διασποράς που θέλοντας και μη συνοδεύει την επαναλειτουργία των σχολείων. Την ίδια στιγμή, οι αυξημένες ανάγκες καθαριότητας αντιμετωπίζονται σε πολλά σχολεία της πόλης με μία μόνο καθαρίστρια.

Στην Αθήνα, η Δημοτική Αρχή δεν έκρινε σκόπιμο να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων Δήμων και να προμηθεύσει τους πιο ευάλωτους μαθητές με τάμπλετ, για τις ανάγκες της τηλε-εκπαίδευσης όσο τα σχολεία ήταν κλειστά. Σήμερα που οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας συσσωρεύονται στους ώμους των πολιτών, τα ευάλωτα νοικοκυριά συνεχίζουν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.

Καλούμε τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει, έστω τώρα, πρωτοβουλίες για τη στήριξη των πιο αδύναμων, με επαναφορά του προγράμματος των Σχολικών Γευμάτων, αλλά και με εξασφάλιση του δωρεάν ελέγχου covid-19 των παιδιών, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε τάξη, ώστε να μην υποβάλλονται σε έξοδα οι οικογένειές τους.

Την καλούμε να εξασφαλίσει τον εβδομαδιαίο επαναλαμβανόμενο έλεγχο όλων των εκπαιδευτικών και δειγματοληπτικά των μαθητών, με rapid-tests. Την καλούμε να εξαντλήσει τις δυνατότητες που υπάρχουν για αραίωση της πυκνότητας των τάξεων και επαρκή αερισμό τους, σε συνάρτηση με τις καιρικές συνθήκες, αν χρειαστεί και με επέκταση ωραρίου. Την καλούμε τέλος να στηρίξει το έργο των Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Αθηναίων και να ακούσει με προσοχή τα αιτήματα της σχολικής κοινότητας, η οποία ζει από πρώτο χέρι τις προκλήσεις που θέτει η πανδημία.

Η επιστροφή των μαθητών/-τριών στα σχολεία πρέπει να υποστηριχτεί από μέτρα πρόληψης και προστασίας. Ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να εξασφαλίσει ένα περιβάλλον ασφάλειας απέναντι τόσο στην πανδημία, όσο και στις οφθαλμοφανείς ανεπάρκειες των υπουργικών σχεδιασμών.