Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Διαφάνεια παντού, δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων»

Γαβριήλ Σακελλαρίδης: «Διαφάνεια παντού, δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων»

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα NEWSMAIL/Ρ. Λέκκα

 

-Θα ήθελα να μου πείτε τέσσερις ριζικές αλλαγές που χρειάζεται ο δήμος της Αθήνας και θα επιδιώξετε να τις επιτύχετε με το που εκλεγείτε δήμαρχος.

Θα εντόπιζα τις αλλαγές στην αντίληψη του Δήμου, ως προς την ιεράρχηση των προβλημάτων. Πρώτη αλλαγή: στην αντίληψη για την αλληλεγγύη. Όχι μόνο διαχείριση της φιλανθρωπίας ιδιωτικών χορηγών, αλλά ενεργοποίηση των δικτύων αλληλεγγύης και στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη. Δεύτερη αλλαγή: στην αντίληψη για την ποιότητα ζωής. Ανάκτηση των ελευθέρων χώρων, μετατροπή τους σε εστίες ήπιας ψυχαγωγίας, πολιτισμού και αθλητισμού. Τρίτη αλλαγή: στην αντίληψη για το πως ο Δήμος μάχεται ενάντια στην κρίση: Μέτρα για την στήριξη των μικρών επιχειρήσεων και καταστημάτων, της κοινωνικής οικονομίας, των συνεταιρισμών, των νεανικών εγχειρημάτων. Τέταρτη αλλαγή: στον τρόπο λειτουργίας και σχεδιασμού: Διαφάνεια παντού, δημοκρατία, συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που αφορά τη γειτονιά τους.

-Σας τρομάζουν οι δημοσκοπήσεις; Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να έχετε «πάρει κεφάλι» σε καμία απ’ όσες έχουν γίνει.

Η προεκλογική αντιπαράθεση έχει μόλις ξεκινήσει. Οι δημοσκοπήσεις δεν μας προβληματίζουν. Τις συμβουλευόμαστε αλλά δεν καθορίζουμε την πολιτική μας μέσα από αυτές. Η επαφή μας με τον κόσμο στις γειτονιές μας δίνει μηνύματα δύναμης και αισιοδοξίας. Πολλά πράγματα θα αρχίσουν να ξεκαθαρίζουν μέσα στο επόμενο διάστημα, όταν θα ανοίξει η ουσιαστική συζήτηση και ο καθένας θα παραθέσει το πρόγραμμά του.

-Ας υποθέσουμε ότι δεν τα καταφέρνετε και δεν περνάτε στο δεύτερο γύρο των εκλογών. Τι θα κάνετε εάν ο Ηλίας Κασιδιάρης είναι αντίπαλος με εκ των άλλων συνυποψηφίων σας (Καμίνη, Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη);

Το σενάριο είναι απολύτως υποθετικό. Πρώτον, στον δεύτερο γύρο θα είμαστε εμείς, και με προβάδισμα νίκης έναντι σε οποιοδήποτε αντίπαλο. Δεύτερον, η Χρυσή Αυγή δεν θα περάσει στον δεύτερο γύρο. Ο αγκυλωτός κατέβηκε από την Ακρόπολη στις 12 Οκτωβρίου 1944. Οι Αθηναίοι δεν θα επιτρέψουν την επάνοδό του 70 χρόνια μετά.

-Ποια είναι η γνώμη σας για τις καταλήψεις κτιρίων; Πως θα αποτρέψετε το παρεμπόριο στο κέντρο της Αθήνας.

Για μας το ζήτημα τίθεται ως «άδεια κτίρια», πρόβλημα που απασχολεί όλους τους μεγάλους δήμους της Ευρώπης. Σε πολλές περιπτώσεις τέτοιου είδους εγχειρήματα δίνουν ζωή στην γειτονιά, και αποτελούν πόλους καλλιτεχνικής έκφρασης και πολιτισμού. Εννοείται ότι καμία παρανομία δεν μπορεί να είναι ανεκτή. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατά περίπτωση, και πάντα με κριτήριο την σχέση με την γειτονιά και την γνώμη των κατοίκων. Σας θυμίζω επίσης ότι η κατάληψή κτιρίου διώκεται κατ’ έγκληση, δεν είναι καν αυτόφωρο αδίκημα. Δεν είναι η αστυνομική εισβολή απάντηση.

Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα επισημάνω ότι ο έλεγχος και η πάταξη του παραεμπορίου δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου, ιδιαίτερα μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας. Όσους κι αν συλλαμβάνουν με τα παράνομα προϊόντα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, την επόμενη μέρα κάποιοι άλλοι θα είναι στη θέση τους, γιατί κανείς δεν θα έχει φτάσει στην πηγή, στα μεγάλα κυκλώματα παραεμπορίου. Εμείς πάντως επαναφέρουμε βελτιωμένη την πρόταση του κ. Καμίνη από το 2010 για τη χωροθέτηση υπαίθριων αγορών όπου θα πωλούνται νόμιμα προϊόντα, χωρίς να θίγεται η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα.

-Η άποψή σας για περισσότερη αστυνόμευση στις γειτονιές της Αθήνας και όχι τόσο στο κέντρο, έχει αρχίσει και βλέπει υποστηρικτές. Βέβαια, μένει να το δούμε και στην πράξη. Κ. Σακελλαρίδη με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό;

Χαίρομαι, που αναγνωρίζετε, ότι η πρότασή μας βρίσκει απήχηση. Εμείς θέλουμε την αστυνομία, σωστά εκπαιδευμένη, με επαγγελματισμό και φιλική στάση απέναντι στους πολίτες, να εμπεδώνει την ασφάλεια στις γειτονιές. Θα σημειώσω όμως ότι όσο σωστή και ορθολογική να είναι η αστυνόμευση, δεν μπορεί από μόνη της να λύσει το ζήτημα της ασφάλειας. Χρειάζεται πολιτική στις γειτονιές που σήμερα παραδίδονται στην εγκατάλειψη, και βέβαια χρειάζεται να αναλάβει και το κεντρικό κράτος τις ευθύνες του, δίνοντας ορθές και βιώσιμες λύσεις στα προβλήματα που σωρεύονται εδώ και χρόνια.

-Έχετε «κλειδώσει» το συνδυασμό σας; Έχετε βρει τους δημοτικούς συμβούλους που θα απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο σας;

Η Ανοιχτή Πόλη είναι μια παράταξη, που λειτουργεί και παρεμβαίνει στα δημοτικά πράγματα οχτώ χρόνια τώρα. Έτσι έχουμε μια ανεξάντλητη δεξαμενή ανθρώπων, που θα συγκροτήσουν το ψηφοδέλτιο. Στην προσπάθεια αυτή συμπορεύονται μαζί μας και καινούρια πρόσωπα με αδιαμφισβήτητη κοινωνική διαδρομή. Όλοι και όλες είμαστε εδώ για να υπηρετήσουμε αξίες και αρχές, χωρίς να χρωστάμε σε κανέναν, έτοιμοι για την εκλογική μάχη και κυρίως για την επόμενη μέρα. Στο ψηφοδέλτιο συναντώνται άνθρωποι από όλο το φάσμα της κοινωνικής και επιστημονικής δράσης. Και βέβαια όλα θα ανακοινωθούν στην ώρα τους.

-Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κομματικοποιήσει εντόνως τις αυτοδιοικητικές εκλογές δίνοντας έτσι μία διαφορετική διάσταση σ’ αυτές, δεδομένου ότι στις τοπικές εκλογές δεν έχουν μεγάλη βαρύτητα τα κόμματα αλλά τα πρόσωπα;

Οι εκλογές θα έχουν εκ των πραγμάτων και πολιτική διάσταση. Είναι παράλογο να πιστεύει κανείς ότι με την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία ο κόσμος θα πάει στις κάλπες ανεπηρέαστος από το Μνημόνιο. Οι αντίπαλοι μας θα το ήθελαν πάρα πολύ, αλλά είναι έξω από κάθε λογική. Δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις με κάθε τρόπο την πολιτική που καταστρέφει την πόλη και τους ανθρώπους, και μετά να ζητάς την εμπιστοσύνη τους για να διοικήσεις τον Δήμο. Ωστόσο για εμάς το ζήτημα δεν είναι να γίνουν οι εκλογές δημοψήφισμα. Θέλουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε συνειδητή και ώριμη ψήφο, για να γίνει ο Δήμος σύμμαχος των πολιτών. Για να μπορέσουμε όλοι μαζί να αλλάξουμε αυτή την πόλη, να φέρουμε ξανά στο προσκήνιο τις ανάγκες των ανθρώπων, τις αξίες της αλληλεγγύης, της ποιότητας ζωής, της δημοκρατίας. Να αλλάξουμε αυτή την πόλη, και μέσα από αυτό να αλλάξουμε τη ζωή μας.