«Η Τ.Α. είναι θεσμός λαϊκής αναφοράς»

«Η Τ.Α. είναι θεσμός λαϊκής αναφοράς»

 

συνέντευξη στο “attikipress.gr”/Ν. Ρογκάκο

 

 

Ερ.: Το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει, αυτό θα έχει αντανάκλαση και στην προεκλογική αντιπαράθεση για το Δήμο της Αθήνας;

Απ.: Ο Δήμος της Αθήνας δεν ζει αποστειρωμένα σε γυάλα. Ούτε η Αυτοδιοίκηση σε παράλληλο σύμπαν. Έτσι κι αλλιώς οι εκλογές, ιδιαίτερα στην Αθήνα, έχουν πάντα πολιτική προέκταση. Πολύ περισσότερο, με δεδομένα τα όσα έχει υποστεί η κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Όταν η Αθήνα φτωχαίνει, όταν η ανεργία θερίζει στην πόλη και οι νέοι φτιάχνουν βαλίτσες για να μεταναστεύσουν, δεν μπορεί εμείς να ζητάμε από τον κόσμο να πάει με άλλη – και εν πολλοίς κατασκευασμένη – ατζέντα στην κάλπη για το Δήμο. Οι εκλογές του Μαΐου είναι βαθιά αυτοδιοικητικές, γιατί είναι βαθιά πολιτικές και το αντίστροφο. Ο κόσμος δικαίως έχει υψηλές απαιτήσεις από το Δήμο της Αθήνας. Χρειάζεται απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα, που αντιμετωπίζει. Θέλει το Δήμο συμπαραστάτη, εκεί που το κράτος ομολόγησε την αποτυχία του. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι θεσμός λαϊκής αναφοράς, ο πιο κοντινός στους πολίτες, και πρέπει να έχει απάντηση και λύσεις. Ταυτόχρονα ο Δήμος της Αθήνας είναι θεσμικά ισχυρός για να ασκεί πιέσεις εκεί που χρειάζεται, προκειμένου να υπερασπιστεί την ζωή και την αξιοπρέπεια των δημοτών του.

Ερ.: Ο κ. Καμίνης θέλει να μείνει έξω από αυτή την αντιπαράθεση. Κάτι, που επιχειρεί και ο κ. Σπηλιωτόπουλος από την παραίτησή του και μετά. Πως απαντάτε;

Απ.: Η στάση τους είναι υποκριτική. Είναι γνωστό σε όλους, ότι όσα ψήφιζε ο κ. Σπηλιωτόπουλος στη Βουλή εφάρμοζε κατά γράμμα ο κ. Καμίνης στο Δήμο. Και οι δύο ακόμα και σήμερα καταβάλλουν μια απέλπιδα προσπάθεια να σώσουν το πολιτικό σκηνικό, όπως ισχύει σήμερα. Ο κ. Καμίνης ακόμα και σήμερα προσπαθεί να γίνει η σανίδα σωτηρίας του κ. Βενιζέλου στην «Ελιά» και τη συγκυβέρνηση. Ομοίως ο κ. Σπηλιωτόπουλος προσπαθεί να σώσει το πολιτικό παρόν του κ. Σαμαρά τόσο στη ΝΔ, όσο και στην πρωθυπουργία. Είναι εδώ για να υπηρετήσουν τους πολιτικούς εντολείς τους κι όχι τη λαϊκή εντολή. Το έχουν ξανακάνει άλλωστε.

Ερ.: Και η δική σας είναι μια αμιγώς κομματική υποψηφιότητα, η οποία μάλιστα δεν πηγαίνει και καλά δημοσκοπικά. Και αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει ψηλά τον πήχη, εσείς δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να τον περνάτε. Σας ανησυχεί;

Απ.: Θα ήταν πολύ εύκολο να λέμε, ότι η υποψηφιότητά μου είναι απλά κομματική. Δεν κρύβω την πολιτική μου ταυτότητα, είμαι περήφανος γι’ αυτή. Αλλά η Ανοιχτή Πόλη από το 2006 μέχρι και σήμερα είναι το σημείο συνάντησης και έκφρασης των τοπικών αντιστάσεων, των ενεργών πολιτών, των κινημάτων, με παρέμβαση και προτάσεις σε όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη και οι άνθρωποί της. Σήμερα έρχονται μαζί μας και άλλες κοινωνικές δυνάμεις, πρόσωπα με αδιαμφισβήτητη κοινωνική διαδρομή, για ν’ αλλάξουμε την πόλη και τη ζωή μας.

Δεν μας ανησυχούν τα δημοσκοπικά ευρήματα. Όχι γιατί αμφισβητούμε τις δημοσκοπήσεις, αλλά αντίθετα, γιατί τις αντιμετωπίζουμε ως εργαλεία καταγραφής και ανάλυσης των τάσεων. Η καθημερινή μας επαφή με τους πολίτες στις γειτονιές μας δίνει διαφορετική εικόνα, και μας γεμίζει δύναμη και αποφασιστικότητα. Αυτό μας κάνει να δηλώνουμε με βεβαιότητα, ότι θα είμαστε στο δεύτερο γύρο και μάλιστα με δυναμική νίκης.

Ερ.: Έχετε προσδώσει δύο χαρακτηρισμούς στον κ. Καμίνη το «διαχειριστής πολυκατοικίας» και το «αόρατος δήμαρχος». Σκληροί χαρακτηρισμοί, έχουν περιεχόμενο;

Απ.: Ο κ. Καμίνης πανηγυρίζει για το νοικοκύρεμα των οικονομικών του δήμου, και αυτό το νοικοκύρεμα προκύπτει από απολύσεις εργαζόμενων, κλείσιμο παιδικών σταθμών, στέρηση βασικών υπηρεσιών για τους πολίτες. Αυτό σημαίνει διαχειριστής χωρίς απαιτήσεις και φιλοδοξίες για την πόλη. Αν έκλεινε όλες τις υπηρεσίες του δήμου, θα είχε πετύχει μεγαλύτερο νοικοκύρεμα.

Ο κ. Καμίνης απείχε από τη λειτουργία της πόλης. Από την καθημερινή της ζωή. Είναι φανερό ότι, έχει μια άλλη εικόνα για την Αθήνα και τους ανθρώπους της. Δεν περπατά στην πόλη, δεν βλέπει την εικόνα της εγκατάλειψης και της καταστροφής. Διοίκησε το Δήμο από ένα γραφείο με κλειστές πόρτες.

Ερ.: Ο κόσμος έχει ενδιαφέρον για τις εκλογές; Συμμετέχει σε συζητήσεις;

Απ.: Παρά τα καθημερινά προβλήματα και τα προσωπικά αδιέξοδα οι πολίτες έχουν μπροστά τους συγκεκριμένες ημερομηνίες, 18 και 25 Μαΐου, για ν’ αποφασίσουν όχι μόνο για το ποια θα είναι η επόμενη Δημοτική Αρχή, αλλά ποιος θα βάλει τα γερά θεμέλια της κοινωνίας στην πόλη. Οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι λύσεις που δοκιμάστηκαν έχουν αποτύχει. Αποδείχθηκαν αναξιόπιστες και αναποτελεσματικές. Και με αυτό το κριτήριο τους καλούμε κι εμείς να επιλέξουν. Να συγκρίνουν προγράμματα και προτάσεις, να σκεφτούν ότι δεν υπάρχουν μονόδρομοι, αλλά εναλλακτικές λύσεις. Κυρίως όμως τους καλούμε να κοιτάξουν γύρω τους, να θυμηθούν ποιοι μας οδήγησαν μέχρι εδώ, και με το χέρι στην καρδιά ν’ απαντήσουν αν η πόλη χρειάζεται, και πρέπει ν’ αλλάξει. Εμείς παρουσιάζουμε στους πολίτες ένα ολοκληρωμένο, εναλλακτικό και αξιόπιστο σχέδιο για την πόλη. Θέλουμε να μετατρέψουμε την Αθήνα σε πόλη της αλληλεγγύης, πόλη με ποιότητα ζωής, πόλη του πολιτισμού και της δημιουργίας, πόλη με πρότυπο οργάνωσης απέναντι στην κρίση. Θέλουμε την Αθήνα πόλη της Δημοκρατίας, πόλη για όλους. Είμαστε σίγουροι, ότι οι πολίτες, με λογική και ψυχή θα επιλέξουν αυτή την άνοιξη μια αλλαγή εποχής για την Αθήνα.