Γ. Σακελλαρίδης: «Ο Γ. Καμίνης ήταν απλώς τροχονόμος των προβλημάτων».

Γ. Σακελλαρίδης: «Ο Γ. Καμίνης ήταν απλώς τροχονόμος των προβλημάτων».

 

Συνέντευξη  στην «Εποχή» / Ι. Δρόσου

 

 

– Τι αφήνει πίσω της η απερχόμενη δημοτική αρχή;

Ο Γ. Καμίνης εξελέγη στο δεύτερο γύρο ύστερα και από τη στήριξη ενός κομματιού του προοδευτικού κόσμου, επειδή υπήρχε πραγματική ανάγκη να σηματοδοτηθεί μια αλλαγή στο επίπεδο του δήμου της Αθήνας. Όμως, απογοήτευσε όλο αυτόν τον κόσμο. Ενώ η πόλη χρειαζόταν έναν δήμαρχο να υπερασπιστεί τα κοινωνικά και οικονομικά συμφέροντα των πολιτών, αλλά και τις ανθρώπινες ανάγκες τους, ο Γ. Καμίνης υπήρξε ένας αόρατος δήμαρχος, που εξυπηρέτησε με κάθε τρόπο την πολιτική των μνημονίων. Ο ίδιος υπερηφανεύεται ότι κατάφερε να εξυγιάνει τα οικονομικά του δήμου, ωστόσο ο στόχος αυτός επετεύχθη λόγω των μαζικών απολύσεων προσωπικού. Την περίοδο του κ. Καμίνη οι κοινωνικές δομές, η καθαριότητα, αλλά και η καθημερινότητα των πολιτών απαξιώθηκαν πλήρως. Ο ίδιος στάθηκε απέναντι στο μεγάλο κίνημα των Πλατειών, αλλά την ίδια στιγμή προσέφερε στήριξη στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Για να μην αναφερθούμε στο ότι μήνυσε τους άστεγους που, ένα βράδυ με πολύ κρύο, βρήκαν καταφύγιο στο καφενείο του πολιτιστικού κέντρου της Αθήνας.

-Ποια είναι η εικόνα της Αθήνας σήμερα;

Η Αθήνα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια. Παρά την υποβάθμισή της, για την οποία ευθύνεται και η δημοτική αρχή, εξακολουθεί και είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες όσον αφορά τον πολιτισμό, τα γράμματα, τη διασκέδαση, τον περίπατο, την αναψυχή. Όμως, η γενική συνισταμένη είναι ότι πρόκειται για μια εγκαταλελειμμένη πόλη, από την οποία λείπουν η ζωντάνια και οι χώροι πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης. Θα έλεγα ότι είναι μια πόλη με πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά και πάρα πολλά προβλήματα, στα οποία ο κ. Καμίνης έκανε τον τροχονόμο.

-Η συζήτηση τις περισσότερες φορές περιορίζεται στα οικονομικά του δήμου και λείπει η παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων. Ποια η θέση της Ανοιχτής Πόλης, όσον αφορά το πράσινο;

Είναι δυσάρεστο ότι, κάτω από το βάρος της οικονομικής κρίσης, η ατζέντα έχει αλλάξει. Έτσι, ζητήματα που αφορούν την ποιότητα ζωής έχουν υποβαθμιστεί και έρχονται στην επιφάνεια μόνο όταν αφορούν μεγάλα project, τα οποία γίνονται ύστερα από πίεση ιδιωτικών φορέων. Πιστεύουμε ότι το ζήτημα των δημόσιων χώρων, του πράσινου, της ποιότητας ζωής είναι εξαιρετικά σημαντικό για την πόλη. Ως Ανοιχτή Πόλη προτείνουμε, εδώ και χρόνια, πέντε σημειακές αναπλάσεις, που είναι ώριμες να ξεκινήσουν. Στο πάρκο στο Γουδί, στους Αμπελόκηπους από τα Κουντουριώτικα έως τα Προσφυγικά, στο κληροδότημα του Προμπονά στη Ριζούπολη, στην Ακαδημία Πλάτωνος και στον Ελαιώνα. Παράλληλα, προωθούμε ένα σχέδιο τοπικών αναπλάσεων στις γειτονιές, χαμηλού κόστους, όπως για παράδειγμα πεζοδρομήσεις, οι οποίες θα ενώνουν σημεία συνάντησης. Την λαϊκή αγορά με το ΚΕΠ, το ΚΕΠ με την πλατεία της περιοχής κλπ. Αυτό το δίκτυο πεζοδρόμων θα δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να κινούνται με ασφάλεια και άνεση, και θα δώσει την ευκαιρία στη γειτονιά να ζωντανέψει και πάλι.

-Το μήνυμα που έστειλε η δημοτική αρχή για την αντίληψή της για τον πολιτισμό ήταν ηχηρό. Διέλυσε όλες σχεδόν τις δομές και τους θεσμούς. Ποια είναι η αντιπρόταση της Ανοιχτής Πόλης;

Είναι εντυπωσιακό το πόσο μεγάλος πολιτιστικός οργασμός υπάρχει στην πόλη και πόσο λίγες δομές υπάρχουν για να στεγαστούν αυτές οι πολιτιστικές ομάδες. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία καταγραφής των αναξιοποίητων κτιρίων του δήμου και όχι μόνο, και είμαστε διατεθειμένοι –ενδεχομένως μέσα από το ΕΣΠΑ– να ενεργήσουμε για την αξιοποίηση των κτιρίων αυτών. Έτσι θα μπορούν να αποδοθούν για χρήση στις διάφορες θεατρικές ή πολιτιστικές ομάδες και τα μουσικά συγκροτήματα. Ακόμα θέλουμε να παρέχουμε στήριξη και ώθηση στις δημοτικές βιβλιοθήκες και τις πινακοθήκες, στα Μουσικά Σύνολα και τη Φιλαρμονική, που είναι στοιχεία της πολιτιστικής ταυτότητας του δήμου. Για την στήριξη του πολιτισμού μπορεί και πρέπει να αξιοποιηθεί και ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός 9,84. Άποψή μας είναι ότι ένα σχέδιο στήριξης του πολιτισμού, σε συνδυασμό με την φροντίδα για την ποιότητα ζωής, μπορεί να συμβάλλει και στην προσέλκυση επισκεπτών, ώστε να στηριχτεί οικονομικά η Αθήνα.

-Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες της Ανοιχτής Πόλης αν πάρει το δήμο;

Διαμορφώνουμε ένα πρόγραμμα, που θα στρέφεται γύρω από τις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων. Βασικό βάρος από την πλευρά του δήμου θα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση των κοινωνικών δομών – παιδικοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, βελτίωση των εγκαταστάσεων των σχολείων. Ακόμα ο δήμος οφείλει να αποτελέσει ασπίδα κοινωνικής προστασίας με λόγο και παρέμβαση. Να προστατεύσει για παράδειγμα, ανθρώπους οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από τις τράπεζες ή την εφορία. Να πάρει θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση δημόσιων αγαθών ή στην προωθούμενη αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Και βέβαια, να δώσει έμφαση στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης, στήνοντας δημοτικά δίκτυα σε συνεργασία και με ανάλογες κοινωνικές πρωτοβουλίες.

-Ο δήμος είναι υποστελεχωμένος λόγω των απολύσεων ή των διαθεσιμοτήτων, των συνταξιοδοτήσεων ή των καταργήσεων των φορέων. Μπορεί να λειτουργήσει ή χρειάζεται να προσλάβει κόσμο;

Όταν ανέλαβε ο κ. Καμίνης οι υπάλληλοι ήταν 11.000 και σήμερα είναι 6.700. Ο δήμος έχει δώσει στη δημοσιότητα μια έκθεση αξιολόγησης, την οποία είχε αναθέσει σε ιδιωτική εταιρεία, και η οποία καταλήγει πως, ακόμα και αν δεν γίνουν άλλες απολύσεις, με αυτό το ρυθμό αποχωρήσεων προσωπικού, το 2015 δεν θα μπορεί να λειτουργήσει. Πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει σωστή κατανομή του ανθρώπινου δυναμικού στο δήμο και να δείξουμε εμπιστοσύνη στους εργαζόμενούς, αλλά και να καλυφθούν τα κενά, όπου υπάρχουν, με θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας. Η επαρκής στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου, κάνει και πολύ πιο εύκολη την απορρόφηση πόρων από ευρωπαϊκά προγράμματα, καθώς και κονδυλίων από το ΕΣΠΑ.

-Οι παιδικοί σταθμοί και τα σχολεία έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου με τους προϋπολογισμούς ενίσχυσής τους να μειώνονται συνεχώς…

Δεν είναι δυνατόν τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί να αντιμετωπίζονται ως οικονομικό βάρος στο πλαίσιο ενός προϋπολογισμού. Θεωρούμε ότι το δίκτυο των παιδικών σταθμών πρέπει να επεκταθεί και να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, και όχι με πεντάμηνες συμβάσεις, όπως ισχύει σήμερα. Τα σχολεία πρέπει να ανακαινιστούν και να προσαρμοστούν στις νέες ανάγκες. Όσο βελτιώνονται οι υποδομές που αφορούν την παιδεία, τόσο καλύτερο μέλλον χτίζουμε.

-Σε κάθε τομέα που συζητήσαμε χρειάζεται περαιτέρω χρηματοδότηση για την ενίσχυσή του. Και επιστρέφουμε στη γνωστή ερώτηση. Που θα βρεθούν οι πόροι;

Η δική μας λογική δεν είναι να υποσχεθούμε τα πάντα προεκλογικά, για να χαϊδέψουμε τα αυτιά διαφόρων ακροατηρίων. Προσπαθήσαμε και στην παρουσίαση του προγράμματος να κινηθούμε σε ένα λογικό πλαίσιο, που να επιτρέπεται από τις παρούσες δυνατότητες. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε μια διαφορετική κυβέρνηση, η οποία θα στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση. Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα διεκδικούμε μεγαλύτερη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον κεντρικό προϋπολογισμό. Ακόμα, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα μέσα από την ανακατανομή δαπανών να εξοικονομηθούν 10 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποτελέσει ένα αρχικό κεφάλαιο για να δώσουμε μια διαφορετική κατεύθυνση στη λειτουργία του δήμου. Από την άλλη, υπάρχουν πάντοτε οι πόροι από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, οι οποίοι, αν αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδίου του δήμου, θα αποδώσουν τα μέγιστα. Τέλος, υπάρχει η δυνατότητα εξορθολογισμού των ανταποδοτικών δημοτικών τελών.

-Ποια θα είναι η σύνθεση του ψηφοδελτίου της Ανοιχτής Πόλης και τι μήνυμα θα στέλνει;

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το ψηφοδέλτιο να εκφράζει την κοινωνία, τους ανθρώπους που έχουν πρωταγωνιστήσει στις αντιστάσεις και τις θετικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά. Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα, ότι υπάρχει μια άλλη Αθήνα μέσα στην κρίση. Αυτό σημαίνει ότι θέλουμε να έχουμε εκπροσώπους από κρίσιμους εργασιακούς χώρους, ανθρώπους που έχουν δώσει μάχες για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, μετανάστες, παρά τη νομοθεσία που τους απαγορεύει να ψηφίζουν, και άτομα που θα εκφράζουν μια γενικότερη ανάγκη για αλλαγή στα δημοτικά πράγματα της πόλης.