«Στην Αυτοδιοίκηση μπαίνω για να μείνω»

«Στην Αυτοδιοίκηση μπαίνω για να μείνω»

 

Συνέντευξη στο “newsbeast.gr”/Ν. Παπάζογλου

 

Να επιστρατεύσει τις υπηρεσίες του Δήμου της Αθήνας για να περιορίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους δημότες και να στηρίξει με όλα τα μέσα τον καταρρέοντα κοινωνικό ιστό στοχεύει ο κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης, υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του Δημάρχου της Αθήνας.

Με βασικό σύνθημα «Ούτε μια μέρα χαμένη. Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!» ο κ. Σακελλαρίδης, ο νεότερος από τους υποψηφίους για τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων, δίνει το στίγμα των προθέσεων του για την ταχύτητα που θα κινηθεί ο συνδυασμός του, προκειμένου να καταστήσει την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της Δημοκρατίας.

Μιλώντας στο “newsbeast.gr” ο κ. Σακελλαρίδης δηλώνει πεπεισμένος πως θα συσπειρώσει τους Αθηναίους γύρω από το πρόγραμμά του, θέτοντας στο προσκήνιο τις ανάγκες όλων όσων έχουν πληγεί από το Μνημόνιο.

 

– Καθώς έχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία προ των εκλογών, θεωρείτε πως η πολιτική ατζέντα έχει αναδείξει επαρκώς τα θέματα που απασχολούν τον δημότη της Αθήνας;

Σε όλη την προεκλογική περίοδο έχουμε προσπαθήσει να αναδείξουμε τα σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την πόλη και τους δημότες. Και δεν αρνηθήκαμε την απάντησή μας σε κανένα ερώτημα. Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ο κ. Καμίνης απέφυγε όσο μπορούσε τον διάλογο για τα προγραμματικά και τα πολιτικά ζητήματα, ενώ ο κ. Σπηλιωτόπουλος προσπάθησε να εκτρέψει την συζήτηση σε θέματα άσχετα με την πόλη και τα πραγματικά της προβλήματα. Αυτό δείχνει προγραμματική ανεπάρκεια, αλλά σχετίζεται και με το πολιτικό βάρος που κουβαλάνε οι δύο κυβερνητικοί υποψήφιοι, έχοντας ψηφίσει και στηρίξει ενεργά μια πολιτική που κατέστρεψε την πόλη και τις ζωές των ανθρώπων. Για μας είναι θέση αρχής να γίνει όσο το δυνατόν βαθύτερος πολιτικός και προγραμματικός διάλογος, ώστε να φτάσουν οι πολίτες στην κάλπη με κριτική σκέψη και καθαρό μυαλό. Μόνο έτσι ανοίγει ο δρόμος για μεγάλες αλλαγές.

– Έχετε σπουδάσει και ζήσει στην Νέα Υόρκη. Ποια στοιχεία θα μπορούσε η Αθήνα να δανειστεί από μια μητροπολιτική πόλη σαν την Νέα Υόρκη. Ποιος τομέας θεωρείτε πως είναι ο πλέον παραμελημένος από την σημερινή δημοτική αρχή;

Υπάρχει εδώ και χρόνια η πρακτική να εξαντλούνται οι παρεμβάσεις στη «βιτρίνα» και να εγκαταλείπεται η περιφέρεια της πόλης. Ήταν μια πρακτική εύκολη για τις δημοτικές αρχές, αφού προσέφερε προβολή και δημόσιες σχέσεις, αλλά ήταν καταστροφική για την πόλη. Υπάρχουν ανησυχητικά φαινόμενα εγκατάλειψης του δημόσιου χώρου στις γειτονιές, κι όταν εγκαταλείπεται ο δημόσιος χώρος, παρακμάζει η ζωή. Οι παρεμβάσεις του Δήμου πρέπει να ιεραρχούνται ξεκινώντας από εκεί που υπάρχουν ανάγκες, και όχι από εκεί που προβάλλονται περισσότερο. Όσο για τις Μητροπόλεις το πρώτο που σκέφτομαι είναι τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποτελεί ήττα για την Αθήνα η ματαίωση της γραμμής 4 του Μετρό, δηλαδή το τμήμα από το Άλσος Βεΐκου μέχρι τον Ευαγγελισμό, με εννέα σταθμούς (Άλσος Βεΐκου, Γαλάτσι, Κυψέλη, Δικαστήρια, Αλεξάνδρας, Εξάρχεια, Πανεπιστήμιο, Κολωνάκι, Ευαγγελισμός), έργο αναμφισβήτητα αναγκαίο και κρίσιμο για την ποιότητα ζωής στην Αθήνα. Η «Ανοιχτή Πόλη» ως νέα δημοτική αρχή θα κάνει ό,τι περισσότερο μπορεί, ώστε να αποτραπεί αυτή η δυσμενής εξέλιξη και να βρεθεί τρόπος για την εξασφάλιση χρηματοδότησης και την υλοποίηση του έργου το ταχύτερο δυνατόν.

– Υπάρχουν αμέτρητοι άνεργοι στην Αθήνα και άνθρωποι που έχουν πληγεί βάναυσα από την κρίση. Θα τους δώσει χειροπιαστή ελπίδα – και όχι λόγια – ο Δήμαρχος ή θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με φιλανθρωπίες;

Απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί η αλληλεγγύη να εξαντλείται στην κοινωνική ευαισθησία των χορηγών. Χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση. Χρειάζεται ανασυγκρότηση των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου, ιδιαίτερα των κοινωνικών ιατρείων. Χρειάζεται συντονισμός όλων των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης που δρουν σήμερα σε όλες τις γειτονιές της Αθήνας, παράγοντας εξαιρετικά αξιόλογο κοινωνικό έργο. Και κυρίως να ιεραρχηθεί ψηλά η αναδιανομή των πόρων για τον κοινωνικό προϋπολογισμό, που σήμερα είναι πετσοκομμένος κατά 47%.

Παράλληλα ο δήμος πρέπει να στηρίξει με μια ολοκληρωμένη πολιτική τις μικρές επιχειρήσεις και τα καταστήματα στο κέντρο και τις γειτονιές. Να βοηθήσει στο ξεκίνημά τους συνεργατικά εγχειρήματα και συνεταιρισμούς, που μπαίνουν στα σκαριά από νέους ανθρώπους. Να επεξεργαστεί ένα πρόγραμμα υποστήριξης σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Να κινηθεί πάνω σε ένα πλάνο προσέλκυσης επισκεπτών με οφέλη που θα διαχέονται στην πόλη. Να αξιοποιήσει τα ΕΣΠΑ με τρόπο που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην πόλη. Στις μέρες που ζούμε, ο Δήμος είναι υποχρεωμένος να κινηθεί αποφασιστικά και να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου να βοηθήσει την πόλη να σταθεί στα πόδια της.

– Ποιο είναι το βασικό σας μήνυμα για τη μάχη;

Καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμά μας, γύρω από το εναλλακτικό σχέδιο που θα κάνει την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.

Η Αθήνα δεν θα παραδοθεί στο Μνημόνιο, και δεν θα δώσει στον κ. Σαμαρά και στον κ. Βενιζέλο την χαρά να πανηγυρίσουν. Το κυριότερο, η Αθήνα δεν θα ψηφίσει άλλη μια τετραετία παθητικού συμβιβασμού με την κοινωνική καταστροφή.

Η Αθήνα πρέπει και μπορεί να γυρίσει σελίδα. Όχι μόνο για να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε αυτούς που μας καταστρέφουν τη ζωή, αλλά και για να σταθεί όρθια απέναντι στην κρίση. Το σύνθημά μας είναι: “Ούτε μια μέρα χαμένη. Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!”

– Τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως είστε νέος και άπειρος και ειδικά σε εκείνους που σας μέμφονται λέγοντας πως χρησιμοποιείτε την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να εισέλθετε στην κεντρική πολιτική σκηνή; Σας ενοχλεί όταν σας κρίνουν με τον τρόπο αυτό ή στην πολιτική όλα επιτρέπονται;

Δεν θα ήθελα να έχω την εμπειρία άλλων υποψήφιων, δεν την εκτιμά αυτή την εμπειρία ούτε η κοινωνία. Ούτε θεωρώ, ότι η νεότητα είναι κατάρα. Σημασία έχει το όραμα για την πόλη, το πόσο αποφασισμένος είσαι να αλλάξεις τα πράγματα, και το πόσο σε στηρίζει η κοινωνία. Άλλωστε η Ανοιχτή Πόλη δεν είναι χθεσινή στην Αθήνα. Είναι παρούσα στους δημοτικούς θεσμούς και τα κινήματα πόλης πολύ πριν ο κ. Καμίνης ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση. Πόσο μάλλον ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ο οποίος μέχρι προχθές ψήφιζε τα Μνημόνια, χωρίς να σκεφτεί ότι μπορεί μια μέρα να ζητήσει την ψήφο των Αθηναίων. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης και του πολιτισμού που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας. Τώρα είναι η ώρα να δοκιμαστούμε στην διοίκηση του Δήμου. Όσο για τα περί πολιτικής καριέρας δεν με αφορούν. Στην Αυτοδιοίκηση μπαίνω για να μείνω.

– Το κέντρο της Αθήνας είναι εξαιρετικά επιβαρυμένο, ενώ δημοσιευμένα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι διαρκείς διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες των πολιτών – όσο κι αν είναι εύλογες – έχουν συμβάλλει, μαζί με την οικονομική κρίση αλλά και το παραεμπόριο, στην περαιτέρω επιβάρυνση της κατάστασης. Σαν αποτέλεσμα, καταστήματα και επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Αθήνα και η ανεργία διογκώνεται. Ποια μέτρα σκέφτεστε να πάρετε για να αντιμετωπίσετε τη κατάσταση;

Σχετικά με τις αιτίες της κρίσης, σημειώνω όσα μας λένε οι ιδιοκτήτες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων του κέντρου, στις περιοδείες και τις συναντήσεις. Από τα Χαυτεία μέχρι την Ερμού, την Πατησίων, ο εμπορικός κόσμος στενάζει και όπως οι ίδιοι λένε, τα μαγαζιά κλείνουν εξαιτίας των φόρων, των χαρατσιών, του ανοίγματος τις Κυριακές και κυρίως γιατί οι πολίτες δεν έχουν χρήματα για να καταναλώσουν.

Εμείς καταθέτουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την ανακούφισή τους. Γι’ αυτό σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε εξορθολογισμό των δημοτικών τελών, ώστε να μην επιβαρύνονται δυσανάλογα οι επιχειρήσεις με μικρό τζίρο, αποκλειστικά και μόνο με βάση το εμβαδόν του καταστήματος. Θα δώσουμε την δυνατότητα ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον Δήμο, ώστε να εισπραχθούν σταδιακά, αλλά και να λαμβάνουν υπόψη τη δυνατότητα αποπληρωμής από τους επιχειρηματίες. Σχεδιάζουμε κίνητρα για άνοιγμα νέων μαγαζιών σε υποβαθμισμένες περιοχές, σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, τα Κοινοτικά Συμβούλια και τους κατοίκους. Τέλος θεωρούμε ότι πρέπει να μπει ένα τέρμα στην κατασκευή πολυκαταστημάτων τύπου Mall, τα οποία ερημώνουν τις τοπικές εμπορικές αγορές και να διασφαλιστεί η Κυριακάτικη αργία, η κατάργηση της οποίας εξοντώνει τις μικρές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους.

Προφανώς δεν παραγνωρίζουμε τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες του παραεμπορίου. Πρέπει να χτυπηθεί στα σημεία εισόδου των παράνομων προϊόντων στην χώρα και στις μεγάλες αποθήκες του κέντρου. Αν δεν χτυπηθεί το χονδρεμπόριο του παραεμπορίου, τα σεντόνια θα είναι συνεχώς απλωμένα στα πεζοδρόμια, όσες επιχειρήσεις σκούπα κι αν γίνουν για τα μάτια του κόσμου.

– Συμφωνείτε με την πρόταση Σπηλιωτόπουλου περί δημοψηφίσματος για το τέμενος;

Το τζαμί αποτελεί διεθνή υποχρέωση της χώρας, και ο σχετικός νόμος έχει περάσει στην βουλή με την ψήφο και του κ. Σπηλιωτόπουλου. Δημοψήφισμα για ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να γίνει και η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος, στην προσπάθειά του να μιλήσει για κάτι, μιας και δεν μπορεί να μιλήσει για τα προβλήματα της πόλης, πέταξε μια φωτοβολίδα, επιδιώκοντας να εγείρει ένα ανύπαρκτο θέμα, για το οποίο μέχρι προχθές μιλούσαν μόνο οι ακροδεξιοί. Το μόνο που καταφέρνει με τον ακροδεξιό λαϊκισμό, είναι να αποκαλύπτει την προγραμματική του ανεπάρκεια και την ανυπαρξία θέσεων για τα προβλήματα της πόλης, ενώ κινδυνεύει να καταστεί όμηρος της ακροδεξιάς, όπως ο κ. Μπαλτάκος.

– Άγιος Παντελεήμονας, κέντρο της Αθήνας, αποτελεί για τους περισσότερους πολίτες άβατο. Όλοι γνωρίζουν ότι δεν είναι θέμα μόνο παράνομων μεταναστών αλλά παράνομων μεταναστών που υποβοηθούνται από συμμορίες Ελλήνων. Ποια θα είναι η δική σας ουσιαστική παρέμβαση στο συγκεκριμένο θέμα;

Πήγαμε πολύ πρόσφατα στον Άγιο Παντελεήμονα και το κλίμα ήταν πολύ διαφορετικό. Δεν υπήρχαν ούτε «αγανακτισμένοι κάτοικοι», ούτε ένταση. Όταν τα σκιάχτρα του φασισμού φεύγουν από μια περιοχή, επανέρχεται η κοινή λογική και η διάθεση για ουσιαστικό διάλογο. Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι με τις λογικές γκετοποίησης, γιατί από αυτό κερδίζουν ολόκληρα κυκλώματα. Υποστηρίζουμε ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, γιατί αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή.

Η ασφάλεια είναι ένα καθολικό δικαίωμα όλων των πολιτών, το οποίο προφανώς και είναι πολύ υψηλά στην ατζέντα μας. Το δικαίωμα όλων των πολιτών στην ασφάλεια δεν επιτρέπεται να αφήνουμε να το διαχειρίζονται αυτοί που επενδύουν στο φόβο. Εμείς διεκδικούμε ένα νέο πρότυπο αστυνόμευσης, σωστά μοιρασμένο στις γειτονιές, επαγγελματικό και φιλικό προς τους πολίτες. Από εκεί και πέρα αυτό που μπορεί να κάνει ο Δήμος είναι να προχωρήσει σε αναπλάσεις, παρεμβάσεις και έργα φροντίδας, που θα ζωντανέψουν τις γειτονιές. Γιατί ασφαλής γειτονιά είναι η ζωντανή γειτονιά.

– Είστε υπέρ ή κατά του Rethink Athens;

Η ένστασή μας με το Rethink Athens, είναι ότι ο Δήμος απουσιάζει εντελώς. Έρχεται ένας ιδιωτικός φορέας, κάνει τον δικό του σχεδιασμό, τον προωθεί, και στο τέλος επιδιώκει να υλοποιήσει το έργο με κονδύλια από το ΕΣΠΑ. Δεν είμαστε εξ αρχής αντίθετοι στην εμπλοκή ιδιωτών, αλλά θεωρούμε ότι κάθε πρωτοβουλία πρέπει να εντάσσεται στον σχεδιασμό του Δήμου. Να εμπλέκει τους επιστημονικούς φορείς, να συμβουλεύεται τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής, και κυρίως να μην κατευθύνει όλους τους πόρους στο κέντρο, αφήνοντας τις γειτονιές στην τύχη τους.

– Από τις συζητήσεις σας με τους δημότες, τι εντύπωση αποκομίζετε; Θα ψηφίσουν με κριτήριο τα τοπικά προβλήματα και τις προτάσεις για τη λύση τους ή τη γενική πολιτική κατάσταση της χώρας;

Για τη ζωή τους. Δύο είναι οι αντίπαλοι σε αυτές τις εκλογές. Από τη μια μεριά, τα κόμματα του Μνημονίου με τους υποψηφίους τους. Και από την άλλη, η κοινωνία της Αθήνας, αποφασισμένη να υπερασπιστεί την πόλη και τους ανθρώπους. Πίσω από κάθε πρόβλημα της πόλης αυτή την περίοδο, υπάρχει και μια λέξη από τα Μνημόνια, που ο κ. Σπηλιωτόπουλος ψήφιζε στη Βουλή και ο κ. Καμίνης προωθούσε στο Δήμο. Και φυσικά ο κόσμος θα ψηφίσει με κριτήριο την ειλικρίνεια των διακηρύξεων και των προγραμμάτων. Οι εκλογές αυτές θα στείλουν ένα ηχηρότατο πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση και σε αυτούς που την εκπροσωπούν, στις εκλογές για την Αθήνα. Και ταυτόχρονα θα δώσουν εντολή για μια μεγάλη αλλαγή που θα ανοίξει νέους δρόμους για την πόλη και θα στηρίξει την κοινωνία απέναντι στην κρίση.

– Σε περίπτωση που δεν περάσετε στο δεύτερο γύρο θα θεωρηθεί ήττα του Σύριζα;

Θα σας απαντήσω με ένα απόσπασμα από δήλωση του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, που είπε: «Διαισθάνομαι ότι το αποτέλεσμα που θα φέρει η “Ανοιχτή Πόλη” και ο Γαβριήλ στις 18 που θα τον φέρει στο δεύτερο γύρο και κυρίως στις 25 θα είναι η μεγάλη ανατροπή, θα είναι το μεγάλο σοκ στο σύστημα της διαπλοκής και στο πολιτικό σύστημα που καταρρέει, διότι θα είναι από εκεί που δεν το περιμένουν». Εμείς θα περάσουμε στο δεύτερο γύρο. Το δείχνει το κοινωνικό ρεύμα που διαμορφώνεται, και το οποίο φοβούνται. Εμείς θα περάσουμε στο δεύτερο γύρο και θα είμαστε οι νικητές των εκλογών. Κι αυτή θα είναι μια μεγάλη νίκη της κοινωνίας, μια μεγάλη νίκη της Αθήνας.

– Αν δεν είστε στο δεύτερο γύρο, θα πάρετε θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου;

Οι ελεύθεροι πολίτες, ελεύθερα σκέφτονται. Εμείς θα είμαστε στο δεύτερο γύρο καλώντας τους πολίτες της Αθήνας, άσχετα με την πολιτική τους προέλευση να κάνουμε το βήμα μπροστά για την πόλη.