Γ. Σακελλαρίδης: «Θα είμαστε στον β΄ γύρο, με προοπτική νίκης»

Γ. Σακελλαρίδης: «Θα είμαστε στον β΄ γύρο, με προοπτική νίκης»

συνέντευξη στη FREE SUNDAY/Α. Σπανού

 

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τον ΣΥΡΙΖΑ Γαβριήλ Σακελλαρίδης εκφράζει στη F.S. την πεποίθησή του πως «Στον β΄ γύρο θα είμαστε εμείς, και μάλιστα με προοπτική νίκης, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός μας» και αναλύει το σχέδιό του για την Αθήνα.

 

Σας έχουν απογοητεύσει οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τη μάχη στο Δήμο Αθηναίων;

Σε καμία περίπτωση. Αντίθετα, θεωρώ ότι κάποιοι αντίπαλοί μας που ξεκίνησαν με πολύ υψηλή αναγνωρισιμότητα θα πρέπει να προβληματίζονται περισσότερο για τα ποσοστά τους. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δεν καθορίζουν και δεν πρέπει να καθορίζουν την τακτική και το περιεχόμενο της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει ζωντανός και ουσιώδης διάλογος γύρω από τα προβλήματα της πόλης, και αυτό είναι που θα επιδιώξουμε. Στο πεδίο της ουσίας και των προγραμματικών θέσεων, είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε την ψήφο και τη στήριξη των πολιτών της Αθήνας, για μια μεγάλη ιστορική αλλαγή στο δήμο.

 

«Περνάει» το δίλημμα «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Νομίζω ότι τόσο ο κ. Σπηλιωτόπουλος και ο κ. Κακλαμάνης, που προέρχονται από τη ΝΔ, όσο και ο κ. Καμίνης, που υποστηρίζεται φανατικά από το ΠΑΣΟΚ, θα ήθελαν να εξαλειφθεί αυτό το δίλημμα από τις συνειδήσεις των πολιτών την ημέρα που θα στηθούν οι κάλπες. Ελπίζουν να αποφύγουν έτσι το πολιτικό κόστος το οποίο αναλογεί στην πολιτική του μνημονίου και στα κόμματα που το προωθούν. Αλλά δεν μπορείς να απαιτείς από τον κόσμο να ψηφίσει αφήνοντας στην άκρη την κατάσταση στην οποία τον έχουν φέρει και τις αγωνίες του να τα βγάλει πέρα. Από κει και πέρα, όμως, για μας οι εκλογές είναι κάτι περισσότερο από δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Είναι η δυνατότητα που δίνεται στους ανθρώπους να κάνουν το δήμο σύμμαχό τους απέναντι στα τεράστια προβλήματα, να αλλάξουν την πόλη, να αλλάξουν τη ζωή τους.

 

Μαζεύει αλλιώς τα σκουπίδια ένας μνημονιακός και αλλιώς ένας αντιμνημονιακός δήμαρχος; 

Tα σκουπίδια είναι τεράστιο πρόβλημα, γιατί οι χώροι διάθεσης των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου στα Άνω Λιόσια και τη Φυλή εξαντλούνται. Παρ’ όλα αυτά, εδώ και δεκαετίες, τόσο το κεντρικό κράτος όσο και η αυτοδιοίκηση δεν έχουν μπορέσει να ανταποκριθούν στην απαίτηση μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης των αποβλήτων. Αυτό συμβαίνει γιατί στο μυαλό τους δεν έχουν το συμφέρον της κοινωνίας, αλλά τα συμφέροντα των εργολάβων στην αποκομιδή και στην καταστροφική πρακτική της καύσης. Επομένως το ερώτημα είναι ποιος δήμαρχος έχει πραγματικά τη βούληση να προωθήσει ουσιαστικές λύσεις και ποιος όχι. Εμείς προωθούμε εναλλακτικά μοντέλα δημόσιας και αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με έμφαση στην πρόληψη και τη διαλογή, σε συνεργασία με τοπικούς συνεταιρισμούς και με τον πολίτη συμμέτοχο.

 

Αναγνωρίζετε τη δημοσιονομική εξυγίανση του Δήμου Αθηναίων που πέτυχε ο Γ. Καμίνης;

Αυτό που ο κ. Καμίνης αποκαλεί «δημοσιονομική εξυγίανση» είναι απλώς η συρρίκνωση του δήμου και των υπηρεσιών του, λόγω της βίαιης προσαρμογής στο μνημόνιο. Δεν μπορείς να πλασάρεις ως νοικοκύρεμα το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, τη διάλυση των υπηρεσιών πρασίνου και καθαριότητας και την ανυπαρξία έργου. Η τοπική αυτοδιοίκηση δέχτηκε πολύ ισχυρό πλήγμα από το μνημόνιο, στόχος του οποίου είναι η πλήρης διάλυση των κοινωφελών υπηρεσιών και η εγκατάλειψη του δημόσιου χώρου στην τύχη του. Οι δήμαρχοι όλης της Ελλάδας αντέδρασαν με επιχειρήματα και θέσεις στην πολιτική αυτή, αλλά ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης ήταν απών από τη συζήτηση, για να μην ενοχλήσει τους πολιτικούς του φίλους. Ο κ. Καμίνης αποφεύγει συστηματικά το διάλογο για τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι μια τακτική που τελικά θα τον ωφελήσει.

 

Ποια είναι η θέση σας για την αστυνόμευση στην πόλη;

Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι το πρόβλημα ασφάλειας σχετίζεται άμεσα με τις συνθήκες που επικρατούν στην κοινωνία. Ακόμα και η πιο εντατική αστυνόμευση δεν μπορεί να καταπολεμήσει την εγκληματικότητα, αν δεν καταπολεμηθούν τα αίτια που προκαλούν την εξαθλίωση. Θέλουμε την αστυνομία να είναι παρούσα στις γειτονιές, να βοηθάει στην εμπέδωση κλίματος ασφάλειας, να κάνει τη δουλειά της σωστά, με επαγγελματισμό και με τρόπο φιλικό προς τη ζωή των πολιτών. Υπάρχουν 25.000 αστυνομικοί στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, υπεραρκετοί για ένα τέτοιο έργο. Αντί να τους μοιράσουμε στις γειτονιές, και ειδικά σε αυτές που έχουν ανάγκη, τους έχουμε συσσωρευμένους στο κέντρο, πάνοπλους και άπραγους, έτοιμους μόνο να απαντήσουν σε κάποιον κλεφτοπόλεμο και να εξαπολύσουν δακρυγόνα επί δικαίους και αδίκους.

 

Για το παρεμπόριο;

Σε ό,τι αφορά τα λαθραία προϊόντα, το πρόβλημα μπορεί να λυθεί αποτελεσματικά μόνο στοχεύοντας στα ισχυρότατα συμφέροντα που κρύβονται πίσω από την εισαγωγή και διακίνησή τους. Όποιος υπόσχεται ότι θα το λύσει κυνηγώντας τους μικροπωλητές, απλώς κυνηγάει ψήφους επιδιδόμενος σε υπερσυντηρητικό λαϊκισμό. Και μας κάνει εντύπωση η υποκρισία κάποιων υποψηφίων, που αναδεικνύουν το παρεμπόριο ως τον υπ’ αριθμόν 1 κίνδυνο για τη βιωσιμότητα των μικρών εμπορικών καταστημάτων, την ώρα που υποστηρίζουν την απελευθέρωση του ωραρίου τις Κυριακές και αποδέχονται ως αναγκαίο κακό την καταλήστευση της μικρής και μεσαίας επιχείρησης μέσω της εξοντωτικής φορολογίας και της ληστείας από τη ΔΕΗ. Θέλω όμως να είμαι ξεκάθαρος. Καμία παράνομη δραστηριότητα δεν πρέπει να ενθαρρύνεται στην πόλη. Σε ό,τι αφορά τους υπαίθριους πωλητές, θα πρέπει να υπάρξουν οργανωμένοι χώροι, ελεγχόμενοι και προστατευόμενοι, με νόμιμες συναλλαγές, όπως συμβαίνει παντού στον κόσμο. Σε αυτό συμφωνούμε με τον κ. Καμίνη, ο οποίος όμως ποτέ δεν έκανε πράξη τη συγκεκριμένη προγραμματική του πρόταση, όπως και πάρα πολλές άλλες.

 

Για τις καταλήψεις κτιρίων;

Δεν χρειάζεται να κυνηγάμε μάγισσες. Αν το υπό κατάληψη κτίριο είναι εγκαταλελειμμένο και αναξιοποίητο, αυτός που πραγματικά κρίνει μια κατάληψη είναι η ίδια η γειτονιά. Και αυτή είναι που πρέπει να έχει την πρώτη και τελευταία κουβέντα πάνω σε τέτοιου είδους θέματα. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει μία απάντηση για όλες τις περιπτώσεις και, πολύ περισσότερο, δεν θεωρώ ότι η απάντηση αυτή μπορεί να είναι οι αστυνομικές εισβολές με τηλεοπτικές κάμερες, δακρυγόνα και ξύλο, λες και εισβάλλουμε στο Ιράκ. Στις ευρωπαϊκές πόλεις υπάρχουν εκατοντάδες τέτοιου είδους καταλήψεις χωρίς η πόλη, ο δήμος και η αστυνομία να τις αντιμετωπίζει όλες ως πρόβλημα. Αντίθετα, η λειτουργία τους θεωρείται θετική, καθώς αξιοποιούν εγκαταλελειμμένα κτίρια και αποτελούν χώρους πολιτιστικής και καλλιτεχνικής έκφρασης σε υποβαθμισμένες γειτονιές. Επομένως, η αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων πρέπει να είναι πάντα ανάλογη με το πραγματικό ζήτημα που προκύπτει.

 

Αποκλείεται να αποδειχθεί λάθος η έντονη κομματικοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Το αν θα έχουν ή όχι πολιτικό στίγμα οι εκλογές αυτές δεν το καθορίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιο άλλο κόμμα, αλλά η πραγματικότητα. Η κοινωνία βρίσκεται σε τεράστιο αδιέξοδο εξαιτίας της συσσωρευμένης ύφεσης και της ανεργίας, και οι προοπτικές για το μέλλον είναι ακόμα πιο σκοτεινές. Είναι παράλογο να περιμένεις ότι η κατάσταση αυτή δεν θα εκφραστεί στην κάλπη με τον ένα η τον άλλον τρόπο. Γι’ αυτό άλλωστε όσοι προέρχονται ή υποστηρίζονται από το χώρο του μνημονίου δίνουν τεράστια μάχη να μην πολιτικοποιηθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Θα ήταν πρόβλημα όμως να περιοριστεί η πολιτικοποίηση μόνο στη διαμαρτυρία. Για να έχει δύναμη να αλλάξει τα πράγματα, η ψήφος πρέπει να είναι συνειδητή και ώριμη, και αυτή την ψήφο διεκδικούμε από τους πολίτες της Αθήνας.

 

Κατά τη γνώμη σας, ποιοι υποψήφιοι θα περάσουν στον β΄ γύρο;

Στον β΄  γύρο θα είμαστε εμείς, και μάλιστα με προοπτική νίκης, όποιος και αν είναι ο αντίπαλός μας. Είμαστε οι μόνοι που έχουμε διαφορετική πρόταση και σχέδιο για μια ριζική στροφή του δήμου προς τις ανάγκες των πολιτών.

 

Ποιες θα είναι οι προτεραιότητές σας; Τι θα κάνετε τις 100 πρώτες μέρες αν εκλεγείτε δήμαρχος Αθηναίων;

Θα ενισχύσουμε τις κοινωνικές δομές της πόλης, ώστε να στηρίξουμε τους ανθρώπους που πλήττονται από την κρίση και αυτούς που δεν έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Θα οργανώσουμε την παροχή νομικής και τεχνικής βοήθειας για τα νοικοκυριά που απειλούνται με κατασχέσεις ή με διακοπές ρεύματος και νερού. Θα ξεκινήσουμε άμεσα την υλοποίηση του προγράμματός μας που αφορά τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων, των καταστημάτων στις γειτονιές, των συνεταιριστικών πρωτοβουλιών, ειδικά για τους νέους. Θα βάλουμε σε προτεραιότητα την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη, μέσα από αναπλάσεις και ανάκτηση δημόσιων χώρων, ώστε να δημιουργηθούν στις γειτονιές εστίες αναψυχής, ήπιας διασκέδασης, καθώς και πολιτιστικών ή αθλητικών δραστηριοτήτων που σήμερα λείπουν από τους ανθρώπους. Με βάση την ποιότητα ζωής και την αισθητική, θα ξεκινήσουμε την επεξεργασία ενός νέου πλάνου για την προσέλκυση επισκεπτών στην Αθήνα.