«Πανηγυρίζει στα συντρίμμια ο κ. Καμίνης»

«Πανηγυρίζει στα συντρίμμια ο κ. Καμίνης»

 

συνέντευξη στο “ypopsifios.gr”

 

 

-Τι γνώμη έχετε για τον κ. Καμίνη; Κάνει όντως καλή δουλειά στα οικονομικά του Δήμου;

Σε μια περίοδο που ο Δήμος Αθηναίων έχασε το 50% των πόρων του και τα έσοδά του βρίσκονται σε κατάρρευση, είναι τουλάχιστον προκλητικό να μιλά κανείς για νοικοκύρεμα. Πρόκειται για βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή, που πίσω της σέρνει ζωές, τους ανθρώπους που έχασαν τη δουλειά τους, για να πανηγυρίζει στα συντρίμμια ο κ. Καμίνης. Την ίδια ώρα οι πανάκριβες εργολαβίες συνεχίζονται για μια σειρά έργων, που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις υπηρεσίες του δήμου, και τα χρήματα να αξιοποιηθούν για άλλες ανάγκες. Ο Δήμος αποσύρθηκε από την πόλη και τις ανάγκες της και νομίζουν ότι είναι επιτυχία να καταγράφεις νεκρούς αριθμούς σε φύλλα excel.

-Κοινωνικό έργο γίνεται στο Δήμο Αθηναίων;

Δεν είναι στο χαρακτήρα μου να μηδενίζω την προσπάθεια κανενός, αλλά ο προϋπολογισμός του ΚΥΑΔΑ μειώθηκε από 3.790.000 εκατ. Ευρώ το 2010 σε 2.000.000εκατ. ευρώ το 2013 σε περίοδο ανθρωπιστικής κρίσης. Και σήμερα το κοινωνικό έργο του Δήμου καθορίζεται από τις διαθέσιμες χορηγίες φιλανθρωπίας. Το ζήτημα είναι απλό. Αν κάποιος ιδιωτικός φορέας δίνει φαγητό σε 500 άπορους, ο κ. Καμίνης εμφανίζει έργο αλληλεγγύης. Αν αύριο το πρωί αυτός ο φορέας αλλάξει πολιτική χορηγιών, αυτοί οι 500 θα πεινάσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα: η αλληλεγγύη του κ. Καμίνη, δεν ξεκινά από το πόσοι πεινάνε. Αλλά από το πόσους προσφέρονται να βοηθήσουν οι χορηγοί. Ο Δήμος πρέπει να έχει δικό του ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των οξυμένων κοινωνικών προβλημάτων. Χρειαζόμαστε ένα πολύπλευρο δημοτικό δίκτυο κοινωνικής προστασίας, απλωμένο στις γειτονιές της πόλης. Με κέντρα αλληλεγγύης στις γειτονιές, που θα συλλέγουν και θα διανέμουν τρόφιμα, ρούχα ή είδη πρώτης ανάγκης. Με δημιουργία σημείων σε κάθε διαμέρισμα, όπου οι πολίτες θα απευθύνονται για τις άμεσες ανάγκες τους. Και θα βρίσκουν συμβουλές, κατευθύνσεις και επαφή με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Χρειαζόμαστε ακόμα τη στενή συνεργασία με τις δομές αλληλεγγύης που μέσα στην κρίση η δράση τους είναι τις περισσότερες φορές πολλαπλάσια των διάφορων χορηγών και τις οποίες δομές ουδέποτε συνάντησε ο κ. Καμίνης.

-Για φλέγοντα ζητήματα όπως είναι το ζήτημα των αστέγων στην καρδιά της Αθήνας, τι σκοπεύετε να κάνετε;

Οι άστεγοι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζονται ως πρόβλημα της ίδιας τάξης με τα σκουπίδια, αλλά ως άνθρωποι με οξύ πρόβλημα επιβίωσης. Δεν λύνεται ούτε με τα αποσπασματικά προγράμματα του κ. Καμίνη, ούτε με τα προεκλογικά πυροτεχνήματα του κ. Σαμαρά.

Το «κανένας άστεγος σε παγκάκι» δεν αποτελεί για εμάς μία προεκλογική δήλωση κοινωνικής ευαισθησίας. Είναι ζήτημα ουσίας για την πόλη και τους ανθρώπους της. Γιατί το πρόβλημα είναι οξυμένο και προκύπτουν συνεχώς νεοάστεγοι ή άνθρωποι σε στεγαστική επισφάλεια εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Πάνω στο ζήτημα αυτό έχουμε επεξεργαστεί ρεαλιστικές και απολύτως εφαρμόσιμες προτάσεις, βασισμένες και στη διεθνή εμπειρία. Ένας τρόπος είναι να αξιοποιηθούν κτίρια, που αυτή την στιγμή είναι εγκαταλελειμμένα και ανήκουν είτε στο δήμο, είτε στο δημόσιο ή και σε ασφαλιστικά ταμεία. Μπορούν να φτιαχτούν για να στεγάσουν άστεγους. Υπάρχουν επίσης κτίρια, που ανήκουν σε ιδιώτες και παραμένουν κλειστά, ενώ παράλληλα επιβαρύνονται με τα πάγια έξοδα και τα χαράτσια. Υπάρχουν, από την άλλη, ειδικά προγράμματα, που χρηματοδοτούνται και από το νέο ΕΣΠΑ 2014 -2020, για την κοινωνική κατοικία. Αυτό σημαίνει, ότι ο δήμος μπορεί να βρει χρήματα από αυτά τα προγράμματα, και να κάνει μια δημόσια προσφορά προς τους ιδιοκτήτες. Θεωρούμε ότι πρέπει ν’ ανοίξει ένας τέτοιος δημόσιος διάλογος και να το δει θετικά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, γιατί με αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν και οι ιδιοκτήτες των άδειων ακινήτων να έχουν συμφέρον, και ταυτόχρονα να απαντήσουμε σε αυτό το σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

Από την άλλη θα πρέπει να διερευνήσουμε τις δυνατότητες να επανέλθουν στην δραστηριότητα και τη ζωή μέσα από συνεταιριστικές μορφές εργασίας. Επεξεργαζόμαστε διάφορες προτάσεις, όπως η λειτουργία «Βιβλιοπωλείου των Άστεγων».

-Πώς σκέφτεστε να διαχειριστείτε τα οικονομικά του Δήμου; Δεν ανησυχείτε ότι μπορεί να βρείτε στα ταμεία μία κατάσταση που δε θα σας επιτρέψει να ασκήσετε την κοινωνική πολιτική που πρεσβεύετε στον ΣΥΡΙΖΑ;

Η επεξεργασία του προγράμματός μας έχει γίνει για το πιο αρνητικό οικονομικό σενάριο. Θεωρούμε ότι, μέσα από την ανακατανομή των πόρων, τη νέα ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα και να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση των κοινωνικών αναγκών. Όπως βρέθηκαν χρήματα για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου, έτσι θα βρεθούν τα χρήματα για ουσιαστική και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από την πλευρά του Δήμου. Παράλληλα εμείς πιστεύουμε, ότι αυτό το Μάιο θα ανοίξει ο δρόμος για τη μεγάλη αλλαγή στον τόπο, ώστε ν’ απαλλαγεί από τα Μνημόνια και να υλοποιηθεί ένα καινούριο, εναλλακτικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που θα περιλαμβάνει και την Αυτοδιοίκηση.

-Εάν βρείτε ατασθαλίες στο Δήμο στην περίπτωση που εκλεγείτε, τι θα πράξετε; Είστε διατεθειμένος να καταγγείλετε τυχόν καταχρήσεις από προκατόχους;

Τα ζητήματα της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης είναι βασικές προτεραιότητες για την Ανοιχτή Πόλη. Υπήρξαν σημαία της στα χρόνια, που ασκούσε αντιπολίτευση στις δημαρχίες Κακλαμάνη και Καμίνη. Θα εφαρμόσουμε απόλυτη διαφάνεια και έλεγχο σε όλο το φάσμα της λειτουργίας του Δήμου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι σκανδαλολογούμε και ποινικοποιούμε για λόγους προεκλογικού εντυπωσιασμού.

-Η διαχείριση των οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σε τι διαφέρει από τη διαχείριση στα υπόλοιπα κόμματα;

Αυτές τις μέρες εισαγγελέας διερευνά την μαύρη τρύπα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του και τα στελέχη του αντιμετωπίζουν το ζήτημα με απαράδεκτο τρόπο, με τον ίδιο απαράδεκτο τρόπο που διαχειρίστηκαν και το δημόσιο χρήμα. Τα δύο κόμματα του παλιού και σάπιου κατεστημένου δεν απάντησαν ποτέ για τα δάνεια που δεν πληρώνουν, ή το ρεύμα που επίσης δεν πληρώνουν. Επιμένουν να αντιμετωπίζουν το ζήτημα με εξουσιαστική αλαζονεία, απέναντι σ’ ένα λαό που υποφέρει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ούτε θαλασσοδάνεια, ούτε σπόνσορες. Σέβεται το δημόσιο χρήμα.

-Οι «εξελίξεις Μπαλτάκου» πιστεύετε ότι θα αποδυναμώσουν το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές;

Η γραμμή Μπαλτάκου είναι η επίσημη θέση της ΝΔ. Την ακολουθεί πιστά ο κ. Σπηλιωτόπουλος κατά την προεκλογική περίοδο στο Δήμο Αθηναίων. Ακροδεξιός λαϊκισμός για όλα τα ζητήματα. Θεωρούμε ότι οι δημοκρατικοί φιλελεύθεροι ψηφοφόροι της ΝΔ πρέπει να προβληματιστούν ιδιαίτερα για το ποια πόρτα στην άβυσσο ανοίγουν αυτές οι πρακτικές. Το πάθημα δεν φαίνεται να έχει γίνει μάθημα στη ΝΔ, αλλά πλέον όποιος κρυφοκοιτάζει προς την ακροδεξιά, αναλαμβάνει και την ευθύνη για την άνοδο του φασισμού. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η κυβέρνηση αποφεύγει να συζητήσει το θέμα Μπαλτάκου στη Βουλή πριν τις εκλογές. Ειδικά μετά και τις πρόσφατες αποκαλύψεις για στενές επαφές των νεοναζί με κυβερνητικά στελέχη.

-Προβλέπετε ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής θα βγει ενισχυμένο στο Δήμο Αθηναίων;

Ο φασισμός πρέπει να ξεριζωθεί μια και καλή από την κοινωνία. Και αυτό θα γίνει με καθημερινή μάχη για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την δημοκρατία, με πόλεμο ενάντια στον ρατσισμό, τον ακροδεξιό λαϊκισμό και την ξενοφοβία. Η Σβάστικα κατέβηκε από την Ακρόπολη τον Οκτώβριο του 1944. Οι δημοκρατικοί πολίτες στην Αθήνα, δεν θα επιτρέψουν να επανέλθει εβδομήντα χρόνια μετά, με οποιαδήποτε μορφή.