«Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής»

«Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής»

 

Συνέντευξη στη “LiFO

 

 

— Πολλοί αναρωτιούνται τι μπορεί να καταφέρει ένας 34χρονος χωρίς εμπειρία στη διοίκηση στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

Είναι κάπως αντιφατικό από τη μία να ζητάμε ανανέωση και από την άλλη να προσάπτουμε στους νέους έλλειψη εμπειρίας. Θεωρώ ότι το σημαντικό είναι να έχεις όραμα και σχέδιο για την πόλη, και βούληση να ανοίξεις δρόμο για τις αλλαγές που χρειάζονται. Εξάλλου, η «Ανοιχτή Πόλη» δεν είναι χθεσινή. Είναι μια παράταξη με συνεχή παρουσία στα δημοτικά πράγματα, πολύ πριν ο κ. Καμίνης ασχοληθεί με την Αυτοδιοίκηση και πολύ πριν ο κ. Σπηλιωτόπουλος αποφασίσει να ζητήσει την ψήφο των Αθηναίων, ενώ μέχρι χθες ψήφιζε όλα αυτά τα μέτρα που τους κατέστρεψαν τη ζωή. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τους νέους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, της επιστήμης και του πολιτισμού που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας. Είμαστε απολύτως έτοιμοι να διοικήσουμε.

— Ασκείτε σκληρή κριτική στον κ. Καμίνη. Μήπως οι χαρακτηρισμοί σας αδικούν το έργο του;

Δεν είναι του χαρακτήρα μου να υποτιμώ και να αδικώ το έργο κανενός. Ο κ. Καμίνης, όμως, διαχειρίστηκε τον δήμο για μία θητεία και η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Απογοήτευσε τους προοδευτικούς πολίτες και τους νέους που τον στήριξαν. Ήταν ένας άφωνος και πειθαρχικός δήμαρχος. Την περίοδο που η πόλη είχε ανάγκη περισσότερο από ποτέ έναν δήμαρχο με διάθεση, όραμα και προοδευτικό προσανατολισμό, ο ίδιος επέλεξε να είναι ένας καλός και ήσυχος μαθητής του Μνημονίου…

— Με τον κ. Σπηλιωτόπουλο ήρθατε σε αντιπαράθεση για το θέμα του τζαμιού…

Τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως το θέμα του τζαμιού, δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Ας φανταστεί κάποιος αν θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για τη λειτουργία ελληνορθόδοξης εκκλησίας στο Παρίσι ή στην Κωνσταντινούπολη. Σε όλες τις πρωτεύουσες της Ευρώπης λειτουργούν τζαμιά. Ο κ. Σπηλιωτόπουλος επέλεξε να τσαλαβουτά στα νερά του ακροδεξιού λαϊκισμού γιατί δεν έχει απαντήσεις για τα προβλήματα της πόλης. Αναλαμβάνει, όμως, μεγάλη πολιτική ευθύνη την ώρα που η ακροδεξιά αναζητά άλλοθι για την εγκληματική της δραστηριότητα.

— Κυκλοφορείτε στην πόλη. Αν σας ζητούσαν να την προβάλετε, ποια στοιχεία της θα τονίζατε;

Παρά τον στρεβλό τρόπο με τον οποίο αναπτύσσεται, η Αθήνα είναι μια όμορφη πόλη. Μπορείς οκτώ μήνες τον χρόνο να κάθεσαι έξω. Το κέντρο είναι εύκολα προσβάσιμο. Η νεολαία, με τα δικά της χαρακτηριστικά, κυκλοφορεί στην πόλη, φτιάχνει «φυλές», στέκια και δίνει ζωή με χρώμα. Υπάρχουν όμορφες γωνιές, θέατρα, μουσικές σκηνές, avant-garde κινήματα στον πολιτισμό. Στο δικό μας σχεδιασμό υπάρχει και η πρόταση για τη διοργάνωση ενός μεγάλου φεστιβάλ στα πρότυπα του Primavera, που θα αναδεικνύει αυτή τη ζωντανή ταυτότητα της πόλης. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά της πόλης που έρχονται να συνδεθούν με τη μεγάλη ιστορική της παράδοση και τα μνημεία.

 — Τι σας έχει λείψει από την καθημερινή σας ζωή κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου;

Οι χαλαρές βόλτες με φίλους, τα μπαράκια και, κυρίως, ώρες ύπνου!

— Αν δεν εκλεγείτε δήμαρχος, πώς θα το διαχειριστείτε;

Δεν είμαι επαγγελματίας της πολιτικής, ούτε ασχολούμαι με το Δήμο Αθηναίων για να φτιάξω βιογραφικό πολιτικού καριέρας. Έχω και ένα διδακτορικό που πρέπει να ολοκληρώσω, καθώς και άφθονη επιστημονική δουλειά. Αλλά φοβάμαι ότι θα πάει πίσω, γιατί θα είμαστε οι νικητές των εκλογών.

— Γιατί να σας ψηφίσει κάποιος που δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ;

Δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να δεις την ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα. Δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να δεις την εγκατάλειψη στην πόλη. Δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να θες ένα δήμαρχο παρόντα. Δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να θες μια δημοτική Αρχή πραγματικά ανεξάρτητη από τα συμφέροντα και τις δυνάμεις που μας οδήγησαν ως εδώ. Δεν χρειάζεται να είσαι ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει η Αθήνα πόλη της δημοκρατίας, της συμμετοχής, της αλληλεγγύης, πόλη με όραμα και ποιότητα ζωής, όπου οι νέοι θα έχουν θέση και ρόλο, που να μπορεί να σταθεί στα πόδια της.