«Τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα»

«Τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα»

 

Συνέντευξη στο “news247.gr

 

 

*Τι νέο φέρνει ο συνδυασμός σας στον δήμο της Αθήνας; Γιατί να σας εμπιστευθούν οι Αθηναίοι;

Κατ’ αρχάς γιατί στις εκλογές αυτές πρέπει να σταλεί ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα σε αυτούς που μας κατέστρεψαν τη ζωή.  Η Αθήνα δεν θα δώσει τη χαρά στον κ. Σαμαρά και τον κ. Βενιζέλο να πανηγυρίσουν το βράδυ των εκλογών ότι η πολιτική τους δικαιώθηκε και ότι οι ίδιοι βγήκαν από το πολιτικό αδιέξοδο. Αλλά, κατά κύριο λόγο, γιατί η Αθήνα χρειάζεται μια νέα δημοτική αρχή. Με βαθιά γνώση των προβλημάτων και πρόγραμμα για την αντιμετώπισή τους. Με προτεραιότητα τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα. Με προτάσεις που μπορούν να αλλάξουν άμεσα την εικόνα της πόλης και την ίδια μας την ζωή. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή πραγματικά ανεξάρτητη από τα συμφέροντα και τις δυνάμεις που μας οδήγησαν ως εδώ.

*Ποιο θεωρείτε ως το πρώτο πρόβλημα του δήμου της Αθήνας και πώς θα το αντιμετωπίσετε αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αλληλεγγύη. Η Αθήνα βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση, με χιλιάδες ανασφάλιστους, σπίτια χωρίς ρεύμα, ανθρώπους που τρώνε από τα σκουπίδια. Χρειάζεται, λοιπόν, να ανασυγκροτηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου. Και να στηθεί ένα δημοτικό δίκτυο αλληλεγγύης, σε συντονισμό με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που κινητοποιούνται στις γειτονιές. Όμως η πόλη πρέπει να προετοιμαστεί και για το χειμώνα. Και αυτό σημαίνει συντηρημένα σχολεία και καθαρά φρεάτια ομβρίων. Υπάρχει η γνωστή παράνοια με τα φρεάτια, που ανήκουν σε διάφορους φορείς, αλλά ο δήμος είναι αυτός που πρέπει να πιέσει τους άλλους, γιατί το δικό του σπίτι θα πλημμυρίσει.

*Το πρόβλημα των μεταναστών παραμένει πάντα στο τραπέζι. Με ποιους τρόπους θα προσπαθήσετε να πετύχετε τη δημιουργική και ομαλή συνύπαρξη Ελλήνων και μεταναστών στο δήμο της Αθήνας;

 

Υποστηρίζουμε ότι η ενσωμάτωση των μεταναστών είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, γιατί αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κοινωνική συνοχή. Ο Δήμος πρέπει να πρωτοστατήσει σε πρωτοβουλίες για την καλύτερη ένταξη των μεταναστών, να φροντίσει να είναι οι γειτονιές ασφαλείς και φιλικές για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, να συνομιλήσει ανοιχτά με τους κατοίκους για τα τοπικά προβλήματα, να ακούσει και να στηρίξει τις οργανωμένες κοινότητες μεταναστών. Θεωρούμε επίσης ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα πρέπει να πάρουν την ελληνική ιθαγένεια, γιατί δεν γίνεται να μεγαλώνουν χωρίς χαρτιά και χωρίς πατρίδα.

*Ο συνυποψήφιός σας κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, πρότεινε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για τη δημιουργία τζαμιού στην Αθήνα. Ποια είναι η άποψή σας για το τζαμί, αλλά και για τη λήψη αποφάσεων μέσω δημοψηφισμάτων, έστω και σε επίπεδο δήμου;

Φυσικά και οι πολίτες πρέπει να έχουν άποψη για τα ζητήματα της πόλης τους. Οι πρώτοι που υποστήριξαν τις ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες και τα τοπικά δημοψηφίσματα είμαστε εμείς. Αλλά τα δικαιώματα δεν μπαίνουν σε δημοψήφισμα. Ας σκεφτούμε τι θα γίνει αν μπει θέμα δημοψηφίσματος για την λειτουργία ορθόδοξων εκκλησιών στην Κωνσταντινούπολη. Γιατί και εκεί έτσι θα μπει. «Να αποφασίσουμε οι πολίτες δημοκρατικά για την πόλη μας». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος κρύφτηκε όλη την προεκλογική περίοδο πίσω από το συγκεκριμένο θέμα, γιατί δεν έχει θέσεις για την πόλη. Ας ζητήσει ο κ. Σπηλιωτόπουλος και την άποψη των πολιτών και για τα Μνημόνια, που ψήφισε.

*Ποιον από τους συνυποψηφίους σας θα προτιμούσατε ως αντίπαλο στο δεύτερο γύρο και γιατί;

Στο δεύτερο γύρο θα είμαστε εμείς. Και μάλιστα με προοπτική νίκης απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο.

*Ποιο είναι το όνειρό σας για τον δήμο της Αθήνας; Αν πάρετε τα ηνία, για ποιο επίτευγμα θα θέλατε να σας θυμούνται τα επόμενα χρόνια;

Μέχρι σήμερα η Αθήνα έχει ζήσει αρκετές δημοτικές περιόδους, που οι δήμαρχοι ταυτίστηκαν με κάποιο «εμβληματικό» έργο, το οποίο ποτέ δεν χρησίμευσε στους Αθηναίους, δεν έκανε την καθημερινότητά τους καλύτερη. Χρειάζεται μια καινούρια αντίληψη που θα κάνει το Δήμο σύμμαχο της πόλης και των πολιτών. Χρειάζεται ένας Δήμος με ταυτότητα, όπως αξίζει σε κάθε σύγχρονη ευρωπαϊκή πόλη. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα ιεραρχεί τις προτεραιότητες με βάση τις ανθρώπινες ανάγκες και όχι τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα. Χρειάζεται μια δημοτική αρχή που θα υπερασπίζεται την πόλη απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, και θα υψώνει τη φωνή της εκεί που χρειάζεται. Και αυτά είναι τα πραγματικά επιτεύγματα.