«Θα είμαι δήμαρχος των πολιτών και όχι των συμφερόντων»

«Θα είμαι δήμαρχος των πολιτών και όχι των συμφερόντων»

 

Συνέντευξη στο “tribune.gr”

 

 

*Ποια είναι η πρώτη κίνηση που θα κάνετε αν εκλεγείτε;

Η προετοιμασία της Αθήνας για τον χειμώνα. Ο καθαρισμός των φρεατίων για τα όμβρια, η συντήρηση των σχολικών κτιρίων, και ως πρώτο συμβολικό μέτρο, η απελευθέρωση όλων των διαβάσεων για τα άτομα με αναπηρία στην πόλη.

*Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Αθήνας για εσάς ποιο είναι;

Η ανθρωπιστική κρίση. Οι ανασφάλιστοι, τα σπίτια χωρίς ρεύμα, οι άνθρωποι που τρώνε από τα σκουπίδια. Γι’ αυτό, πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ανασυγκρότηση των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, η αναβάθμιση και επέκταση του δικτύου δημοτικών ιατρείων, και η οργάνωση ενός δημοτικού δικτύου αλληλεγγύης, σε συντονισμό με τις κινήσεις πολιτών στις γειτονιές.

*Γιατί να επιλέξει εσάς και όχι τον κύριο Καμίνη ο Αθηναίος ψηφοφόρος;

Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου συνιστά αποδοκιμασία για το έργο του κ. Καμίνη, που κρίθηκε ανεπαρκές με βάση τις απαιτήσεις και τις ανάγκες της πόλης. Αντίθετα, η «Ανοιχτή Πόλη» κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την Αθήνα, η αξιοπιστία του οποίου κρίνεται τώρα, πριν τις εκλογές, και δεν έχει κρυφές ατζέντες. Κι αυτό γιατί είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε, ακόμα και να συγκρουστούμε για τα συμφέροντα της πόλης και της κοινωνίας, και γιατί κάθε απόφαση θα υπόκειται στο δημοκρατικό έλεγχο των πολιτών. Η θητεία του κ. Καμίνη υπήρξε μια περίοδος χαμηλών προσδοκιών και μικρών απαιτήσεων, και αυτό έγινε με ευθύνη του ίδιου. Διαχειρίστηκε την Αθήνα, όπως την ξέρουμε. Εμείς καταθέτουμε την πρόταση για την Αθήνα που θέλουμε. Και καλούμε τους πολίτες να σταθούν δίπλα μας για να αλλάξουμε την πορεία της πόλης.

*Θα δώσετε, σύμφωνα με το πρόγραμμά σας, προτεραιότητα στην πολιτιστική δημιουργία. Από πού θα βρείτε τους πόρους;

Όλα αυτά τα χρόνια, και χωρίς καμία συνδρομή από το δήμο στην Αθήνα, συντελείται μια πραγματική πολιτιστική έκρηξη. Οι άνθρωποι του πολιτισμού δημιουργούν ως απάντηση στην κρίση. Δεν χρειάζονται πολλά χρήματα για να υποστηρίξεις το δημιουργικό κομμάτι της πόλης, να τους εξασφαλίσεις προβολή, χώρους, και δυνατότητα επαφής με τον κόσμο. Επιδιώκουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να έρθουν σε επαφή με καλλιτεχνικές και πολιτιστικές δραστηριότητες, μέσα από τη δημιουργία κοινωνικών και πολιτιστικών κέντρων σε κάθε γειτονιά. Με σωστή ιεράρχηση στις προτεραιότητες βρίσκονται πάντα χρήματα, αλλά ο πολιτισμός στις γειτονιές είναι η παρέμβαση που απαιτεί τη μικρότερη δαπάνη. Φαντασία και όρεξη χρειάζονται. Θεωρούμε επίσης ότι το πολιτιστικό δυναμικό, με σωστή οργάνωση και αξιοποίηση, μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας νέας ταυτότητας για την Αθήνα, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών.

*Αν εκλεγείτε θα είστε ο πρώτος αριστερός δήμαρχος. Αυτό τι σημαίνει για τον ψηφοφόρο-πολίτη αυτής της πόλης;

Δεν κρύβω την πολιτική μου ταυτότητα, θα ήταν κουτό να το κάνω άλλωστε. Γνωρίζω επίσης ότι ένας αριστερός δήμαρχος κρίνεται με πολύ πιο αυστηρά κριτήρια σε σχέση με οποιονδήποτε άλλον. Όταν μάλιστα είναι και νέος στην ηλικία, κρίνεται δύο φορές πιο αυστηρά. Η αποστολή ενός πραγματικά αριστερού δημάρχου, δεν είναι να αντικαταστήσει έναν κομματικό πελατειακό μηχανισμό με έναν άλλον, αλλά να δημιουργήσει ένα καινούριο υπόδειγμα δημοτικής διαχείρισης, που τόσο έχει ανάγκη η Αθήνα. Να υπερασπιστεί την πόλη και να φροντίσει τις πραγματικές ανάγκες, και όχι να δουλεύει για τη βιτρίνα και την προσωπική του προβολή. Να είναι δήμαρχος των πολιτών και όχι των πολιτικών και των επιχειρηματικών συμφερόντων. Να εδραιώσει παντού τη διαφάνεια, τη συμμετοχή και τη δημοκρατία. Και πάνω απ’ όλα, να είναι δήμαρχος όλων των πολιτών, και όχι μόνο αυτών που τον έχουν ψηφίσει. Με βάση αυτές τις αξίες απευθυνόμαστε στους πολίτες και τους καλούμε να σταθούν δίπλα μας. Η νίκη της «Ανοιχτής Πόλης» την 25η Μαΐου, θα είναι νίκη για ολόκληρη την Αθήνα.