Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει αντιδημοκρατική στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το παζάρι ρακοσυλλεκτών

Η Ανοιχτή Πόλη καταγγέλλει αντιδημοκρατική στάση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το παζάρι ρακοσυλλεκτών

Οι σύμβουλοι της Ανοιχτής Πόλης έγιναν σήμερα μάρτυρες της αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς που εκδηλώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το ζήτημα που τέθηκε προς συζήτηση εκτός ημερήσιας διάταξης αφορούσε τη διεξαγωγή του παζαριού των ρακοσυλλεκτών στην περιοχή του Βοτανικού. Το θέμα έχει ειδικό βάρος, καθώς αφορά πάνω από 2.000 μικροπωλητές, και είναι γι’ αυτούς ζωτικής σημασίας. Για το λόγο αυτό, έχει ήδη συσταθεί ειδική διαπαραταξιακή επιτροπή με σκοπό να δοθεί μόνιμη και σύννομη λύση στο πρόβλημα.

Από τη μεριά μας εισηγηθήκαμε:

  1. Μέχρι να βρεθεί μόνιμη λύση, και εν όψει των Χριστουγέννων, να γίνει το παζάρι σε φυλασσόμενο χώρο επί της οδού Αγίου Πολυκάρπου όλες τις Κυριακές μέχρι το τέλος του 2016, συγκεκριμένα από την Κυριακή 29/11 και για τις τρεις επόμενες Κυριακές του Δεκεμβρίου, πριν από τις γιορτές. Για τον λόγο αυτό να εκδοθούν ειδικές άδειες ώστε να διασφαλιστεί η σύννομη λειτουργία.
  2. Να δρομολογηθεί η νομιμοποίηση του παζαριού και των αδειούχων μέσω του Συντονιστικού που έχουν ήδη ορίσει τα Νόμιμα Σωματεία Ρακοσυλλεκτών.
  3. Να υπάρχει περιφρούρηση από τους ίδιους τους δικαιούχους που θα πάρουν άδεια συμμετοχής στο παζάρι και εποπτεία στον περιβάλλοντα χώρο από τη δημοτική αστυνομία, ώστε να αποκλειστούν παράνομες δραστηριότητες.

Θεωρούμε ότι η σκόπιμη, εκ μέρους της πλειοψηφίας, άρνηση συζήτησης του θέματος είναι αντιδημοκρατική και ηθικά έωλη. Η αυθαιρεσία της δημοτικής αρχής έφτασε στο σημείο να στερήσει από τους άμεσα ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να παραστούν στο δημοτικό συμβούλιο και να διατυπώσουν τα αιτήματά τους.

Ζητάμε να λυθεί οριστικά και άμεσα το θέμα σύμφωνα με τις προτάσεις της διαπαραταξιακής επιτροπής για την οικονομική επιβίωση των εμπόρων, με σεβασμό προς τους κατοίκους της περιοχής.