Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο (28 Μαϊου 2015)

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο (28 Μαϊου 2015)

Η 15η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων σημαδεύτηκε από την αποχώρηση της Ανοιχτής Πόλης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Επιχειρησιακού Σχεδίου. Το αίτημα μας ήταν η αναβολή του ζητήματος, δεδομένου ότι το Σχέδιο (280 σελ.) μας δόθηκε για επεξεργασία τη Δευτέρα το βράδυ, δηλαδή είχαμε δύο μέρες περιθώριο μελέτης. Το σχέδιο αφορά την επόμενη πενταετία συνεπώς ο διάλογος και η διαβούλευση εντός του Δ.Σ. δεν μπορεί να είναι προσχηματική και με απουσία του Δημάρχου. Η Ανοιχτή Πόλη δεν επιθυμεί να παίξει το ρόλο κομπάρσου σε «fast track» διαδικασίες προειλημμένων αποφάσεων.

Ο χειρισμός από πλευράς της πλειοψηφίας έφτασε στα όρια του σουρεαλισμού, αφού μετά την άρνηση της να αναβάλλει το θέμα και τη δικιά μας αποχώρηση, και αφού ψήφισε κατά πλειοψηφία να μη συζητηθεί , επανέκαμψε ανακοινώνοντας ένα έκτακτο εμβόλιμο Δ.Σ. με μοναδικό θέμα τη συζήτηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου.

Όμως, οι δυσάρεστες εκπλήξεις, που αφορούν την νοοτροπία της διοίκησης του κ. Καμίνη, δε σταματούν εδώ.

Κατά την αποχώρησή μας από το κτίριο του Δήμου, ανακαλύψαμε ότι με βίαιο τρόπο είχε παρεμποδιστεί η είσοδος στο Δ.Σ., γονέων που είχαν έρθει για να διαμαρτυρηθούν και να καταθέσουν την εμπειρία τους για τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στους παιδικούς σταθμούς του Δημοτικού Βρεφοκομείου. Οι γονείς κατήγγειλαν βίαιη απώθηση και ξυλοδαρμό από τις δυνάμεις φύλαξης του κτιρίου και από άντρες με πολιτικά, τη στιγμή μάλιστα που εμείς βάζαμε εκτός ημερησίας διάταξης, το ζήτημα των τραγικών ελλείψεων γευμάτων και διατροφής, προσωπικού και υλικών στους Παιδικούς σταθμούς.

Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής διαχείρισης και αυταρχισμού, αξίζει να σημειώσουμε και τη στάση της δημοτικής αρχής, στο ζήτημα των σχολικών καθαριστριών (8ο θέμα της ημερήσιας διάταξης), που ζητούν την επέκταση της σύμβασης εργασίας τους και τη μονιμοποίησή τους. Την ίδια στιγμή, δηλαδή, που ο Δήμος ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ σε δευτερεύουσες και επικοινωνιακές δράσεις, από την άλλη δεν παίρνει την πολιτική ευθύνη διασφάλισης της εργασίας των ήδη εργαζομένων σχολικών υπαλλήλων καθαριότητας.

Όσον αφορά στα θέματα εκτός ημερησίας διάταξης που έθεσε η Ανοικτή Πόλη, εκτός από τις ελλείψεις του Βρεφοκομείου θέσαμε μια σειρά από ζητήματα.

Για άλλη μια φορά εγκαλέσαμε τη Δημοτική Αρχή για το Πάρκο Γουδή και τις ομόφωνες αποφάσεις που δεν εκτελούνται, επισημαίνοντας τις κινητοποιήσεις και εκδηλώσεις που έχουν δρομολογηθεί για τις 5 Ιουνίου, παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, από την συντονιστική επιτροπή αγώνα, ενάντια στον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του Πάρκου.

Θέσαμε το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών, εν όψει και της επικείμενης δίκης στις 16\6 που αφορά στην εξυγίανση του ιδρύματος, το οποίο από τη συσσωρευμένη κακοδιαχείριση κινδυνεύει να χρεοκοπήσει. Καμία αναφορά στις απαντήσεις των συμβούλων της πλειοψηφίας δεν έγινε για τα το συγκεκριμένο.

Επίσης, τέθηκε το θέμα του ΚΥΑΔΑ, και των μειωμένων μερίδων σίτισης που διανέμει

(-50%), καθώς και ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ανάληψη της όλης ευθύνης και διαχείρισης του συσσιτίου, δηλαδή των κοινωνικών υπηρεσιών, από τη ΜΚΟ «Αποστολή».

Επιπλέον, σε συνεργασία με κατοίκους του Ν. Κόσμου θέσαμε το ζήτημα του εντευκτηρίου στο λόφο Λαμπράκη, απαιτώντας η διαχείρισή και εποπτεία του να γίνεται από το Δήμο όπου και ανήκει, μέσω του φορέα της «Τεχνόπολις», εξασφαλίζοντας φτηνές τιμές και την παραχώρησή του σε συλλόγους και οργανώσεις της περιοχής για πολιτιστικές εκδηλώσεις και παρεμβάσεις.

Επίσης, ρωτήσαμε για τη σχέση του Δήμου με την πλατφόρμα «Συν Αθηνά», που διαχειρίζεται την Αγορά της Κυψέλης, για το οποίο και δε λάβαμε καμία απάντηση.

Ακόμα ζητήσαμε τη διαπλάτυνση του παρακείμενου πεζόδρομου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτή, καθώς και στη δημιουργία σεμινάρια για νέους γονείς.

Στις τοποθετήσεις μας για την άθλια κατάσταση του λόφου του Στρέφη, πήραμε τη διαβεβαίωση ότι ο Δήμος θα προχωρήσει άμεσα στον καθαρισμό του, ενώ διαβεβαιώσεις υπήρξανε και για την έγκαιρη λειτουργία των βιοκλιματικών παιδικών σταθμών.

Αναλυτικά:

Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών

Στους Παιδικούς Σταθμούς είναι επιβεβλημένο να παρέχεται φροντίδα και ασφάλεια σε όλα τα παιδιά για την ομαλή σωματική και ψυχοσυναισθηματική τους ανάπτυξη και υγεία.

Όμως, όπως έχουμε επισημάνει έντονα και στο παρελθόν, υπάρχει υποβάθμιση και κρίση με σοβαρές συνέπειες για τα παιδιά και τους/τις εργαζόμενους/ες:

Διατροφή: Τα γεύματα των παιδιών έχουν υποβαθμιστεί και παρατηρούνται ελλείψεις σε πολλά είδη τροφών. Οι αλλαγές στο εβδομαδιαίο αναρτημένο πρόγραμμα των γευμάτων είναι συχνές, το τελευταίο δε διάστημα το πρόγραμμα είναι ημερήσιο, αφού δεν υπάρχουν σταθερά κάποια είδη τροφίμων.

Να επισημάνουμε, ότι δυστυχώς για το φετινό σχολικό έτος, που τελειώνει, έμειναν ακάλυπτα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων. Τα παιδιά αυτά προέρχονται από οικογένειες που ζουν σε καθεστώς ακραίας φτώχειας και η εξασφάλιση τουλάχιστον ενός μεσημεριανού γεύματος ήταν μια ανάσα για τα ίδια τα παιδιά, τους γονείς τους και για τα σχολεία που φοιτούν. Το πρόβλημα της διατροφής των παιδιών πιστεύουμε ότι ήταν τεράστιο και θα έπρεπε με κάθε μέσο να είχαμε βρει τρόπους αντιμετώπισής του.

Ελλείψεις σε προσωπικό:

Υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε Π.Σ. τόσο παιδαγωγών όσο και βοηθητικού προσωπικού. Πάγιες και διαρκείς ανάγκες καλύπτονται με συμβασιούχους με 9μηνες ή 2μηνες συμβάσεις εργασίας Π.χ. μετά τη λήξη των δίμηνων συμβάσεων (Φεβρουάριο) κάποιοι Π.Σ. έμειναν χωρίς καθαρίστριες. Το ίδιο είχε συμβεί κι όταν έληξαν οι προηγούμενες δίμηνες συμβάσεις το Νοέμβριο.

Ελλείψεις σε υλικά:

Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικά υλικά καθημερινής χρήσης όπως σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό (π.χ. γάντια μιας χρήσης αγοράζουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι κλπ.), καθώς και σε είδη καθαριότητας κλπ.

Υπάρχουν επίσης ελλείψεις σε παιδαγωγικό υλικό, σε βιβλία, σε παιδαγωγικά παιχνίδια, γραφική ύλη κλπ. Αρκετό από αυτό το υλικό είναι αναλώσιμο, καταστρέφεται ή καταναλώνεται (γραφική ύλη). Για αυτό πρέπει να υπάρχει επαρκές παιδαγωγικό υλικό και σταθερά να ανανεώνεται

Και ακόμα, ηλεκτρικές συσκευές, αναγκαίες για τη λειτουργία των Π.Σ. όπως πλυντήρια πιάτων ή ρούχων, ηλεκτρικές σκούπες, μίξερ κλπ. ή δεν υπάρχουν ή έχουν μόνιμη βλάβη, με αποτέλεσμα τη δυσλειτουργία των Σταθμών.

ΕΡΩΤΗΜΑ: Θεωρείτε ότι με αυτές τις συνθήκες και τα τόσα συσσωρευμένα προβλήματα μπορεί στους Π.Σ. να παρέχεται ποιοτική φροντίδα στα παιδιά και σε ποιο βαθμό εξασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια τους;

Γηροκομείο

Το ζήτημα του Γηροκομείου Αθηνών είναι ένα ζήτημα σοβαρό με πολλές προεκτάσεις, έχει συζητηθεί στη Βουλή, έχουν υπάρξει συνεχή δημοσιεύματα που αφορούν στα πεπραγμένα της διοίκησης και όσες προσπάθειες έχουν γίνει μέχρι ώρας, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, έχουν πέσει στο κενό.

Το γηροκομείο είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα και διαχειριστής μια τεράστιας περιουσίας. Παρ’ όλα αυτά υπολειτουργεί, οι υπηρεσίες που παρέχει διαρκώς συρρικνώνονται και βρίσκεται στα πρόθυρα λουκέτου, καθώς χρωστάει πολύ σημαντικά ποσά σε εργαζόμενους, στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία. Αυτή η εξέλιξη είναι αυτονόητο ότι πρέπει να αποτραπεί, τόσο γιατί θα χαθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες και το έργο που προσφέρει, και οι εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, όσο και γιατί υπάρχει ο πολύ σοβαρός κίνδυνος, σε περίπτωση που κλείσει, να μοιραστεί η περιουσία του σε ιδιώτες.

Δεδομένου δε ότι οι καταγγελίες από εργαζόμενους αλλά και μέλους της διοίκησης, για ατασθαλίες, κακοδιαχείριση και εγκατάλειψη είναι και γνωστές και πολύ σημαντικές, υπάρχουν υποψίες ότι η πορεία του ιδρύματος είναι αποτέλεσμα μεθόδευσης.

Ακόμη και τώρα όμως, αυτή η κατάσταση με μια χρηστή διοίκηση μπορεί να ανατραπεί και το ίδρυμα να σωθεί, συνεχίζοντας να ασκεί στο έπακρο την υποχρέωση του για κοινωνική προσφορά, κάτι που ειδικά σήμερα είναι περισσότερο αναγκαίο από ποτέ.

Η αντιπαράθεση για το ίδρυμα έχει φτάσει στις δικαστικές αίθουσες και πολλές καταγγελίες ερευνώνται από εισαγγελείς,   ενώ και ο δήμος βρίσκεται σε δικαστική αντιπαράθεση με τη διοίκηση του ιδρύματος. Παρ’όλα αυτά και με βάση την ενημέρωση που έχουμε, ο Δήμος δεν επιλέγει τη βέλτιστη επιχειρηματολογία προκειμένου να αλλάξει η διοίκηση του ιδρύματος, ενώ το δικόγραφο που έχει καταθέσει είναι αδύναμο, καθώς ακολουθεί ένα σκεπτικό που ήδη έχει απορριφθεί σε προηγούμενη δίκη. Αυτή η επιλογή γεννάει ερωτήματα ως προς την πολιτική βούληση του Δήμου να δώσει πραγματική λύση στο πρόβλημα, το οποίο έχει ξεκινήσει από το 2008 τουλάχιστον.

Ζητάμε, λοιπόν, από το Δήμο να μας προσκομίσει το δικόγραφο που κατέθεσε, και να μας επιτρέψει την πρόσβαση σε ολόκληρη τη δικογραφία, προκειμένου να ενημερωθούμε όσο το δυνατό αναλυτικότερα για όλα τα τεκταινόμενα γύρω από το ζήτημα.

Επιπλέον, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει ένα πόρισμα διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα του Γηροκομείου, το οποίο ποτέ δεν λάβαμε. Για αυτό ζητάμε να μας δοθεί το συγκεκριμένο πόρισμα, και αν προκύπτουν από αυτό ενδείξεις για ποινικές ευθύνες της διοίκησης του Γηροκομείου ή όποιου άλλου, να δοθεί και στον εισαγγελέα.

Τέλος, ζητάμε να μας δοθεί η καταγγελία Πραστάκου, μέλους της Διοίκησης του Ιδρύματος, η οποία και έχει κατατεθεί στο Δήμο και αφορά τα ζητήματα του Γηροκομείου.

 

ΚΥΑΔΑ

Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από το ΚΥΑΔΑ και την πρόσφατη συνεδρίαση του ΔΣ, την Τρίτη 25/5:

Α.  Στο ΔΣ του ΚΥΑΔΑ συζητήθηκε η δυνατότητα να ξανά-αναλάβει το συσσίτιο το ΚΥΑΔΑ μέσω κέτερινγκ – όπως γινόταν μέχρι τώρα –  μέσω απευθείας ανάθεσης με απόφαση του Δήμου. Και αυτή η δυνατότητα φαίνεται να  υπάρχει διότι έχουμε αλλάξει οικονομικό έτος.

  1. Επιβεβαιώνει ο Δήμος αυτήν τη δυνατότητα;
  2. Αν ναι, γιατί δεν προχωρά σε αυτή τη λύση, με δεδομένο και το ότι το ΚΥΑΔΑ διαθέτει κονδύλια για την κάλυψη της σίτισης;

Β. Οι μερίδες φαγητού που μοιράζει η ΑΠΟΣΤΟΛΗ είναι περίπου 600 τις καθημερινές και 1050 τα Σαββατοκύριακα. Υπάρχει μια σαφής μείωση σε σχέση με την περίοδο που το συσσίτιο ήταν στην ευθύνη του ΚΥΑΔΑ. Περίπου – 50% τις καθημερινές και – 40% τα Σαββατοκύριακα. Η μείωση αυτή εξ όσων συζητήθηκαν στο ΔΣ ΚΥΑΔΑ οφείλεται στην ποιότητα του προσφερόμενου φαγητού αλλά και στην ελλιπή  ποσότητά του.

Γ. Όταν γίνεται μια χορηγία ή δωρεά, το αντικείμενο της χορηγίας το διαχειρίζεται ο φορέας προς τον οποίο γίνεται. Στην περίπτωση του ΚΥΑΔΑ, το συσσίτιο γίνεται από εθελοντές της ΜΚΟ, ενώ οι εργαζόμενοι του ΚΥΑΔΑ έχουν τεθεί εκτός ή σε ένα διακοσμητικό ρόλο. Και φυσικά όχι με δική τους ευθύνη και πρόθεση. Επόμενα δεν πρόκειται για χορηγία. Τους άστεγους και φτωχούς συμπολίτες μας , στην ουσία από το Πάσχα, δεν τους σιτίζει ο Δήμος αλλά η ΜΚΟ ΑΠΟΣΤΟΛΗ !

Τέλος, για τι είδους χορηγία πρόκειται όταν πρώτον δεν έχει υπάρξει ακόμη σύμβαση με τους όρους της χορηγίας δεύτερον στην αρχική της επιστολή η ΑΠΟΣΤΟΛΗ αναφέρεται σε ενδεχόμενη οικονομική συμμετοχή του Δήμου.

 

Πάρκο Γουδή

Στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, ως Ανοιχτή Πόλη θέσαμε αίτημα για τη συζήτηση και τις ενέργειες που επιβάλλεται να δρομολογηθούν, όσον αφορά τη δημιουργία και προστασία του Πάρκου Γουδή, ζητώντας να τεθεί το θέμα εντός της σημερινής ημερήσιας διάταξης.

Στο προηγούμενο Δ.Σ. δε λάβαμε καμία απάντηση σε σχέση με τα ερωτήματα που θέσαμε, και επίσης διαπιστώνουμε ότι το θέμα του Γουδή απουσιάζει ξανά από την ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επανερχόμαστε, λοιπόν, και ρωτάμε:

Θα υλοποιηθεί η   522/ 6-3-2014 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία αποδεχόταν ομόφωνα τις περισσότερες  προτάσεις της Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί;

Θα υλοποιηθεί άμεσα η 15η πρόταση της εν λόγω απόφασης, η οποία προβλέπει την σύσταση ομάδας εργασίας, που θα αναλάβει σε συνεργασία με Υπηρεσίες του Δήμου και την Επιτροπή Αγώνα για το ΜΠΔ την υλοποίηση του συνόλου της απόφασης;

Έχουμε κάποια πρόοδο σε μια σειρά ενεργειών που αφορούν στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εντός του Πάρκου, τις ιδιοκτησιακές ρυθμίσεις σε σχέση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και το Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών, όπως επίσης στην άμεση αξιοποίηση του Φυτωρίου του Δ.Α. και τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτό, εξασφαλίζοντας τον καθολικό και δημόσιο χαρακτήρα του Πάρκου;

Γιατί ο Δήμος κωλυσιεργεί την εκτέλεση των αποφάσεων;

Εν όψει και της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος στις 5 Ιούνη, η συντονιστική επιτροπή αγώνα για του Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, καλεί τους κατοίκους σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για την αποφυγή κινδύνων που αφορούν στη συρρίκνωση τον κατακερματισμό και την εμπορευματοποίηση του Πάρκου.

Από τη μεριά μας, η Ανοιχτή πόλη, καλεί το Δήμο Αθηναίων να επιδείξει άμεσα την απαραίτητη συνέπεια και πολιτική βούληση ικανοποιώντας τα αιτήματα των κατοίκων και υλοποιώντας τις αποφάσεις για ένα δημόσιο και ανοικτό Μητροπολιτικό Πάρκο.

 

Βιοκλιματικοί Παιδικοί Σταθμοί

Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο συζητήθηκε το ζήτημα εντός ημερησίας, της παράτασης προθεσμίας περαίωσης εργασιών του βιοκλιματικού Παιδικού Σταθμού στον Κεραμεικό.

Θα θέλαμε να μας ενημερώσετε πότε προβλέπετε να ολοκληρωθούν αυτές οι εργασίες;

Επίσης θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το που βρίσκονται οι εργασίες στον παιδικό σταθμό της Νεοχωρίου. Έχουμε ενημερωθεί ότι οι εργασίες έχουν ολοκληρωθεί, αλλά είναι αδύνατον να λειτουργήσει το Σεπτέμβρη γιατί, σύμφωνα με την υπηρεσία, εκκρεμεί ο διαγωνισμός για τον εξοπλισμό. Γιατί συμβαίνει αυτό; Πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα παραδοθεί; Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να λειτουργήσει στα μέσα της επόμενης σχολικής χρονιάς; Και αν όχι γιατί;

Την επόμενη σχολική χρονιά θα υπάρχουν νήπια που ενώ θα μπορούσαν να πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό της γειτονιάς τους αναγκάζονται να μετακινούνται πολύ μακριά από το σπίτι τους.

 

Αγορά Κυψέλης

Αν μιλούμε για την Αγορά της Κυψέλης σήμερα το οφείλουμε στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής όπου καθοριστική ήταν και η συμβολή της Ανοιχτής Πόλης. Η διαχείριση της Δημοτικής Αγοράς έχει εκχωρηθεί ως γνωστόν στην ιδρυθείσα από τον Δήμο πλατφόρμα «Συν Αθηνά». Ερώτημα: Ποια ακριβώς είναι η σχέση του Δήμου με αυτή την πλατφόρμα; Πότε, επίσης, θα γίνει η μετονομασία της Αγοράς σε «Αγορά Μένη Κουμανταρέα»;

 

Βρεφοκομείο – ΙΙ

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια τροφίμων ολοκληρώθηκε.

Ρωτάμε και θα θέλαμε μια ειλικρινή απάντηση για το πότε προβλέπετε ότι θα επανέλθει η ποιότητα των γευμάτων στους παιδικούς σταθμούς, αλλά και για το πότε θα επανέλθουν οι μερίδες που δίνονταν σε άλλους φορείς.

Μιλάμε για τις μερίδες που δίνονταν στο Κ.Υ.Α.Δ.Α., και στέλνονταν στα σχολεία και σε δομές που σίτιζαν παιδιά Ρομά καθώς και στον παιδικό σταθμό των Φιλιππινέζων; Αν όχι, θα αναζητήσει ο δήμος επί τέλους τρόπο να αντικατασταθούν ή απλά θα τους ενημερώσει προκειμένου να αναζητήσουν οι ίδιοι τρόπο να τις αντικαταστήσουν;

 

Δημοτική Βιβλιοθήκη

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Αποστολόπουλος, πριν από μήνες, είχε αντιμετωπίσει θετικά την πρόταση της Ανοιχτής Πόλης για διαπλάτυνση του πεζοδρομίου της οδού Δομοκού από την πλευρά της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προκειμένου η πρόσβαση των επισκεπτών από την κεντρική είσοδο του κτιρίου να είναι πιο εύκολη αλλά και πιο ασφαλή. Ο καιρός εν τω μεταξύ περνάει. Θα θέλαμε να γνωρίζουμε εάν και πότε θα γίνει η διαπλάτυνση.

 

Σε ό,τι αφορά τη Βιβλιοθήκη, προτείνουμε, επίσης, να οριστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ο εκάστοτε Αντιδήμαρχος Πρασίνου να είναι επί μονίμου βάσεως υπεύθυνος για την καλή κατάσταση του πρασίνου στη Βιβλιοθήκη και τον περιβάλλοντα χώρο της.

 

  • Πρόταση της Ανοιχτής Πόλης να τοποθετηθεί ειδική πλακέτα στο νεοκλασικό Ξενοφώντος 7, όπου στεγάζονται σήμερα τα γραφεία της Ανοιχτής Πόλης, με την αναγραφή ότι σ’ αυτό το κτίριο λειτούργησε για 23 χρόνια, από το 1969 έως και το 1992, το «Καλλιτεχνικό και Πνευματικό Κέντρο Ώρα» του Αρμένιου ζωγράφου Ασαντούρ Μπαχαριάν.