Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο 5-6-14

Η Ανοιχτή Πόλη στο Δημοτικό Συμβούλιο 5-6-14

 

Θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης

 

1. Νέες απολύσεις στους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας.

Από τους εργαζόμενους της Δημοτικής Αστυνομίας 896 έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Από τους υπόλοιπους ορισμένοι έχουν μείνει στο δήμο ή έχουν φύγει λόγω διαδημοτικής κινητικότητας. Ενώ αρχικά υπήρχαν 38 απολυόμενοι από τους 896, σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ανέλθει σε 59.

Ο δήμαρχος κ. Καμίνης είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό την επιστροφή των 38 στο δήμο, πράγμα που δεν έγινε. Αντίθετα, σήμερα, οι προαλειφόμενες απολύσεις ανέρχονται σε 59. Να υπενθυμίσουμε ότι εργαζόμενοι, έμπειροι στο έργο της Δημοτικής Αστυνομίας, είναι απολύτως αναγκαίοι στο δήμο Αθηναίων για να μη διαλυθούν σημαντικές λειτουργίες της πόλης. Επίσης, να σημειώσουμε ότι οι νέοι απολυόμενοι προσελήφθησαν με διαγωνισμό βάσει του ΠΔ 592/84, καθώς τότε δεν υπήρχε ΑΣΕΠ. Σήμερα αυτός ο τρόπος αδιάβλητης επιλογής τους δεν μοριοδοτείται.

Ζητάμε από το δημοτικό συμβούλιο και τον κ. δήμαρχο να υπερασπιστούν με μαχητικό τρόπο τους 59 εργαζόμενους, που είναι υπό τις παρούσες συνθήκες αναντικατάστατοι, καθώς έχουν ήδη καταθέσει σημαντικές υπηρεσίες για το δήμο και την πόλη στο παρελθόν.

 

2. Νόμος 4250/2014 περί αξιολόγησης. Ο Δήμος Αθηναίων να  μην δεχτεί απολύσεις μέσω αντισυνταγματικών ρυθμίσεων.

Ο νέος νόμος 4250/2014 που αφορά και στην αξιολόγηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ, περιλαμβάνει την αδιανόητη διαδικασία απομάκρυνσης εργαζομένων, μέσω προειλημμένων ποσοστών αξιολόγησης σε άριστους, μέτριους και κακούς υπαλλήλους. Σχετική αντίρρηση για τα παραπάνω εξέφρασε και η επιστημονική Επιτροπή της Βουλής στην έκθεσή της.

Ήδη η ΚΕΔΕ, σε συνάντησή της με την ΠΟΕ-ΟΤΑ, εξέφρασε την αντίθεσή της στο νόμο, ενώ σχετικές αποφάσεις έχουν λάβει τα δημοτικά συμβούλια Χίου, Καλαμαριάς και Αγίας Βαρβάρας.

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί το δημοτικό συμβούλιο να λάβει σχετική απόφαση με βάση και τις αποφάσεις των δήμων Χίου και Καλαμαριάς. Προτείνουμε τα παρακάτω σημεία:

  • Απόσυρση του Ν. 4250/2014.
  • Εντολή/κάλυψη στον δήμαρχο και τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να μην προχωρήσουν στην κατανομή ποσοστώσεων αξιολόγησης για το προσωπικό του δήμου.
  • Δέσμευση ότι δεν θα εφαρμόσει η διοίκηση του δήμου καμιά πειθαρχική διαδικασία σε βάρος των ανωτέρω αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων.

 

 

Θέματα εντός ημερήσιας διάταξης

 

1. Πόρισμα Διαπαραταξιακής Επιτροπής για το Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων στα Μέγαρα

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στις 6/3/2014, καταθέτει το πόρισμά της και ζητεί να ληφθούν αποφάσεις, καθώς υπάρχουν πολύ σοβαρά θέματα λειτουργίας του Καταφυγίου, που θέτουν ήδη σε κίνδυνο τη διαβίωση και τη ζωή των 70 αδέσποτων ζώων τα οποία στεγάζονται εκεί σήμερα.

 

2. Αντιμετώπιση των περιπτώσεων που ο δήμος Αθηναίων έχει ασκήσει έφεση απέναντι στους εργαζόμενους

Η Ανοιχτή Πόλη:

α) Συμφωνεί με  την ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής

β) Ζητά να ανακληθούν τα ένδικα μέσα που έχει ασκήσει ο Δήμος Αθηναίων (εφέσεις) και να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Πρόκειται για εργαζόμενους σε νευραλγικούς τομείς, οι οποίοι θα καταρρεύσουν, αν συνυπολογίσουμε και τις μαζικές αποχωρήσεις μέχρι τέλους του 2014.

γ) Ζητά να δοθεί εντολή στη νομική υπηρεσία να παρασταθεί υπέρ των εργαζομένων στο δικαστήριο.

δ) Τέλος θα θέλαμε ενημέρωση για το πόσα άτομα και από ποιες υπηρεσίες βρίσκονται στο ανωτέρω καθεστώς.

 

3. Κοπή δύο ευκαλύπτων στην οδό Φρύνωνος 5

Σύμφωνα με τη θέση της Υπηρεσίας Πρασίνου, την τοποθέτηση των κατοίκων, τα στοιχεία που αφορούν στις απαιτούμενες θέσεις στάθμευσης και τις επιπλέον που έχει κατασκευάσει η εταιρεία ΕΥΔΜΗΤΟΣ ΕΤΕ, η κοπή των 2 ευκαλύπτων δεν προκύπτει από καμία ανάγκη και είναι απαράδεκτη, πολύ περισσότερο που τα δένδρα είναι μεγάλης ηλικίας, χαρακτηρίζουν την περιοχή και δεν αντικαθίστανται με νέα.

 

4. Όχι στις συγχωνεύσεις σχολικών κτιρίων

Με την υπ. αριθ. 12-05-2014 ΚΥΑ των υπουργών Παιδείας και Οικονομικών, η κυβέρνηση προχώρηση αιφνιδιαστικά σε συγχωνεύσεις μεγάλου αριθμού σχολείων στο δήμο Αθηναίων, παρακάμπτοντας τη νόμιμη διαδικασία η οποία ορίζεται από το άρθρο 59 παρ. 15 του νόμου 3966/2004, στο οποίο προβλέπεται η προηγούμενη γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου για κάθε συγχώνευση σχολικών μονάδων.

Οι νέες συγχωνεύσεις και υποβιβασμοί σχολικών μονάδων θα οδηγήσουν σε νέες διαθεσιμότητες και απολύσεις εκπαιδευτικών, θα δημιουργήσουν σχολεία μεγαθήρια με αύξηση του αριθμού των μαθητών στην τάξη, και θα μειώσουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο της παρεχόμενης δημόσιας παιδείας. Ταυτόχρονα, θα επιβαρυνθούν οικονομικά οι οικογένειες των μαθητών και θα ολοκληρωθεί η κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς. 

Η Ανοιχτή Πόλη καλεί το δημοτικό συμβούλιο να απορρίψει με απόφασή του τις νέες καταργήσεις / συγχωνεύσεις / υποβιβασμούς των σχολείων του δήμου Αθηναίων και να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να ανακληθούν οι σχετικές αποφάσεις.

 

5. Άμεση ανάκληση της άδειας εγκατάστασης κεραίας κινητής τηλεφωνίας επί της οδού Ωρομέδοντος 27 (Άνω Κυψέλη) και διακοπή λειτουργίας της

Επισημαίνοντας το κατεπείγον του θέματος, το οποίο αφορά σε πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας, και τη μαζική διαμαρτυρία των κατοίκων και των φορέων της περιοχής, η Ανοιχτή Πόλη ζητά την άμεση ανάκληση της έγκρισης της άδειας εγκατάστασης της συγκεκριμένης κεραίας κινητής τηλεφωνίας και τη διακοπή λειτουργίας της. Για την επιχειρηματολογία παραπέμπουμε στο εξαντλητικό εισηγητικό των κατοίκων και στο συμπληρωματικό έγγραφο που κατατέθηκε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και κοινοποιήθηκε στις παρατάξεις.