Η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Έφη Γιαννοπούλου στο Κόκκινο 105,5: Ο Κ. Μπακογιάννης φημίζεται ως… doer αλλά καμιά φορά δεν… σκέφτεται (ηχητικό στον σύνδεσμο)

Η δημοτική σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Έφη Γιαννοπούλου στο Κόκκινο 105,5: Ο Κ. Μπακογιάννης φημίζεται ως… doer αλλά καμιά φορά δεν… σκέφτεται (ηχητικό στον σύνδεσμο)

Δεν υπάρχει καμία πραγματική διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας, μόνο «δοκιμάζουμε και θα δούμε», πώς ακριβώς θα αξιολογηθεί η παρέμβαση χωρίς τις επιτροπές που έπρεπε να λειτουργούν ήδη; αναρωτήθηκε η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων με την Ανοιχτή Πόλη Έφη Γιαννοπούλου μιλώντας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Ξυδάκη.

Η κα Γιαννοπούλου σημείωσε ότι ίσως δεν είναι χαρακτηριστική η πρώτη ημέρα πιλοτικής εφαρμογής ενός μέτρου όπως οι ρυθμίσεις για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας για να κριθεί, αλλά ο δήμαρχος Κ. Μπακογιάννης που φημίζεται ως… doer, καμιά φορά δεν… σκέφτεται πριν κάνει τις παρεμβάσεις που θέλει. Και μετά το «do it!» αναγκάζεται να δει μήπως δεν τα έκανε και τόσο καλά, όπως σχολίασε.

Επανέλαβε και η ίδια (όπως νωρίτερα ο επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Νάσος Ηλιόπουλος) ότι η δημοτική παράταξη είχε ζητήσει συγκρότηση δύο επιτροπών που θα παρακολουθούν την εξέλιξη και αξιολόγηση του έργου και των παρεμβάσεων, αλλά προς το παρόν δεν είναι επιτροπές διαβούλευσης, μόνο «σας ενημερώνουμε, σας λέμε τι κάναμε» χωρίς διαβούλευση. Αλλά σεν υπάρχει καμία πραγματική διαβούλευση, μόνο «δοκιμάζουμε και θα δούμε», τόνισε η κα Γιαννοπούλου. Αναρωτιώμαστε πώς ακριβώς θα αξιολογηθεί όλη αυτή η παρέμβαση του «Περιπάτου» που θα κρατήσει τουλάχιστον όλο το Καλοκαίρι, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου. Αντίθετα η Ανοιχτή Πόλη ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα διαβούλευση με φορείς, συλλόγους καταστηματαρχών και επαγγελματιών, πρωτοβουλίες πολιτών, επιστήμονες, κτλ. Αντίστοιχα, στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας δεν υπήρχε το θέμα στην ημερήσια διάταξη. Συζητήθηκε ωστόσο εξαντλητικά, εκ των πραγμάτων, από όλες τις παρατάξεις.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος έθεσε και το θέμα -χωρίς να πάρει απάντηση- για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο που ανατέθηκε ήδη από τον Δήμο, συνέχισε η κα Γιαννοπούλου. Ρωτήσαμε πώς θα προστατευτούν συγκεκριμένες χρήσεις, η κατοικία, το εμπόριο και η μεταποίηση, που υπάρχουν στο κέντρο και τόσο η ενδεχόμενη αύξηση των αξιών όσο και οι ίδιες οι παρεμβάσεις με τις δυσκολίες που προκαλούν μπορεί να οδηγήσουν ανθρώπους να εγκαταλείψουν κατοικίες και καταστήματα.

Επεσήμανε επίσης ότι η παρέμβαση επισπεύστηκε και έγινε με ΠΝΠ που αφορά τις συνέπειες του κορωνοϊού. Παρουσιάζονται οι παρεμβάσεις ως απαραίτητες για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Αυτό σημαίνει ότι έγιναν πολύ βιαστικά και… απευθείας αναθέσεις, όπως σχολίασε. Άλλη αντίφαση, κατά την ίδια, είναι και το ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη διά στόματος λοιμωξιολόγων έλεγε «μην χρησιμοποιείτε τα μέσα μεταφοράς αλλά τα ΙΧ, αλλά ο Δήμος Αθηναίων έκανε παρέμβαση που δυσκολεύει την χρήση των ΙΧ για να… περπατάμε στο κέντρο.

Θα πρέπει να υπάρχει μία σαφής στοχοθεσία για το κέντρο της Αθήνας, τόσα χρόνια στην κρίση συζητείτο η ενθάρρυνση της κατοίκησης στο κέντρο, αλλά δεν το έχουμε δει, αντίθετα ανθεί το airbnb, οι τουριστικές χρήσεις, η αύξηση των μαγαζιών εστίασης και διασκέδασης, τα τραπεζοκαθίσματα, όπως υπογράμμισε.

Ο Κ. Μπακογιάννης φημίζεται ως… doer αλλά καμιά φορά δεν… σκέφτεται