Κώστας Ζαχαριάδης: Απευθυνόμαστε σε κάθε δημότη ό,τι και αν ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές

Κώστας Ζαχαριάδης: Απευθυνόμαστε σε κάθε δημότη ό,τι και αν ψήφισε στις βουλευτικές εκλογές

Εφ’ όλης τη ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα “η Βραδυνή”  και τον δημοσιογράφο Κώστα Μελισσόπουλο

 

Βασικά σημεία της συνέντευξης: 

  • Δεν θέλουμε απλώς να διοικήσουμε καλύτερα από τον κ. Μπακογιάννη και την ομάδα του. Θέλουμε να ανακτήσει η Αθήνα την ιστορική αυτοπεποίθηση της, τον ρόλο της ως πρωτεύουσας διεθνούς αναφοράς και ο Αθηναίος την ταυτότητά του ως δημότης μιας τέτοιας πόλης.
  • Η υποψηφιότητά μου και η προσπάθεια της Ανοιχτής Πόλης δεν στοχεύει σε μια κομματική καταγραφή. Θέλω να συνθέσουμε ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα.
  • Πρέπει να πούμε ότι και μπορούμε και επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων όχι μόνο στο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και στη νέα διοίκηση του δήμου στην τετραετία που έρχεται.
  • Σήμερα η ανάγκη είναι να γίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη για τον κάθε δημότη, για τον κάθε πολίτη. Είτε στην κατοικία του, είτε στον δημόσιο χώρο. Λύσεις υπάρχουν για κάθε πρόβλημα, που μπορούν να αναβαθμίσουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής στην πόλη.
  • Άλλο πράγμα οι εθνικές εκλογές άλλο πράγμα η τοπική αυτοδιοίκηση. Απευθυνόμαστε με βάση το πρόγραμμα μας σε όλους τους δημότες ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις εκλογές. Δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουμε.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

 

Κύριε Ζαχαριάδη τι είναι αυτό που θέλετε να αλλάξετε στην Αθήνα εάν εκλεγείτε δήμαρχος;

Κατ’ αρχήν θέλουμε να γίνει η Αθήνα μια πραγματικά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Να δράσουμε με σχέδιο και όραμα, με τη σκέψη του πώς θέλουμε την Αθήνα μετά από πέντε με μετά από δέκα χρόνια. Δεν θέλουμε απλώς να διοικήσουμε καλύτερα από τον κ. Μπακογιάννη και την ομάδα του. Δεν  βολευόμαστε  με την πανθομολογούμενη αποτυχία του κ. Μπακογιάννη. Θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης με όλους τους πολίτες. Να διαχειριστούμε τις υποθέσεις της πόλης μαζί με τις παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις, με σεβασμό στο δημόσιο και το δημοτικό χρήμα. Να φροντίσουμε για την πόλη στο σύνολό της αλλά και για κάθε γειτονιά ξεχωριστά. Να ανακτήσει η Αθήνα την ιστορική αυτοπεποίθηση της, τον ρόλο της ως πρωτεύουσας διεθνούς αναφοράς και ο Αθηναίος την ταυτότητά του ως δημότης μιας τέτοιας πόλης.

Η Αθήνα εδώ και δεκαετίες (πλην μιας εξαίρεσης) δεν έχει δήμαρχο προερχόμενο από την κεντροαριστερά. Με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό του κόμματος σας στις εκλογές στο δήμο της Αθήνας, πώς πιστεύετε ότι μπορείτε να το αλλάξετε αυτό;

Απαντώντας με σαφήνεια και σχέδιο στα προβλήματα και στις προκλήσεις της Αθήνας. Η υποψηφιότητά μου και η προσπάθεια της Ανοιχτής Πόλης δεν στοχεύει σε μια κομματική καταγραφή. Θέλω να συνθέσουμε ένα κίνημα πολιτών για την Αθήνα. Να σφυρηλατήσουμε ισχυρές σχέσεις συμμετοχής βασισμένες στη θετική προσδοκία της αλλαγής με τους κατοίκους της Αθήνας απ’ όπου κι αν προέρχονται πολιτικά. Ας μην παραβλέπουμε ότι οι μετεκλογικές συνθήκες είναι ρευστές. Αποσκοπώ στη δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας για την Αθήνα. Είμαι βέβαιος πως υπάρχει και το περιβάλλον διεκδίκησης αλλαγής πορείας της Αθήνας αλλά και η προοπτική συνεννόησης με τους πολίτες που θέλουν αυτή την αλλαγή.

Η υποψηφιότητα σας καθυστέρησε αφού έπρεπε να ολοκληρωθούν οι κομματικές διαδικασίες. Πώς θα καλύψετε τον χαμένο χρόνο;

Σίγουρα δημιουργήθηκαν προβλήματα χρόνου και προετοιμασίας, όμως σύμφωνα με τη φράση που αποδίδεται στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις κάτι που είναι σωστό. Ήδη εκμεταλλευόμαστε κάθε κόκκο άμμου από την πολιτική κλεψύδρα. Έχουμε ενάμιση μήνα για να προετοιμαστούμε και να αναστρέψουμε την πολυετή υποβάθμιση της Αθήνας. Ναι, ο χρόνος μας πιέζει, αλλά έχουμε μια ικανή ομάδα με γνώση, εμπειρία και κυρίως ειλικρινή διάθεση να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα της πόλης.

Ένας δημότης του δήμου Αθηναίων γιατί να ψηφίσει εσάς και όχι κάποιον από τους άλλους υποψηφίους; Τι του απαντάτε;

Η υποψηφιότητα μου στο Δήμο Αθηναίων υπηρετεί την πεποίθηση μου ότι σε κάθε πεδίο της πολιτικής, τα πράγματα μπορούν να γίνονται αλλιώς, μπορούν να υπάρξουν εναλλακτικές προοδευτικές προτάσεις για τη ζωή  και την καθημερινότητα μας. Ότι το όραμα μπορεί να συνδυάζεται με την υλοποίηση. Μια υλοποίηση με άμεσα αποτελέσματα και βέβαια, με διαφάνεια και  σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ του φορολογούμενου πολίτη. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του προγράμματός μας  που θα εξειδικεύει αυτά που θέλουμε για την πόλη. Έχω εμπιστοσύνη στους συνεργάτες μου, αλλά και τους εργαζόμενους του Δήμου Αθηναίων και είμαι βέβαιος ότι εφόσον εκλεγώ,  από την πρώτη ημέρα  θα διαφανεί ένας άνεμος θετικής  αλλαγής για την πόλη μας.

Θα συνεργαστείτε τη δεύτερη Κυριακή με κάποιον ανεξάρτητα από το εάν περάσετε ή όχι εσείς;

Η πεποίθησή μου είναι ότι θα διεκδικήσω στο δεύτερο γύρο το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων. Από εκεί και πέρα όμως, πρέπει να πούμε ότι και μπορούμε και επιβάλλεται να υπάρξει συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων όχι μόνο στο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και στη νέα διοίκηση του δήμου στην τετραετία που έρχεται. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, η διάρρηξη των στεγανών και η ανάδειξη συνεργασιών, στη βάση κοινών αρχών αλλά και επιχειρησιακών αντιλήψεων.

Κύριε Ζαχαριάδη το πολεοδομικό συγκρότημα του δήμου της Αθήνας είναι πολύ επιβαρυμένο καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το κυκλοφοριακό, και η έλλειψη υποδομών πάρκινγκ, είναι δομικά προβλήματα επί δεκαετίες. Πως μπορούν να λυθούν προβλήματα δεκαετιών όταν δεν υπάρχουν πολλές επιλογές στη διάθεση των αρμοδίων;

Είναι γεγονός ότι η Αθήνα, για λόγους που δεν μπορούν να καταγραφούν εδώ, αναπτύχθηκε και έλαβε τη σημερινή της μορφή τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες χωρίς χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, με τη σώρευση δομικών, όπως ορθά είπατε, προβλημάτων.  Στην πορεία έγιναν και πολλά σωστά, έγιναν όμως και νέα λάθη που επιδείνωσαν την κατάσταση.

Σήμερα η ανάγκη είναι να γίνει η Αθήνα βιώσιμη πόλη για τον κάθε δημότη, για τον κάθε πολίτη. Είτε στην κατοικία του, είτε στον δημόσιο χώρο. Είτε, αναφέρω ενδεικτικά, επιθυμεί να βαδίσει, είτε να κυκλοφορήσει, είτε να κάνει χρήση του δικαιώματος στο περιβάλλον, στο αστικό πράσινο, να βρεθεί σε ένα καθαρό, περιποιημένο, σωστά φωτισμένο και ασφαλή χώρο. Λύσεις υπάρχουν για κάθε πρόβλημα, που μπορούν να αναβαθμίσουν αποφασιστικά την ποιότητα ζωής στην πόλη. Όμως για την υλοποίησή τους, πέρα από την ανάπτυξη τοπικών πολιτικών, η Αθήνα χρειάζεται και μικρές ή μεγάλες συγκρούσεις με κατεστημένες λογικές ή συμφέροντα. Χρειάζεται διεκδίκηση και χειραφέτηση από την κεντρική εξουσία για να λάβει η πόλη την υποστήριξη που δικαιούται θεσμικά και οικονομικά. Χρειάζεται και ενεργή συμμετοχή των πολιτών γι’ αυτό, την οποία θα επιδιώξουμε ως βασικό παράγοντα στην άσκηση της διοίκησης.

Με βάση και τις πρόσφατες εκλογές, ποιο αποτέλεσμα θα θεωρηθεί επιτυχία ή έστω μη αποτυχία για εσάς;

Άλλο πράγμα οι εθνικές εκλογές άλλο πράγμα η τοπική αυτοδιοίκηση. Απευθυνόμαστε με βάση το πρόγραμμα μας σε όλους τους δημότες ανεξάρτητα τι ψήφισαν στις εκλογές. Δίνουμε τη μάχη για να κερδίσουμε. Θα επισκεφτούμε κάθε γειτονιά της Αθήνας, θα συζητήσουμε με ειλικρίνεια με τους πολίτες και θα διεκδικήσουμε κάθε ψήφο. Η επιτυχία μας θα σημάνει  μια νέα αρχή για την πόλη, με αληθινό όραμα, με ολοκληρωμένο και υλοποιήσιμο πρόγραμμα, με αλλαγή νοοτροπίας στη διοίκηση του Δήμου, με διαφάνεια και  διαχειριστική επάρκεια.   Η επιτυχία μας  θα είναι νίκη της Αθήνας, της ιστορίας της, των δημοτών της και των πολιτών που βρίσκονται καθημερινά σε αυτή.