Κώστας Ζαχαριάδης: Να γίνει η Αθήνα μια πόλη των κατοίκων της

Κώστας Ζαχαριάδης: Να γίνει η Αθήνα μια πόλη των κατοίκων της

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, παραχώρησε εφ’ολης τη ύλης συνέντευξη politic.gr στον Γιάννη Συμεωνίδη

Βασικά σημεία της συνέντευξης: 

  • Το κλίμα κάθε μέρα αλλάζει, σε αυτήν μας την πορεία ως τις εκλογές. Στόχος μας είναι να μάθουν όλοι οι Αθηναίοι, όχι μόνο τι γίνεται σήμερα στον δήμο τους, αλλά κυρίως τι μπορεί να γίνει, για να μιλάμε για μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.
  • Να ακουστεί δυνατά και η φωνή των κατοίκων της Αθήνας. Να γίνει μια πόλη των κατοίκων της. Μια πρωτεύουσα δημιουργική και λειτουργική. Που να ξέρει ο καθένας τι γίνεται στην πόλη και τι πρέπει να αναμένει από αυτήν.
  • Θέλουμε να ξεφύγουμε από την ιδέα του Δήμου παρατηρητή και σχολιαστή και να δούμε τον Δήμο ως κοινωνικό και θεσμικό εταίρο και επιταχυντή των λύσεων για την πόλη. Αυτό προτείνουμε στους Αθηναίους για αυτό ζητάμε την ψήφο τους. Θέλουμε να αφαιρούμε προβλήματα, όχι να προσθέτουμε καινούρια στα υπάρχοντα άλυτα.
  • Η υποψηφιότητά μου για το Δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Έχω την εδραία πεποίθηση ότι ο χώρος της αυτοδιοίκησης απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις που υπερβαίνουν τις στενές κομματικές γραμμές.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Καλώς ή κακώς για πολλούς η υποψηφιότητά σας για το δήμο Αθηναίων θεωρήθηκε λύση ανάγκης, της τελευταίας στιγμής. Πώς μπορείτε να ανατρέψετε αυτό το κλίμα;

Αποφάσισα να διεκδικήσω τον Δήμο της Αθήνας γιατί πιστεύω βαθιά ότι οι ιδέες και οι αξίες μου αυτές που από έφηβος υπηρετώ, μπορούν να βρουν πεδίο εφαρμογής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και ειδικά στην Πρωτεύουσα. Οι κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες για να λύνονται καθημερινά μεγάλα προβλήματα, η εγγύτητα των πολιτών με τις τοπικές εξουσίες, ο διάλογος και η διαβούλευση, είναι αυτά που με ώθησαν να πάρω αυτήν την απόφαση.

Όπως βλέπετε και εσείς το κλίμα κάθε μέρα αλλάζει, σε αυτήν μας την πορεία ως τις εκλογές.  Στόχος μας είναι να μάθουν όλοι οι Αθηναίοι, όχι μόνο τι γίνεται σήμερα στον δήμο τους, αλλά κυρίως τι μπορεί να γίνει, για να μιλάμε για μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Επιπλέον έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας. Στο κέντρο της πόλης βρίσκομαι καθημερινά. Εδώ ζω, εδώ εργάζομαι, εδώ είναι οι φίλοι μου, εδώ διασκεδάζω, εδώ βιώνω καθημερινά τα όποια θετικά και τα όποια αρνητικά της πόλης. Γνωρίζω την πόλη και τα προβλήματά της.

Πώς θα θέλατε να είναι η Αθήνα σε τέσσερα χρόνια, εφόσον εκλεγείτε δήμαρχος ;

Μια πρωτεύουσα δημιουργική και λειτουργική. Που να ξέρει ο καθένας τι γίνεται στην πόλη και τι πρέπει να αναμένει από αυτήν. Προσωπικά θέλω να ακουστεί δυνατά και η φωνή των κατοίκων της. Να γίνει μια πόλη των κατοίκων της. Να αισθανθούν οι πολίτες ότι υπάρχει Δήμος που τους εκπροσωπεί, που μιλάει με την φωνή τους, που στέκεται κοντά σε αυτούς που ζουν, εργάζονται, σπουδάζουν, επενδύουν, διασκεδάζουν, ερωτεύονται, στην Αθήνα.

Θέλω ο δήμος να νοιάζεται για τους δημότες και οι δημότες να ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει στην Αθήνα. Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Δεν μας νοιάζει μόνο αν τα σχολικά κτίρια είναι περιποιημένα και ασφαλή, που είναι η αρμοδιότητά μας, μας νοιάζει και τι γίνεται γύρω από τα σχολεία. Τι συμβαίνει στην διαδρομή μέχρι το σχολείο; Τι κοινωνικές δυναμικές υπάρχουν; Πώς μπορούμε π.χ. να παρέμβουμε με δράσεις για την βία των εφήβων. Θέλουμε να ξεφύγουμε από την ιδέα του Δήμου παρατηρητή και σχολιαστή και να δούμε τον Δήμο ως κοινωνικό και θεσμικό εταίρο και επιταχυντή των λύσεων για την πόλη. Αυτό προτείνουμε στους Αθηναίους για αυτό ζητάμε την ψήφο τους. Θέλουμε να αφαιρούμε προβλήματα, όχι να προσθέτουμε καινούρια στα υπάρχοντα άλυτα.

Μπορούν όλοι οι υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία να εγγυηθούν την ενότητα του κόμματος την επόμενη ημέρα;

Την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ εγγυόνται όλα τα μέλη, τα στελέχη του και οι ψηφοφόροι του. Έτσι συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, σε όλο τον κόσμο.  Να ξεκαθαρίσω όμως ότι η υποψηφιότητά μου για το Δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Έχω την εδραία πεποίθηση ότι ο χώρος  της αυτοδιοίκησης απαιτεί ευρύτερες συναινέσεις που υπερβαίνουν τις στενές κομματικές γραμμές. Αυτό άλλωστε διαφαίνεται καθαρά  και από το ψηφοδέλτιο μας, το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από στενά κομματικά πλαίσια. Ανοιχτή Πόλη, ανοιχτές προτάσεις, ανοιχτοί άνθρωποι, ανοιχτά μυαλά.