Κώστας Ζαχαριάδης: Να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις στη νέα διοίκηση του δήμου Αθηναίων

Κώστας Ζαχαριάδης: Να συνεργαστούν οι προοδευτικές δυνάμεις στη νέα διοίκηση του δήμου Αθηναίων

Συνέντευξη στην κυριακάτικη Kontra και τον Χρήστο Κυμπιζή

Βασικά σημεία της συνέντευξης: 

  • Απέναντι στις παρωχημένες, αποσπασματικές, επικοινωνιακού τύπου πρακτικές του κ. Μπακογιάννη, αντιπαραβάλλουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πόλη που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.
  • Η πόλη χρειάζεται έργα ουσίας, σύγχρονες υποδομές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί ανθεκτική και ανθρώπινη.
  • Eμείς δεν σκοπεύουμε ούτε να ταλαιπωρήσουμε ούτε να επιβαρύνουμε οικονομικά τους πολίτες.
  • Απέναντι στους πειραματισμούς του νυν Δημάρχου εμείς θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό στους πολίτες.
  • Η υποψηφιότητά μου για το δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Αυτό, άλλωστε, διαφαίνεται καθαρά και από το ψηφοδέλτιό μας, το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από στενά κομματικά πλαίσια.

 

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη

Γιατί να ψηφίσει ο κόσμος της Αθήνας την Ανοιχτή Πόλη;

Διότι η Ανοιχτή Πόλη είναι μια δημοτική παράταξη με ενεργό συμμετοχή εδώ και είκοσι συνεχή χρόνια στα δημοτικά δρώμενα της Αθήνας. Μια παράταξη με ενσωματωμένη γνώση και εμπειρία και κυρίως με συνεχείς αγώνες δίπλα στους πολίτες της Αθήνας και τα προβλήματά τους.

Διότι το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης απαρτίζεται από ενεργούς πολίτες, επιστήμονες, νέες και νέους, καλλιτέχνες, εργαζόμενους, επαγγελματίες, νέους γονείς που νοιάζονται και ξέρουν καλά την πόλη μας, που σέβονται την ιστορία, την παράδοση και την ομορφιά της, που είναι διατεθειμένοι με αγώνες να διεκδικήσουν το καλύτερο  για την πόλη τους. Αποφασισμένοι να σπάσουν το τείχος της αδιαφορίας στο οποίο βρίσκεται εδώ και αρκετό καιρό η Αθήνα.

Διότι εμείς, απέναντι στις παρωχημένες, αποσπασματικές, επικοινωνιακού τύπου πρακτικές του κ. Μπακογιάννη, αντιπαραβάλλουμε ένα συνολικό σχέδιο για την πόλη που απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κριτικής σας για τον νυν δήμαρχο;

  • Η αδυναμία να αντιληφθεί ότι απέναντι στη κλιματική αλλαγή, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και τις άλλες μεγάλες προκλήσεις της εποχής δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί με λογικές περασμένων δεκαετιών. Η πόλη χρειάζεται έργα ουσίας, σύγχρονες υποδομές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ώστε να καταστεί ανθεκτική και ανθρώπινη.
  • Η παραμέληση συγκεκριμένων περιοχών και η διόγκωση των ανισοτήτων στο εσωτερικό της πόλης. Αθήνα είναι το κέντρο αλλά και οι γειτονιές της.
  • Η παθητική στάση – αν όχι η ενθάρρυνση – απέναντι στην άναρχη τουριστική ανάπτυξη που εξορίζει την κατοικία και τα παραδοσιακά επαγγέλματα από το κέντρο της πόλης.
  • Η έλλειψη βούλησης για να πιέσει την κυβέρνηση και να διεκδικήσει λύσεις για την Αθήνα, όπως για παράδειγμα στο θέμα της ασφάλειας. Η πόλη χρειάζεται  Δήμαρχο και όχι παρατηρητή και σχολιαστή των προβλημάτων.
  • Κυρίως: Η απουσία οράματος και συνολικού σχεδίου για την πόλη.

Ο «μεγάλος περίπατος» μας έχει ταλαιπωρήσει για πολλά χρόνια… Έχετε σχέδιο για το τι θα γίνει τελικά με αυτό το project;

Για όλους μας η επίσκεψη ή η διέλευση από το κέντρο της Αθήνας έχει καταντήσει -επί Δημαρχίας Μπακογιάννη- μια μεγάλη περιπέτεια: την περιπέτεια της ανάπλασης της Πανεπιστημίου,  μια περιπέτεια χωρίς όρια χρόνου και κόστους. Το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί εμβληματικό σε σχέση με τον τρόπο που σκέπτεται και δρα η απερχόμενη δημοτική αρχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διαφάνεια, χωρίς διαβούλευση.

Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν σκοπεύουμε ούτε  να ταλαιπωρήσουμε ούτε να επιβαρύνουμε οικονομικά  τους πολίτες. Θα δούμε τι ακριβώς θα παραδώσει ο κ. Μπακογιάννης και τότε θα εξετάσουμε με τους ειδικούς κατά πόσον το συγκεκριμένο παραδοτέο μπορεί να αποτελέσει τμήμα του  ευρύτερου σχεδιασμού μας για μια Αθήνα πιο λειτουργική και πιο ανθρώπινη.  Απέναντι στους πειραματισμούς του νυν Δημάρχου εμείς θα απαντήσουμε με υπευθυνότητα και σεβασμό στους πολίτες.

Υπάρχει περίπτωση συνεργασίας με τις άλλες προοδευτικές παρατάξεις;

Ήμουν από την αρχή υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν κατέστη εφικτό σε πρώτη φάση, θεωρώ όμως επιβεβλημένο να υπάρξει συνεργασία όχι μόνο στο δεύτερο γύρο των εκλογών αλλά και στη νέα διοίκηση του δήμου. Αυτή άλλωστε είναι και η πεμπτουσία της Αυτοδιοίκησης που αποτελεί θεμέλιο λίθο της Δημοκρατίας, η διάρρηξη των στεγανών και η ανάδειξη συνεργασιών, στη βάση κοινών αρχών, αξιών αλλά και επιχειρησιακών αντιλήψεων.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή του νέου προέδρου;

Θεωρώ ότι θα επικρατήσει η λογική και η ενότητα.  Την εγγυώνται άλλωστε όλα τα μέλη, τα στελέχη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Έτσι συμβαίνει σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα, σε όλο τον κόσμο. Να ξεκαθαρίσω  όμως ότι η υποψηφιότητά μου για το δήμο Αθηναίων δεν είναι μια κομματική υποψηφιότητα. Αυτό, άλλωστε, διαφαίνεται καθαρά και από το ψηφοδέλτιό μας, το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους πέρα και πάνω από στενά κομματικά πλαίσια. Ανοιχτή Πόλη, ανοιχτές προτάσεις, ανοιχτοί άνθρωποι, ανοιχτά μυαλά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι την Ανοιχτή Πόλη στηρίζουν και άλλες συλλογικότητες όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι και το Πράσινο Δίκτυο.