Λόφος Στρέφη: Ο Δημόσιος Χώρος πάνω από το ιδιωτικό συμφέρον!

Λόφος Στρέφη: Ο Δημόσιος Χώρος πάνω από το ιδιωτικό συμφέρον!

Ο Λόφος του Στρέφη εδώ και χρόνια είναι βυθισμένος στην αδιαφορία των δημοτικών αρχών. Τη φροντίδα του έχουν αναλάβει, με όσες δυνάμεις έχουν, οι ίδιοι οι κάτοικοι της περιοχής. Η Ανοιχτή Πόλη έχει επισημάνει επανειλημμένα την ανάγκη αναβάθμισης του χώρου και έχει πραγματοποιήσει μαζί με τους κατοίκους δράσεις καθαρισμού, σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης της απουσίας δημοτικής μέριμνας.

Σε απάντηση των παραπάνω, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Μπακογιάννης παρουσίασε την πρόταση υιοθεσίας του Λόφου του Στρέφη από μεγάλη εταιρεία διαχείρισης ακινήτων (PRODEA Investments), η οποία προτίθεται να δωρίσει στον Δήμο Αθηναίων την εκπόνηση μελετών για τη συντήρηση και αναβάθμιση των υποδομών του χώρου, δεσμεύοντας τον Δήμο να ολοκληρώσει τις προτεινόμενες από αυτήν εργασίες. Η καταφυγή σε ιδιωτικές χορηγίες αδιευκρίνιστων προθέσεων ισοδυναμεί με ομολογία αποτυχίας της Δημοτικής Αρχής, αφού έτσι οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων παρουσιάζονται ανίκανες να εκτελέσουν βασικές εργασίες ευθύνης του Δήμου, όπως είναι η συντήρηση των υποδομών σε έναν από τους πιο εμβληματικούς δημόσιους χώρους πρασίνου και αναψυχής στο κέντρο της πόλης.

Πόσο μάλλον όταν ο εν λόγω σχεδιασμός της Δημοτικής Αρχής αποδεικνύεται, με το καλημέρα, έωλος: σήμερα, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου “Σύμπραξη για την Αθήνα_Athens Partnership”, στο οποίο εντάσσεται το Πρόγραμμα “Υιοθέτησε την Πόλη σου”, δήλωσαν άγνοια για τη συμμετοχή της PRODEA στο Πρόγραμμα (σχετική ανάρτηση στα σχόλια). Κανενός είδους διαβούλευση δεν έχει προηγηθεί: ούτε στη γειτονιά και στο Συμβούλιο της οικείας Δημοτικής Κοινότητας, ούτε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου, αλλά ούτε και έγιναν σεβαστές οι διαδικασίες έγκρισης που προβλέπονται από τον ίδιο τον χορηγικό θεσμό που με τόση αίγλη περιβάλλει η Δημοτική Αρχή.

Η Ανοιχτή Πόλη είχε αναδείξει προγραμματικά την κεντρική σημασία του Δημόσιου Χώρου για την Αθήνα. Ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο Δημόσιου Χώρου δεν περισσεύει, καμία εκχώρηση Δημόσιου Χώρου σε χέρια ιδιωτών δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Συμμετέχουμε στο κάλεσμα των κατοίκων για συντονισμό δράσεων, που στόχο θα έχουν τη σωτηρία του Λόφου Στρέφη από την εγκατάλειψη. Ο Λόφος έχει ανάγκη από παρεμβάσεις που θα αποφασιστούν στο πλαίσιο της Δημοτικής Κοινότητας και θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της γειτονιάς. Κάθε προσπάθεια έμμεσης ή άμεσης υπαγωγής του χώρου σε σχεδιασμούς ιδιωτικών συμφερόντων θα μας βρει απέναντι, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής.