Μια πρώτη δικαίωση των αγώνων για το Γηροκομείο Αθηνών

Μια πρώτη δικαίωση των αγώνων για το Γηροκομείο Αθηνών

Με πρόσφατη απόφαση, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών αποδίδει ευθύνες και επιβάλλει τις αντίστοιχες ποινές στον πρώην Πρόεδρο του Γηροκομείου Αθηνών, Αρχιμανδρίτη Π. Μπούμπα, και άλλα δύο μέλη της έκπτωτης διοίκησης, για την κακοδιαχείριση στο Ίδρυμα και την κατασπατάληση της περιουσίας του.

Η δικαστική απόφαση δικαιώνει όσους έχουμε αγωνιστεί, χρόνια τώρα, για την επαναφορά του ιστορικού Ιδρύματος στην ομαλότητα. Σε αυτόν τον αγώνα, η Ανοιχτή Πόλη ήταν παρούσα από την αρχή, με επανειλημμένες παρεμβάσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις των ευαισθητοποιημένων πολιτών, των συλλόγων των κατοίκων των Αμπελόκηπων και του Σωματείου των εργαζομένων του Γηροκομείου, συγκεντρώνοντας είδη πρώτη ανάγκης σε στιγμές δύσκολες για το Ίδρυμα, αλλά και με συγκεκριμένους ανθρώπους που ανέλαβαν δύσκολες ευθύνες σε αυτήν την υπόθεση.

Πλέον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή αιρετής διοίκησης, ώστε το Γηροκομείο Αθηνών να επανακτήσει την αξιοπιστία του και να μπορέσει και πάλι να ανταποκριθεί στο σημαντικό κοινωνικό έργο του. Η πολιτεία θα πρέπει να κάνει εκείνες τις επεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπουν την αποτελεσματική εποπτεία των φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, για την αποφυγή της επανάληψης ανάλογων φαινομένων. Η περίπτωση του Ασύλου Ανιάτων που πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας δείχνει ότι έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας.

(φωτογραφία από τις κινητοποιήσεις για τη διάσωση του Γηροκομείου τον Οκτώβρη του 2019)