Κώστας Ζαχαριάδης: Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα

Κώστας Ζαχαριάδης: Μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα την Αθήνα

Συνέντευξη στην efsyn.gr και τον Δημήτρη Τερζή

Πολλοί λένε ότι η υποψηφιότητά σας προέκυψε ύστερα από εσωκομματικές διαφωνίες και αντεγκλήσεις. Ισχύει κάτι τέτοιο και, αν ναι, είναι δείγμα των καιρών που βιώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.;

Από τις εκλογές δεν έχουν περάσει ούτε δυο μήνες, χρειαζόμαστε χρόνο που δεν τον είχαμε. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει ευθύνες απέναντι στους πολίτες και σε αυτούς που τον ψήφισαν και σε αυτούς τους προοδευτικούς πολίτες που δεν τον ψήφισαν, αλλά ενδιαφέρονται και παρακολουθούν την πορεία και την εξέλιξή του. Πρέπει κάθε μας βήμα να έχει ως προτεραιότητα αυτό το καθήκον μας. Να προτείνουμε βιώσιμες εναλλακτικές προτάσεις προς τους πολίτες στον καθημερινό πολιτικό μας αγώνα. Αυτό τον χαρακτήρα έχουν και οι προτάσεις μας στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Τέτοια είναι η προσπάθειά μας για την Αθήνα.

Προφανώς έχει και άλλα χαρακτηριστικά η υποψηφιότητά μου. Το πρωτεύον όμως είναι η δημιουργία μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας για την Αθήνα, την πρωτεύουσα που ταλαιπωρείται από μια δημοτική αρχή που, ενώ δοκιμάστηκε και απέτυχε, επιμένει αλαζονικά να διεκδικεί τη συνέχιση της αποτυχίας της. Πιστεύω πως υπάρχει και το περιβάλλον διεκδίκησης αλλαγής πορείας της Αθήνας αλλά και πεδίο συνεννόησης με τους πολίτες που θέλουν αυτή την αλλαγή.

Κατεβαίνετε σε μια δύσκολη κούρσα και σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιατί να σας ψηφίσουν οι δημότες της Αθήνας;

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα υπάρξουν πρόσωπα και πρόγραμμα για αυτά που θέλουμε για την πόλη. Θέλουμε να κάνουμε σαφές στους πολίτες ότι μπορούμε να διοικήσουμε καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τον κ. Μπακογιάννη και την ομάδα του. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν μας αρκεί, ούτε βολευόμαστε απλώς με την αποτυχία του κ. Μπακογιάννη.

Θέλουμε να δημιουργήσουμε δεσμούς εμπιστοσύνης με όλους τους δημιουργικούς πολίτες που ενδιαφέρονται για την Αθήνα. Να μας ψηφίσουν γιατί θα διοικήσουμε την πόλη μαζί με τις παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις, γιατί θα σεβαστούμε το δημόσιο και το δημοτικό χρήμα, γιατί έχουμε σχέδιο και όραμα για την πόλη στο σύνολό της και για τις γειτονιές της χωριστά. Να μας ψηφίσουν για να ανακτήσει η Αθήνα την αυτοπεποίθησή της, τον ρόλο της ως πρωτεύουσας διεθνούς αναφοράς και ο Αθηναίος την ταυτότητά του ως δημότης της πόλης.

Η υποψηφιότητα Κασιδιάρη τι σας λέει; Ηδη ακούγεται ότι μπορεί να πάρει ένα αξιοσημείωτο ποσοστό, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι θα τεθεί σε αργία αν εκλεγεί.

Υπάρχει μια διάχυτη πολιτική υποκρισία από την πλευρά της συντηρητικής παράταξης και σε κυβερνητικό και σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Μάλλον ελπίζουν ότι η ακροδεξιά ατζέντα θα τους φέρει ψήφους. Εχουν την αγωνία να αποδείξουν ότι είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου ότι αφήνουν κενά για να τρυπώσει ξανά ο φασισμός και οι φασίστες στις γειτονιές και στους δήμους.

Στην πόλη που γέννησε τη Δημοκρατία και βρέθηκε υπό ναζιστική κατοχή, πρέπει να εξαντληθούν τα πολιτικά, κοινωνικά και νομοθετικά εργαλεία, ώστε οι καταδικασμένοι ναζί να είναι στη φυλακή και όχι στο δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας. Και αυτό μπορεί να είναι αναμφίβολα ένα πεδίο πολιτικής συνεννόησης των δημοκρατικών δημοτικών παρατάξεων, αρκεί και να το θέλουν και να το πιστεύουν.

Θέλω όμως να τοποθετηθούν όλοι δημόσια και ιδίως ο σημερινός δήμαρχος: τι πολιτικό σύστημα είναι αυτό που επιτρέπει στους καταδικασμένους ναζί να τίθενται στη λαϊκή ετυμηγορία σε κάποιες κάλπες και σε κάποιες άλλες όχι; Αφού θα τεθεί σε αργία έτσι κι αλλιώς, ποιος είναι ο λόγος να του επιτραπεί η κάθοδος στις δημοτικές εκλογές, όταν δεν του επετράπη στις βουλευτικές; Τι εξυπηρετεί ένας υπόδικος ναζί να ψηφιστεί από κάποιους και μετά να τεθεί σε αργία; Ποιο θα είναι το σήμα στην κοινωνία; Δεν κατανοούν όλοι ότι η υποψηφιότητα Κασιδιάρη θα δώσει δυναμική και σε άλλες ακροδεξιές υποψηφιότητες πανελλαδικά ως «υποψηφιότητα σημαία»;

Είδατε τι έγινε με τους ναζί χούλιγκαν στη Νέα Φιλαδέλφεια, που δολοφόνησαν ένα νέο παιδί· θυμόμαστε πολύ καλά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα· θα τους επιτρέψουμε να αλωνίζουν τις γειτονίες της Αθήνας και να διασπείρουν το μίσος τους παντού;

Για τον Μεγάλο Περίπατο τι θα κάνετε; Θα αναζητήσετε ευθύνες γι’ αυτό το φιάσκο;

Κάθε μέρα για όλους μας η επίσκεψη ή η διέλευση από το κέντρο της Αθήνας έχει καταντήσει –επί δημαρχίας Μπακογιάννη– μια μεγάλη περιπέτεια: την περιπέτεια της ανάπλασης της Πανεπιστημίου, μια περιπέτεια χωρίς όρια χρόνου και κόστους. Το έργο αυτό, μεταξύ άλλων, σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί εμβληματικό σε σχέση με τον τρόπο που σκέπτεται και δρα η απερχόμενη δημοτική αρχή, χωρίς σχέδιο, χωρίς πρόγραμμα, χωρίς διαφάνεια, χωρίς συμμετοχή των πολιτών μέσα από διάλογο και διαβούλευση. Εμβληματική, λοιπόν, αποτυχία, αλλά όχι και η μοναδική.

Θα το παραλάβω στη μορφή που θα βρίσκεται την 1η Ιανουαρίου 2024, δεν ξέρουμε ακόμα ποια θα είναι αυτή η μορφή γιατί κάθε έξι μήνες όλο και κάτι αλλάζει σ’ αυτή τη μεγάλη ταλαιπωρία των τελευταίων ετών. Θυμηθείτε πόσες φορές έχει αλλάξει το project. Φοίνικες – μεταλλικές ζαρντινιέρες, χρωματισμοί ανακατεμένοι με χώματα στον δρόμο, παγκάκια δίπλα σε λωρίδες ταχείας διέλευσης οχημάτων και άλλα πολλά.

Η Αθήνα χρειάζεται συνολική συγκοινωνιακή μελέτη, όπως κάνουν οι περισσότερες μητροπολιτικές πρωτεύουσες της Ευρώπης. Οχι αποσπασματικές ή εμβαλωματικές λύσεις χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Η πόλη χρειάζεται νέο σχεδιασμό και αλλαγές εν κινήσει.

Βεβαίως θα αναζητηθούν ευθύνες, το βασικό στοιχείο κάθε δημοκρατικής αρχής είναι ο έλεγχος και η διαφάνεια. Ποιος μπορεί να διαφωνήσει σε αυτό; Το οφείλουμε στους δημότες που πρέπει να γνωρίζουν ότι τα χρήματα που πληρώνουν πιάνουν τόπο.