Οι τρόποι με τους οποίους ο δήμος και οι πόλεις ευρύτερα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και πώς θα μπορούσαν να αποτελέσουν ανάχωμα απέναντι στον νεοφασισμό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που διοργάνωσε η «Ανοιχτή Πόλη» με τίτλο: «Σχεδιάζουμε την πόλη του 21ου Αιώνα: Ενώνουμε δυνάμεις ενάντια στη συντήρηση και τον νεοφασισμό» το απόγευμα του Σαββάτου.
Με βασικούς ομιλητές τον υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων, Νάσο Ηλιόπουλο, την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Αντιδήμαρχο Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων, Λευτέρη Παπαγιαννάκη, η συζήτηση έγινε με την παρουσία πολλών νέων ανθρώπων οι οποίοι μοιράστηκαν τις ανησυχίες τους για την Αθήνα.
Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, αναφέρθηκε στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε ο δήμος να σταθεί δίπλα στον πολίτη μειώνοντας τις κοινωνικές ανισότητες. «Το πρώτο που θα πρέπει να κάνουμε ως αυριανή δημοτική αρχή είναι να σπάσουμε την λογική του ‘‘λιγότερα’’, να δουλέψουμε για μία πόλη που θα μπορεί και θα δίνει περισσότερα στους ανθρώπους της. Εδώ ακριβώς ξεκινάνε και η πολιτικές συγκρούσεις με ένα σύστημα που ευθύνεται για το γεγονός ότι ο δήμος της Αθήνας χρεοκόπησε, για το γεγονός ότι ο δήμος της Αθήνας έχασε την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης και καλούμαστε σήμερα να δώσουμε μια σειρά από πράγματα που θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και όμως δεν είναι. Κατα τη γνώμη μου εδώ υπάρχουν δύο λέξεις κλειδί: Η μία λέξη είναι “συγκρούσεις” και η δεύτερη λέξη “προτεραιότητες”. Στην Αθήνα δεν μπορείς να τα έχεις καλά με όλους, αν θες να αλλάξεις πέντε πράγματα» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Νάσος Ηλιόπουλος.
«Μιλάνε για μια Αθήνα βιτρίνα, μια Αθήνα που το μόνο της άγχος είναι τι θα γίνει με τους τουρίστες»
«Μιλάνε για μια Αθήνα βιτρίνα, μια Αθήνα που το μόνο της άγχος είναι τι θα γίνει με τους τουρίστες ενώ στην πόλη συνεχίζουν να υπάρχουν χιλιάδες αόρατοι άνθρωποι. Αυτοί οι αόρατοι άνθρωποι μένουν σε αόρατες περιοχές που έχουν απλά την ατυχία ή την τύχη να είναι σε μια συγκεκριμένη χιλιομετρική απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος», ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος βάζοντας ζήτημα προτεραιοτήτων και ιεραρχώντας πρώτα τις πραγματικές ανάγκες του πολίτη.
«Μια κοινωνική πολιτική που παράγει ασφάλεια αλλά και αξιοπρέπεια στην πόλη»
«Μιλώντας για προτεραιότητες, θα έλεγα κάτι που δεν έχουμε συζητήσει ιδιαίτερα στην Αθήνα το τελευταίο διάστημα, όπου μάλλον η συζήτηση περισσότερο μετατρέπεται σε αστυνομικό δελτίο, παρά σε ουσιαστική συζήτηση για τον δήμο της Αθήνας. Δεν συζητάμε για την κοινωνική πολιτική. Υπάρχουν πολλοί τρόποι να κάνεις κοινωνική πολιτική και μπορώ να σας πω πέντε βήματα για μια έξυπνη κοινωνική πολιτική η οποία δεν είναι μόνο για τους αποκλεισμένους αλλά πολεμά τις ανισότητες στην πόλη. Μια κοινωνική πολιτική που παράγει ασφάλεια αλλά και αξιοπρέπεια στην πόλη» ανέφερε ο Ν. Ηλιόπουλος και παρουσίασε «5 μικρά βήματα που ο προϋπολογισμός τους δεν ξεπερνά τα 15 εκατομμύρια ευρώ», όπως είπε.
Τα πέντε βήματα που παρουσίασε ο Ν. Ηλιόπουλος:
-
Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων – «Οι δήμοι μπορούν να φτιάξουν μια ενεργειακή κοινότητα, να αξιοποιήσουν φωτοβολταϊκά και με αυτά να δώσουν ρεύμα σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας.»
-
Κατάργηση των τροφείων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς – «Δεν γίνεται να πληρώνουμε για τα πάντα σε αυτή την πόλη. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που είναι δημόσια αγαθά και πρέπει να έχεις πρόσβαση»
-
Επέκταση του προγράμματος σχολικών γευμάτων και στα υπόλοιπα 7.000 παιδιά που φοιτούν στα δημοτικά σχολεία της Αθήνας – «Αυτό δεν είναι απλά ζήτημα ακραίας φτώχειας, είναι ζήτημα μιας διαφορετικής αντίληψης για το τι σημαίνει κοινωνική πολιτική, γιατί πιάνει και τα μεσαία στρώματα και φτιάχνει μια κουλτούρα ενότητας στο σχολείο.»
-
Παροχή γευμάτων στις λέσχες φιλίας – «Το γηροκομείο στην Αθήνα έχει καταρρεύσει με ευθύνη και αδράνεια κατα τη γνώμη μου και τις σημερινής δημοτικής αρχής. Δεν γίνεται η δημοτική αρχή να μη στηρίζει τις λέσχες φιλίας.»
-
Ίδρυση Κέντρων ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων
Από πλευράς της, η Έφη Αχτσιόγλου αναφέρθηκε στη δημιουργία της Προοδευτικής Συμμαχίας ως μία «αναγκαιότητα της εποχής μας, η οποία μπορεί να ενσαρκώσει τα οράματα και τις προσδοκίες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, των οικονομικά αδύναμων, όλων αυτών που οι πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων έθεσαν στο περιθώριο και τους φόρτωσαν τα βάρη και τις συνέπειες της κρίσης» ενώ απαρίθμησε τα μέτρα που έχει λάβει η σημερινή κυβέρνηση «με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας».
Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές λέγοντας ότι «όταν μιλάμε για αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μιλάμε με την κλασική έννοια των κομματικών εκλογών. Η αυτοδιοίκηση έχει τα δικά της διαφορετικά χαρακτηριστικά και ως θεσμός, αλλά και σε επίπεδο αντιμετώπισης των τοπικών αναγκών». Ωστόσο, όπως τόνισε οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν παύουν να είναι πολιτικές εκλογές. Με ιδέες, επιλογές και προγράμματα. Ταυτόχρονα επισήμανε τη συγκυρία αυτοδιοικητικών εκλογών μαζί με τις εκλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να υπογραμμίσει το κοινό μέτωπο ενάντια στο φαινόμενο της «νεοσυντήρησης, του νεοφιλελευθερισμού και της ακροδεξιάς, το οποίο έρχεται να κάνει το μαύρο στίγμα του αισθητό και στην καθημερινότητα της ζωής των πόλεων».
Ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στη δυνατότητα των πόλεων να παρεμβαίνουν, να προσφέρουν περισσότερα στον πολίτη έχοντας νέες αρμοδιότητες και καθήκοντα, παρόλα αυτά όπως εξήγησε, για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο υπάρχει άμεση ανάγκη για ενίσχυση με εξειδικευμένο προσωπικό το οποίο θα μπορεί να ανταποκριθεί στη διαφορετικότητα των αναγκών που προκύπτουν στην Αθήνα του 21ου αιώνα. Αναφορικά με τον τουρισμό στην πόλη τα τελευταία χρόνια, έθεσε τους προβληματισμούς του σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να έχουμε και εκεί μια σοβαρή συζήτηση για το ποιο θέλουμε να είναι το μέλλον αυτής της πόλης». «Η πρώτη δουλειά του δήμου είναι να δημιουργήσει μια πόλη που εξυπηρετεί τους πάντες, παροχή υπηρεσιών χωρίς διακρίσεις οποιαδήποτε στιγμή χρειαστεί. Πρέπει ωστόσο η πόλη να έχει τη δυνατότητα, τα μέσα, τη βούληση και ανθρώπους για να το πετύχει», ήταν η φράση που συμπύκνωσε την τοποθέτησή του.