«Να δώσουμε τη μάχη απέναντι στους νεοναζί»

«Να δώσουμε τη μάχη απέναντι στους νεοναζί»

«Αν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη απέναντι στο φασισμό, αν θέλουμε να δώσουμε τη μάχη απέναντι στους νεοναζί χρειάζεται να δώσουμε και τη μάχη της μνήμης», επισήμανε μεταξύ άλλων ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Η Χρυσή Αυγή μέσα από τα μάτια των θυμάτων της», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ.

Ακόμη ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε: «Η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να στήσει το πολιτικό της πρότζεκτ ειδικά την περίοδο 2012-2014. Λέω ότι επιχείρησε να στήσει το πολιτικό της πρότζεκτ, αν σκεφτούμε ότι υπήρξαν ολόκληρες γειτονιές όπως ο ‘Αγιος Παντελεήμονας ή κομμάτια σε γειτονιές στον Κολωνό , που προσπάθησαν να φτιάξουν έναν πολιτικό κοινωνικό χώρο που θα μετέτρεπε σε άβατο τις συγκεκριμένες γειτονιές για οποιονδήποτε δεν χώραγε στο πρότυπο κανονικότητας που οι συγκεκριμένοι άνθρωποι είχαν στο μυαλό τους». Και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή σε αυτές τις γειτονιές δεν υπάρχει αυτή η δυναμική είναι μία μεγάλη δημοκρατική νίκη των ανθρώπων αυτής της πόλης που έδωσαν αυτές τις μάχες. Αν θέλουμε να μιλήσουμε από την οπτική της Αθήνας, η δράση των νεοναζί ήταν και παραμένει ένα τεράστιο πρόβλημα ασφάλειας που αποτυπώνεται στις περισσότερες από 35 δολοφονικές επιθέσεις, που έχουν γίνει στις γειτονιές της Αθήνας».

Επιπλέον υπογράμμισε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Χρυσή Αυγή και τα τάγματα εφόδου της αποτελούσαν και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά αυτών των προσπαθειών. Πολλές φορές έχουν κι άλλα περιφερειακά σχήματα, αυτής της δράσης αλλά η Χρυσή Αυγή αποτελεί τη ραχοκοκαλιά». «Πολύ συχνά αναρωτιόμαστε αν γίνεται να αντιμετωπίζουμε τέτοια πράγματα το 2019. Ναι γίνεται διότι καμία κοινωνία δεν έχει υπογράψει συμβόλαιο ότι τα πράγματα θα πηγαίνουν πάντα προς το καλύτερο. Δεν υπάρχει κανένα συμβόλαιο προόδου. Η ιστορία ήταν και είναι και παραμένει ένα ανοιχτό πεδίο συγκρούσεων», συμπλήρωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Συνεχίζοντας την ομιλία του ο κ. Ηλιόπουλος σημείωσε: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι δράσεις της Χρυσής Αυγής και των νεοναζί που συχνά προσπαθούν να εμφανίσουν τον εαυτό τους ως αντισυστημικές δυνάμεις είναι πολλές φορές οι καλύτεροι φίλοι των πιο ακραίων κύκλων της εργοδοσίας. Δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι μέσα στη Βουλή η Χρυσή Αυγή δεν στήριξε ποτέ καμία θετική πρωτοβουλία στο κομμάτι της κατοχύρωσης εργασιακών δικαιωμάτων, απέναντι σε μία δύσκολη μάχη. Δεν ξεχνάμε το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έχει καταγράψει επίσημα και περήφανα από τη δικιά της πλευρά δολοφονικές επιθέσεις απέναντι σε εκλεγμένους συνδικαλιστές στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα».

Και πρόσθεσε: « Ίσως έχει μία ιδιαίτερη σημασία να δούμε ότι ειδικά σήμερα στην Ευρώπη, τα ζητήματα εργασίας και τα ζητήματα δημοκρατίας έχουν μία πολύ μεγάλη σύνδεση. Το βλέπουμε ίσως στον πυρήνα της ακροδεξιάς ηγεμονίας αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη, στην Ουγγαρία, όπου μία από τις κεντρικές επιθέσεις που έχει κάνει η κυβέρνηση του Όρμπαν, πέρα από το κομμάτι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι και στο ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων, που έχει φανεί ως μία από τις πιο ακραίες κυβερνήσεις».

Ακόμη τόνισε: «Το πιο ανησυχητικό στοιχείο δεν είναι απλά η δράση της άκρα δεξιάς, η δράση των νεοναζί. Είναι το πώς η δράση αυτών των οργανώσεων, το πώς η δράση των νεοναζί, της άκρα δεξιάς σε όλη την Ευρώπη έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που αναγκάζει συντηρητικές δυνάμεις, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε βίαιους μετασχηματισμούς προς την άκρα δεξιά».

«Η σημαντικότερη μάχη που έχουμε να δώσουμε απέναντι στην άκρα δεξιά είναι να κερδίσουμε πρώτα από όλα το στοίχημα για μία δημόσια κοινωνική πολιτική που δεν θα αφήνει ανθρώπους στο περιθώριο, δεν θα αφήνει ανθρώπους εγκαταλελειμμένους, δεν θα αφήνει ανθρώπους μόνους τους στο θυμό και στην οργή, εύκολη λεία απέναντι στη ρητορική του μίσους, των νεοναζί και της ακροδεξιάς», συμπλήρωσε ο κ. Ηλιόπουλος.

Επιπλέον σημείωσε: «Είναι πρέπον ο πρώτος δήμος της χώρας, ο δήμος της Αθήνας να είναι ένας δήμος που θα μπαίνει μπροστά σε ζητήματα ιστορικής μνήμης, μπροστά σε ζητήματα υπεράσπισης της ιστορίας αυτής της πόλης, των ανθρώπων αυτής της πόλης, των αγώνων που έδωσαν αυτοί οι άνθρωποι για την απελευθέρωση από το φασισμό για να πάνε οι φασίστες εκεί που ανήκουν, εκεί που πρέπει να είναι, δηλαδή στα σκουπίδια της ιστορίας. Γιατί εκεί είναι η θέση τους, έχει κριθεί αυτό, ό,τι και να κάνουν έχει κριθεί αμετάκλητα».

«Για ένα δήμο που θα μπαίνει μπροστά σε κάθε δημοκρατικό αγώνα σε κάθε δημοκρατική διεκδίκηση που με αυτόν τον τρόπο θα δημιουργεί και μια ασπίδα. Είναι καλό να το καταλάβουν σχετικά νωρίς και σχετικά γρήγορα όλοι οι υποψήφιοι αυτή τη στιγμή, καθώς όποιος πιστεύει ότι μπορεί να κάνει τεχνικά παιχνίδια ή παιχνίδια ποσοστών και τακτικής με τη ρητορική του μίσους και τη ρητορική της Χρυσής Αυγής γρήγορα θα καταλάβει ότι έχει κάνει ένα τεράστιο λάθος και θα το βρει μπροστά του και δυστυχώς θα το βρούμε όλοι μας μπροστά», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.