Να μην γίνουν οι δημοκρατικές λειτουργίες του Δήμου Αθηναίων παράπλευρη απώλεια της πανδημίας

Να μην γίνουν οι δημοκρατικές λειτουργίες του Δήμου Αθηναίων παράπλευρη απώλεια της πανδημίας

Η Ανοιχτή Πόλη επισήμανε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 5ης Σεπτεμβρίου ότι η κυβερνητική ρύθμιση για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων θέτει εμπόδια στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του σημαντικότερου αντιπροσωπευτικού αυτοδιοικητικού θεσμού. Ενός θεσμού που πρέπει να είναι όσο πιο ανοιχτός γίνεται στους δημότες και που είναι κρίσιμο να λειτουργεί με όρους που ενθαρρύνουν τη συμμετοχή.

Πράγματι, η σχετική ΚΥΑ αποκλείει από τις συνεδριάσεις των συλλογικών αυτοδιοικητικών οργάνων όσους διαθέτουν αρνητικό εργαστηριακό έλεγχο covid-19, επιτρέποντας την προσέλευση μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες κατά το τελευταίο εξάμηνο, ξεπερνώντας σε αυστηρότητα τις υγειονομικές διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία των δημόσιων υπηρεσιών και της ίδιας της Βουλής.
Η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε με επιστολή της να δοθεί δυνατότητα συμμετοχής στις επόμενες συνεδριάσεις και εκείνων που θα διαθέτουν τα απαραίτητα τεκμήρια εργαστηριακού ελέγχου, ώστε να εξασφαλιστεί η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου: με τήρηση των κανόνων ασφάλειας και με διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης συμμετοχής όλων των συναδέρφων, αλλά και των δημοτών, των δημοσιογράφων και εκπροσώπων της κοινωνίας, χωρίς αποκλεισμούς. Το σχετικό ψήφισμα που καταθέσαμε στη συνεδρίαση της 5/9 συνάντησε την άρνηση του Δημάρχου να το συζητήσει, αλλά και τους απαράδεκτους υπαινιγμούς του για δήθεν συμμετοχή μας στο αντιεμβολιαστικό “στρατόπεδο”. Η αποχώρηση από τη συνεδρίαση, η δική μας και άλλων παρατάξεων, έγινε έτσι μονόδρομος.

Από τότε μέχρι σήμερα, ο κ. Μπακογιάννης δεν μάθαμε να έχει ζητήσει από την κυβέρνηση τη διόρθωση των σχετικών ρυθμίσεων. Αντίθετα, νεότερο ΦΕΚ της 18/9 επαναλαμβάνει το ίδιο προβληματικό υγειονομικό πλαίσιο για τα συλλογικά αυτοδιοικητικά όργανα. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μπακογιάννης ανέβαλε την προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παγωμένες είναι και οι συνεδριάσεις των επιτροπών του Δήμου – οικονομικής και ποιότητας ζωής. Λες και ξαφνικά ο Δήμος Αθηναίων ξέμεινε από θέματα προς συζήτηση, λες και δεν επείγει η κλιματική θωράκιση της πόλης, η συζήτηση για τα απορρίμματα, η θωράκιση της σχολικής κοινότητας απέναντι στην πανδημία και άλλα πολλά κρίσιμα ζητήματα. Η δημοτική αρχή, αντί να υπερασπιστεί την ομαλή διεξαγωγή των συμμετοχικών διαδικασιών απέναντι σε ανορθολογικές ρυθμίσεις που διακυβεύουν την ποιότητα της δημοκρατίας στο δήμο, επιλέγει να αναστείλει αυτές ακριβώς τις δημοκρατικές διαδικασίες!

Η Ανοιχτή Πόλη στηρίζει τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών και καλεί όσους δημότες παραμένουν ανεμβολίαστοι να ξεπεράσουν τις επιφυλάξεις τους. Την ίδια στιγμή, δεν θεωρούμε τις δημοκρατικές λειτουργίες του Δήμου Αθηναίων παράπλευρη απώλεια της πανδημίας. Αντίθετα, και ιδιαίτερα σε καιρούς κρίσης, η δημοκρατία και η ευρεία συμμετοχή είναι όροι ανασύνταξης της κοινωνίας και αποτελεσματικής υπέρβασης των δυσκολιών που αυτή αντιμετωπίζει. Καλούμε την κυβέρνηση να διορθώσει κατάλληλα τις ρυθμίσεις για τα συλλογικά όργανα και τη δημοτική αρχή να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση.