Να σταματήσει η αδιαφορία του Δήμου και της Πολιτείας για τους Σύρους πρόσφυγες

Να σταματήσει η αδιαφορία του Δήμου και της Πολιτείας για τους Σύρους πρόσφυγες

 

Εδώ και μήνες, λαμβάνει χώρα μια μεγάλη φυγή Σύρων προσφύγων από τη χώρα τους, εξ αιτίας του εμφυλίου πολέμου που μαίνεται στην περιοχή. Πρόκειται για ανθρώπους που δεν επέλεξαν να φύγουν απ’ την πατρίδα τους, αλλά αναγκάστηκαν να το κάνουν, για να γλυτώσουν τη σφαγή από τους σκοταδιστές τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ.

Αυτό το γεγονός δεν είναι μόνο ένα ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων, αλλά μία ζωντανή πραγματικότητα που αφορά και την Ελλάδα. Ήδη από το καλοκαίρι, εκατοντάδες Σύροι πρόσφυγες – μεταξύ των οποίων έγκυες γυναίκες και παιδιά κάτω των δέκα ετών – έχουν βρεθεί στην Αθήνα, στο Πεδίο του Άρεως, χωρίς καμία βοήθεια από την Πολιτεία και το Δήμο, αγωνιώντας κάθε μέρα για την απλή επιβίωσή τους.

Δυστυχώς, παρά το ότι η χώρα μας δεσμεύεται από τη Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, παρά το ότι έχει ψηφίσει τον νόμο 3907/11, ο οποίος προβλέπει τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων, τίποτα απολύτως δεν έχει γίνει. Γι’ αυτό το λόγο οι Σύροι πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, βγάζοντας κραυγή αγωνίας για τη ζωή τους.

Η Ανοιχτή Πόλη, εδώ και αρκετές βδομάδες, έχει ζητήσει από τη Δημοτική Αρχή να πάρει άμεσα μέτρα για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων και την εξασφάλιση των στοιχειωδών όρων διαβίωσής τους. Καλούμε εκ νέου το Δήμο Αθηναίων και την κυβέρνηση, έστω και την ύστατη στιγμή, να δράσουν άμεσα για να δώσουν τέλος στο δράμα αυτών των ανθρώπων.