Νάσος Ηλιόπουλος: Για μια Αθήνα από την αρχή, που θα αποφασίζουν οι γειτονιές, όχι ένα κεντρικό γραφείο (βίντεο)

Νάσος Ηλιόπουλος: Για μια Αθήνα από την αρχή, που θα αποφασίζουν οι γειτονιές, όχι ένα κεντρικό γραφείο (βίντεο)

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, μίλησε εφ’ όλης της ύλης στο Attica TV,στην τηλεοπτική εκπομπή «Δημοσκοπήσεις» και τον δημοσιογράφο Γιώργο Λαιμό.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα γνωρίζοντας, από πρώτο χέρι, τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη. Παράλληλα ανέφερε ότι βλέπει και τις δυνατότητες που μπορούν να αλλάξουν την Αθήνα, «από την αρχή». Τόνισε χαρακτηριστικά πως οι περισσότεροι δήμαρχοι που περάσαν από την πόλη χρησιμοποίησαν το δήμο για να περάσουν αργότερα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έτσι, πολλές γειτονιέςπαραμελήθηκαν και άλλες εγκαταλείφθηκαν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυνατότητες που διαθέτει η Αθήνα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Αθήνα είναι μια μικρή κυβέρνηση η οποία διαθέτει προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ. Οι πόροι είναι τεράστιοι, παρ’ όλα αυτά όμως το μεγαλύτερο πλεονέκτημά της είναι οι άνθρωποι». Ως παράδειγμα ανέφερε το τεράστιο κτιριακό απόθεμα που διαθέτει ο δήμος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική πολιτική και σε μισθώσεις μεικτών χρήσεων που θα αποφέρουν έσοδα σε μακροχρόνια βάση και θα ενισχύσουν και το αίσθημα της ασφάλειας σε υποβαθμισμένες περιοχές.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος παρουσίασε επίσης μερικές παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να να αναβαθμιστεί η ζωή των κατοίκων με κύρια αυτή του πρασίνου. «Στα τετραγωνικά πρασίνου ανά κάτοικο, είμαστε τέσσερις φορές πιο κάτω από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat», δήλωσε.

Όπως τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος, στόχος του είναι η αναβάθμιση των Κοινοτικών Συμβουλίων για τις αποφάσεις των έργων που πρέπει να γίνουν σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και δήλωσε: «Ο Δήμος της Αθήνας αποτελείται από επτά μικρότερους “δήμους”. Στόχος μας είναι να επιτευχθεί μια αποκέντρωση για να αναβαθμιστεί ο ρόλος των Κοινοτικών Συμβουλίων, έτσι ώστε να αποφασίζουν οι γειτονιές και όχι ένα κεντρικό γραφείο για το ποια έργα χρειάζονται πραγματικά».

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ασφάλεια εξέφρασε την άποψη ότι η Αθήνα είναι μια πόλη σκοτεινή και άσκησε κριτική στην τωρινή διοίκηση λέγοντας: «Για εμάς η ασφάλεια είναι ένα δημοκρατικό δικαίωμα. Μία πόλη με ανθρώπους φοβισμένους δεν μπορεί να είναι δημοκρατική. Πρέπει να σας πω πως το 2018 δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ για την ηλεκτροφώτιση της πόλης». Ακόμα ανέφερε πως η διοίκηση του κ. Καμίνη, αν και κατάφερε να εξυγιάνει οικονομικά τον Δήμο, επέλεξε το τελευταίο διάστημα να λειτουργήσει κεντροδιοικητικά.

Στο θέμα των σκουπιδιών ο κ. Ηλιόπουλος ξεκαθάρισε την απόλυτη αντίθεσή του στην παράδοση της αποκομιδής σε εργολάβους λέγοντας: «Το σύστημα δοκιμάστηκε στην Ευρώπη και απέτυχε. Η λύση για την Αθήνα είναι η στροφή προς την ανακύκλωση και η τοπική χωροθέτηση προσιτών σημείων απόθεσης απορριμμάτων».

Τέλος ο κ. Ηλιόπουλος εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο συγκλίσεων με άλλους υποψήφιους, οι οποίες όμως θα αναβαθμίζουν την ζωή των πολιτών. «Δεν είμαστε αρνητικοί σε μια σύγκλιση η οποία θα αναβαθμίζει την ζωή των πολιτών και της πόλης. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα συγκλίνουμε με τη Χρυσή Αυγή, της οποίας η άνοδος πρέπει να προβληματίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη».