Νάσος Ηλιόπουλος: Μπορούμε να ζήσουμε σε μια πόλη που δεν θα υπάρχουν πιάτσες ναρκωτικών

Νάσος Ηλιόπουλος: Μπορούμε να ζήσουμε σε μια πόλη που δεν θα υπάρχουν πιάτσες ναρκωτικών

Το θερμό χειροκρότημα του κοινού που γέμισε το κλειστό γυμναστήριο του Πανελληνίου, κέρδισε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, με την παρέμβασή του, στο άτυπο debate μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων για το θέμα της τοξικοεξάρτησης.

Την ημερίδα με τίτλο “Ναρκωτικά: Η πιάτσα έφυγε. Πού πήγαν;”, διοργάνωσαν η κίνηση πολιτών “Επιμένουμε Πεδίον του Άρεως”, η Κίνηση Κατοίκων 6ης Δημοτικής Κοινότητας και φοιτητές/φοιτήτριες της ΑΣΟΕΕ.

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, στις τοποθετήσεις του, ανέπτυξε το πρόγραμμα της Ανοιχτής Πόλης, της μοναδικής δημοτικής κίνησης που ήδη από το 2006 έχει αναφερθεί στο πρόβλημα με λύσεις που σήμερα οικειοποιούνται και υιοθετούν ο κ. Γερουλάνος και ο κ. Μπακογιάννης.

Μεταξύ άλλων, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε:

– Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση λαμβάνει χώρα σε αυτό εδώ το μέρος, διότι το Πεδίο του Άρεως πριν από λίγο μόνο καιρό ήταν μια εγκαταλελειμμένη περιοχή, με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας ειδικά στο θέμα διακίνησης ναρκωτικών. Πλέον το Πεδίο του Άρεως έχει ξαναγίνει ένας χώρος πρασίνου και αναψυχής που μπορούν να τον απολαμβάνουν η γειτονιά και ολόκληρη η πόλη, χάρη στο συντονισμένο σχέδιο που υλοποίησε η Περιφέρεια μαζί με συναρμόδιους φορείς όπως το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αυτό το αναφέρουμε για να αναδείξουμε μεταξύ άλλων το γεγονός ότι η εγκατάλειψη χώρων και περιοχών μέσα στην πόλη αποτελεί την καλύτερη προϋπόθεση για να εκκολαφθεί η παραβατικότητα και να φουντώσει το αίσθημα ανασφάλειας των κατοίκων της πόλης. Πρώτη δουλειά λοιπόν του Δήμου και σε αυτό θα επιμένουμε είναι να σπάει το αίσθημα της εγκατάλειψης, να φωτίζει τα σκοτεινά σημεία, να δημιουργεί ζωντανές γειτονιές.

– Θεωρούμε λάθος την λογική ότι οι χρήστες αποτελούν μια μάζα προβλημάτων την οποία η πολιτεία την μετακινεί μαζί με τις πιάτσες, αναλόγως την πίεση που μπορεί να δέχεται από την γειτονιά, για εμάς οι χρήστες δεν είναι ζόμπι από το “walking dead” αλλά συνάνθρωποί μας

– Η πρότασή μας κινείται στους άξονες: Πρόληψη, δουλειά στο δρόμο (street work), μελετημένη χωροθέτηση χώρων εποπτευόμενης χρήσης, δημιουργία νέων δομών μείωσης της βλάβης – κέντρα ημέρας, δράσεις για γονική υποστήριξη και προγράμματα κοινωνικής ένταξης.

– Δεν έχει φέρει αποτελέσματα η κατασταλτική πολιτική στο θέμα της τοξικοεξάρτησης. Οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης μπορούν να είναι ένα εργαλείο. Δεν είναι το μοναδικό εργαλείο, αλλά μπορούν να μετατραπούν σε ένα διάδρομο που θα οδηγήσει τους εξαρτημένους χρήστες στην απεξάρτηση. Οι χώροι αυτοί κρατάνε ζωντανούς τους ανθρώπους και διαλύουν τις πιάτσες. Μπορούμε ελπίζω να συνεννοηθούμε πως ένας νεκρός άνθρωπος δεν μπορεί να απεξαρτηθεί.

– Να μην ανησυχούν οι κάτοικοι για τους χώρους εποπτευόμενης χρήσης, δεν πρόκειται να μετατραπούν πάρκα και δημόσιοι χώροι σε “Disneyland” ουσιών.

– Ο δήμος της Αθήνας έχει πλούσιο κτιριακό απόθεμα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κοινωνική πολιτική αντί να το βγάζουν για μπίζνες real estate.

– Προτεραιότητά μας η αξία της ανθρώπινης ζωής και η αποτελεσματικότητα των πολιτικών κατά της τοξικοεξάρτησης που θα εφαρμόσουμε ως δημοτική αρχή.

– Μπορούμε να ζήσουμε σε μια πόλη που δε θα υπάρχουν πιάτσες.