Νάσος Ηλιόπουλος: Στόχος μου να είμαι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων

Νάσος Ηλιόπουλος: Στόχος μου να είμαι ο επόμενος δήμαρχος Αθηναίων

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό news24/7 88,6 και στον Βασίλη Σκουρή παραχώρησε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος.

Μεταξύ άλλων μίλησε για το κορυφαίο ζήτημα της καθαριότητας και την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών και των εργαζομένων του Δήμου, τονίζοντας πως η όποια μορφή ιδιωτικοποίησης της,θα συνιστά είτε ιδεοληψία είτε εξυπηρέτηση συμφερόντων. Αναφέρθηκε ακόμα σε μια σειρά θέματα που αφορούν στην ανάγκη δημιουργίας χώρων πρασίνου, την αντιμετώπιση της ουσιοεξάρτησης με επιστημονική ορθότητα και αξιοπρέπεια στην ανθρώπινη ζωή, ενώ όπως αποκάλυψε στόχος του είναι να τα πάει καλύτερα από τον πρώην επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδη και να καταφέρει να είναι ο επόμενος Δήμαρχος της Αθήνας. Κλείνοντας κάλεσε όλους τους συνυποψηφίους του, πλην του Ηλία Κασιδιάρη, σε δημόσιο διάλογο χωρίς να βάζει όρους και προϋποθέσεις.

Αναλυτικά τα κυριότερα σημεία από τη συνέντευξη

Για την καθαριότητα:

«Η Αθήνα δεν μπορεί να γίνει καθαρή πόλη αν δεν κάνει ανακύκλωση. Ανακυκλώνει μόλις το 5% ενώ θα έπρεπε να ανακυκλώνει το 50%. Αν δεν προχωρήσουμε πολύ γρήγορα σε αυτή τη λογική θα προκύψει τεράστιο πρόβλημα. Η τάση της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας ακυρώνεται σε όλη την Ευρώπη. Τρανό παράδειγμα το Όσλο που πήρε την καθαριότητα πίσω από τους εργολάβους. Το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι ένας εργολάβος στην καθαριότητα.Κρύβει ιδεοληψία ή εξυπηρέτηση συμφερόντων αυτή η θέση.Αυτό που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι η ενίσχυση του Δήμου, και η αύξηση της απορρόφησης των κονδυλίων που διαθέτει ενώ κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των ανθρώπων της καθαριότητας.»

Για την ασφάλεια:

«Το ζήτημα της ασφάλειας είναι βασικό για μας, το έχουμε συμπεριλάβει άλλωστε στους άξονες που βάζουμε για μια Αθήνα από την αρχή. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό δικαίωμα. Επιμένουμε όμως ότι πρέπει να συζητήσουμε ως υποψήφιοι δήμαρχοι και όχι ως υποψήφιοι Υπουργοί Προστασίας του Πολίτη, γιατί είναι βαθιά λαϊκιστικό και εύκολο χωρίς να παράγει ουσία για τους ανθρώπους της πόλης. Ευθύνη του δήμου είναι ο ηλεκτροφωτισμός ας πούμε. Ο Δήμος της Αθήνας δαπάνησε το 2018 μηδέν ευρώ για τον ηλεκτροφωτισμό. Υπάρχουν φυσικά και ζητήματα που ξεφεύγουν από την αρμοδιότητα του Δήμου που πρέπει να συνεισφέρει με όλες του τις δυνάμεις. Γνωρίζω αυτό που λέμε “πίσω αυλή” της Αθήνας και πιστεύω πως ο δήμαρχος πρέπει να κυκλοφορεί σε αυτές τις γειτονίες και να μπαίνει μπροστά. Εγώ άλλωστε σε αυτές τις περιοχές έζησα και μεγάλωσα, σε αυτές τις περιοχές περπατάω.»

Για την ουσιοεξάρτηση:

«Είναι θετικό που έχει φτιαχτεί μια συναίνεση γύρω από τις θέσεις που είχε η Ανοιχτή Πόλη εδώ και χρόνια. Το ζήτημα της ουσιοεξαρτησης δεν είναι ζήτημα καταστολής και βασική προϋπόθεση για την αντιμετώπισή του είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Η λύση βρίσκεται στην δημιουργία χώρων εποπτευόμενης χρήσης, έχουμε αντίστοιχα επιτυχημένα ευρωπαϊκά παραδείγματα για να αντλήσουμε εμπειρία και σε συνεργασία με τις αρμόδιους επιστημονικούς οργανισμούς και φορείς μπορούμε να βρούμε λύσεις. Το εμπόριο ναρκωτικών όμως πρέπει να χτυπηθεί με ανελέητο τρόπο.»

Για τους χώρους πρασίνου και την ανάπλαση:

«Η Αθήνα έχει μεγάλη ανάγκη από τα δυο μεγάλα μητροπολιτικά πάρκα, στον Ελαιώνα και το Γουδή. Έχει ελάχιστο πράσινο ανά κάτοικο και η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη»

«Ένα από τα τρία ώριμα έργα της ανάπλασης είναι αυτό της αναβάθμισης της περιοχής γύρω από το Μουσείο και το πολυτεχνείο με πρόβλεψη για πεζοδρομήσεις. Ο Δήμος επίσης πρέπει να δώσει κίνητρα για κατοικία και εμπορικές χρήσεις σε περιοχές που σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες.»

Για την ακροδεξιά:

«Δεν τη φοβάμαι τη Χρυσή Αυγή για τον δεύτερο γύρο, αλλά το γεγονός ότι εκπροσωπείται στον δήμο και τη βουλή ένα νεοναζιστικό μόρφωμα είναι ένα θλιβερό και επικίνδυνο γεγονός. Είναι ευθύνη όλων μας να την απομονώσουμε, να απαλλάξουμε τις γειτονιές μας από τη δράση της και να μην υιοθετεί κανείς κομμάτι της ατζέντας της.»

Για τις δημοσκοπήσεις, τις συνεργασίες και τον εκλογικό στόχο:

  • «Η καλύτερη δημοσκόπηση είναι η καθημερινή μας επαφή με τους ανθρώπους της Αθήνας.»
  • «Συνειδητά έφυγα από το υπουργείο για να υπηρετήσω την πόλη μου.»
  • «Θεωρώ πως οι δημοτικοί σύμβουλοι του κύριου Γερουλάνου θα είναι πιο κοντά στις δικές μας θέσεις στο Δημιτκό Συμβούλιο.»
  • «Κατεβαίνω για να μείνω στο Δημοτικό Συμβούλιο και στόχος μου είναι να πάω καλύτερα από τον φίλο και σύντροφο Γαβριήλ Σακελλαρίδη, που κατάφερε με την κίνηση μας, την Ανοιχτή Πόλη, αδιαμφισβήτητα ένα ιστορικό αποτέλεσμα για την Αριστερά. Εγώ όμως στοχεύω στο να είμαι ο επόμενος Δήμαρχος.»
  • «Καλώ τους συνυποψηφίους μου πλην Κασιδιάρη, σε διάλογο χωρίς να βάζω όρους και προϋποθέσεις»