Ο Ν. Ηλιόπουλος καλωσορίζει την αποδοχή των θέσεων της «Ανοιχτής Πόλης» για το ζήτημα των ναρκωτικών από τον Π. Γερουλάνο

Ο Ν. Ηλιόπουλος καλωσορίζει την αποδοχή των θέσεων της «Ανοιχτής Πόλης» για το ζήτημα των ναρκωτικών από τον Π. Γερουλάνο

O υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νάσος Ηλιόπουλος, απάντησε στην πρόσκληση του Π. Γερουλάνου σχετικά την προοπτική ενός κοινού συμφώνου δράσης γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που έχουν πλέον οι διαχρονικές θέσεις της “Ανοιχτής Πόλης”.
Αναλυτικά η επιστολή:

Αγαπητέ κύριε Γερουλάνο,

Έλαβα την πρόσκλησή σας για να συζητήσουμε σε μία ημερίδα συνεργασίας την προοπτική ενός κοινού συμφώνου δράσης γύρω από το ζήτημα των ναρκωτικών.

Με ιδιαίτερη χαρά ανταποκρίνομαι στην πρότασή σας, καθώς πιστεύω ακράδαντα ότι οι κοινωνικές διαστάσεις της τοξικοεξάρτησης μας αφορούν όλους και όλες ως μία πρόκληση για τη λήψη ριζοσπαστικών μέτρων που δεν θα περιορίζονται σε ευχολόγια, αλλά θα δίνουν διέξοδο σε συμπολίτες μας μετασχηματίζοντας ταυτόχρονα την εικόνα και την καθημερινότητα της πόλης. Μπροστά στο νέο τοπίο της απλής αναλογικής, εκτιμώ ότι η σύνθεση προτάσεων πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα και στη βάση προγραμματικών θέσεων αποτελεί μια δημοκρατική πρακτική την οποία υπερασπίζομαι διαχρονικά και τη στηρίζω στην πράξη.

Στο πλαίσιο αυτό, σπεύδω να πω ότι χαίρομαι που στην επιστολή σας αναφέρετε τη δημιουργία χώρων εποπτευόμενης και ελεγχόμενης χρήσης. Η Ανοιχτή Πόλη -η παράταξη την οποία έχω την τιμή να εκπροσωπώ- έχει διατυπώσει, εδώ και χρόνια, την πρόταση αυτή, ως αφετηρία μίας νέας πολιτικής γύρω από το ζήτημα. Μια πρόταση που βαδίζει παράλληλα με πρωτοβουλίες που αφορούν τη φροντίδα σε κέντρα ημέρας αλλά και έναν άξονα δράσης για την ένταξη των ασθενών σε προγράμματα απεξάρτησης. Για εμάς, η αξία της ανθρώπινης ζωής είναι μη διαπραγματεύσιμη. Σε αυτή τη βάση,πιστεύω πως μια επιστημονικά συγκροτημένη και κοινωνικά ευαίσθητη πολιτική για την τοξικοεξάρτηση, μια πολιτική που δεν θα αντιμετωπίζει τον χρήστη ως εγκληματία, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα αλλά και σημαντικό διακύβευμα για ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, από την αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού μέχρι και τη Βουλή των Ελλήνων.

Δυστυχώς, η αυτονόητη, κατά τη γνώμη μου, αυτή μεταρρύθμιση δεν έχει υλοποιηθεί αφού δεν έχει υπάρξει ένα ουσιαστικό και αποτελεσματικό σχέδιο για την αντιμετώπιση του ζητήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια με μεγάλη ικανοποίηση βλέπω ότι υιοθετείτε αυτή την πάγια θέση και προγραμματική μας αρχή. Ειλικρινά, ελπίζω η πρόθεσή σας αυτή να μην περιορίζεται σε ρητορικές διαβεβαιώσεις -όπως έχει συμβεί δυστυχώς στο παρελθόν- αλλά να συνοδεύεται από μια σαφή δέσμευση για την επόμενη μέρα της πόλης μας, της Αθήνας.

Με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να καταθέσω την εξής πρόταση.

Να δεσμευτούμε από κοινού, μαζί με κάθε άλλο ή άλλη υποψήφια που συμφωνεί, σε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για ριζικές τομές στον προσανατολισμό του δήμου Αθηναίων όπως είναι παραδείγματος χάρη η άμεση θεσμοθέτηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών στο δήμο Αθήνας και η άμεση χωροθέτηση και κατασκευή δημοτικού αποτεφρωτηρίου.

Αν θέλουμε η Αθήνα να είναι μια πόλη διαφορετική και σύγχρονη, χρειαζόμαστε σύγκρουση με κατεστημένες αντιλήψεις και φοβικές αδράνειες. Θα περιμένω με ενδιαφέρον τη συνάντησή μας στις 6 Φεβρουαρίου και προσδοκώ την απάντησή σας, όπως και του κυρίου Μπακογιάννη, στα παραπάνω σημεία.