Οι παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/1/2023

Οι παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 1η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 30/1/2023

Παρακολουθήσεις
Τα “ρυπαρά δίκτυα” των παρακολουθήσεων έχουν απλώσει τις κεραίες τους, σύμφωνα με δημοσιεύματα, και στο Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Όπως φαίνεται, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Μπακογιάννης έπεσε και αυτός θύμα του Predator και της ανεξέλεγκτης δράσης της πρωθυπουργικής Ε.Υ.Π. Δεν πρόκειται για προσωπικό ζήτημα του δημάρχου, αλλά για ζήτημα συλλογικής λειτουργίας και αξιοπρέπειας του Δημοτικού Συμβουλίου. Μαζί με τον Δήμαρχο, εκτεθήκαμε στην παρακολούθηση των συνομιλιών μας, και όλοι όσοι και όσες επικοινωνούμε μαζί του στα πλαίσια των αυτοδιοικητικών καθηκόντων μας.
Η κυβέρνηση έχει επιλέξει την τακτική του στρουθοκαμηλισμού και παριστάνει ότι το ζήτημα των υποκλοπών είναι έλασσον. Το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει όμως να τοποθετηθεί απέναντι σε μια ανωμαλία που επαναφέρει πρακτικές ενός σκοτεινού παρελθόντος, τότε που ευδοκιμούσε ο στιγματισμός του πολιτικού αντιπάλου ως εθνικά επικίνδυνου, και που αγγίζει πια την καρδιά του Δήμου Αθηναίων, απειλώντας τις δημοκρατικές λειτουργίες του.

Συγκέντρωση νεοναζί
Η πραγματοποίηση συνάθροισης μελών της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης “Χρυσή Αυγή” στην πλατεία Ρηγίλλης, υπό την προστασία της Ελληνικής Αστυνομίας και με σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Αθηναίων για τους όρους διεξαγωγής της (όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής), έρχεται σε σύγκρουση με τα δημοκρατικά αισθήματα και την ιστορική μνήμη της συντριπτικής πλειοψηφίας των Αθηναίων. Ανεξάρτητα από την απαράδεκτη στάση της ΕΛ.ΑΣ., η οποία απλά κλείνει τα μάτια στην εγκληματική φυσιογνωμία της Χρυσής Αυγής, οι εξηγήσεις που προσπάθησε να δώσει το γραφείο τύπου του Δήμου Αθηναίων δεν είναι πειστικές. Θα περιμέναμε από τον Δήμαρχο μιας πόλης που έχει υποφέρει από τη δράση των νεοναζιστικών ταγμάτων να μην συναινέσει και να διεκδικήσει την απαγόρευση της εκδήλωσης των χρυσαυγιτών, σε συμμόρφωση και με παλαιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που αρνούνταν την παραχώρηση χώρων στη συγκεκριμένη οργάνωση. Τόσο η ιστορική δικαστική απόφαση του Οκτωβρίου του 2020, όσο και η δημοκρατική ευαισθησία των Αθηναίων δεν αφήνουν σπιθαμή χώρου για το φασιστικό μίσος.

Αντισυνταγματική λειτουργιά Επιτροπών
Η τροπολογία, με την οποία ο κ. Βορίδης υποστηρίζει ότι ανταποκρίνεται στην απόφαση του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις διατάξεις Θεοδωρικάκου για τη σύνθεση και τις αρμοδιότητες των Επιτροπών των ΟΤΑ, δεν συμμορφώνεται με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου και συνεπώς δεν αποκαθιστά τη νομιμότητα. Ο κ. Βορίδης επανέφερε μερικώς τις αρμοδιότητες που αποσπάστηκαν από το δημοτικό συμβούλιο, άφησε ωστόσο στις Επιτροπές άθικτη την πλασματική πλειοψηφία που δίνουν στο Δήμαρχο τα εν λόγω νομοθετήματα, που έτσι συνεχίζουν να νοθεύουν την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.
Η δημοτική αρχή επέλεξε να αντιπαρατεθεί στο ζήτημα αυτό με την Ανοιχτή Πόλη, η οποία υπερασπίστηκε τη νομιμότητα, παραμένοντας πάντα διαθέσιμη για να ψηφιστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο όσες αποφάσεις ήταν κρίσιμες για τη λειτουργία του Δήμου. Ο κ. Μπακογιάννης φαίνεται να θεωρεί ότι η αντισυνταγματική λειτουργία των Επιτροπών είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια, λεπτομέρεια όμως που η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται για την εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της, όπως στην περίπτωση του λόφου του Στρέφη και της αντιπαράθεσής της με τους κατοίκους. Πρόκειται για μια στάση που απομακρύνει την πόλη από το δρόμο της συνταγματικής τάξης και αντιμετωπίζει τις αυτοδιοικητικές λειτουργίες σαν λούνα παρκ αυθαιρεσίας.

Κακοκαιρία
Για μια ακόμα χρονιά, η Αθήνα φάνηκε ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την πρώτη σοβαρή χειμωνιάτικη μπόρα. Κοντέινερ που στεγάζουν νηπιαγωγεία πλημμύρισαν, σχολεία άδειαζαν νερά με τους κουβάδες, ενώ στο πολύπαθο Καλλιτεχνικό Σχολείο έπεσαν πόρτες και κινδύνεψαν έργα και υλικά. Είδαμε καταρράκτες στο Στρέφη και στον Ευαγγελισμό, συντριβάνια στο Παγκράτι και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος. Η κυκλοφορία σε βασικούς δρόμους αλλά και στον ηλεκτρικό διακόπηκε, καθίζηση σημειώθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη, κεντρικές περιοχές όπως το Θησείο και η λεωφόρος Αλεξάνδρας μετατράπηκαν σε λίμνες.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι η δημοτική αρχή δεν αποδίδει την δέουσα σημασία στα φαινόμενα μιας κλιματικής κρίσης που επιδεινώνεται. Οι απορροφήσεις στα αντιπλημμυρικά έργα απέχουν πολύ από τα προϋπολογισμένα ποσά, ενώ ο όλος προγραμματισμός της δημοτικής αρχής είναι οπισθοβαρής, εμφανίζοντας ακόμα και μηδενικές απορροφήσεις σε σημαντικά έργα αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων μέχρι το 2024.
Οι προβλέψεις μιλούν για επερχόμενο χιονιά. Η δημοτική αρχή είναι έτοιμη να διαχειριστεί τα φαινόμενα που αναμένονται;

Θέματα για μελλοντική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο
Ζητήσαμε να περιληφθούν στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου και να συζητηθούν διεξοδικά θέματα κρίσιμα για την πόλη και την καθημερινότητα των κατοίκων που παραμένουν σε εκκρεμότητα. Ανάμεσά τους, η ηχορύπανση και τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που προβληματίζουν τους κατοίκους της Πλάκας, η εξέλιξη των εργασιών στον Εθνικό κήπο, η μέριμνα για τις ιστορικές αίθουσες κινηματογράφων του κέντρου, μετά και από το ομόφωνο ψήφισμα του Δήμου που διεκδικεί την προστασία τους.

(Φωτογραφία από τη διαμαρτυρία μαθητών καλλιτεχνικών σχολείων στις 30/1, ανάμεσά τους και εκείνων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Αθήνας που αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στην πρόσφατη κακοκαιρία – avgi.gr)