Ομιλία στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα: «Από την τοπική στην ψηφιακή κοινότητα»

Ομιλία στην εκδήλωση της Ανοιχτής Πόλης με θέμα: «Από την τοπική στην ψηφιακή κοινότητα»

 

«Διότι τους ήρθε ξαφνικό και δεν έχουν προμηθευτεί το νέο αλφάβητο της ζωής» έγραφε ένα από τα e-mail, που έφτασε στην ομάδα επικοινωνίας της πλατείας Συντάγματος τις μέρες του Ιούνη το 2011.

Κι αυτό είναι, που διερευνούμε απόψε. Το νέο αλφάβητο, το νέο δημόσιο χώρο και το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αυτό.

Ό,τι έχει εμφανιστεί παγκόσμια ως κοινωνική έκρηξη από το 2008, έχει ένα κοινό αίτημα, τη Δημοκρατία.

Ξανασκανάροντας λοιπόν το αίτημα, προκύπτει ότι η διεκδίκηση, σήμερα, απαιτεί την αδιαμεσολάβητη πρόσβαση στην πληροφορία και την αδιαμεσολάβητη έκφραση της γνώμης.

Ποια θα ήταν η φλόγα της Αραβικής Άνοιξης, αν δεν υπήρχαν τα νέα μέσα; Γιατί την ισχύ τους φοβάται ο Ερντογάν; Πως κατάφεραν να συνδεθούν οι πλατείες της Ελλάδας, της Ισπανίας με το κίνημα Occupy της Αμερικής;

Η απάντηση σε αυτά τα ερωτήματα είναι η απόδειξη, ότι ο θαυμαστός, νέος – ψηφιακός – κόσμος είναι εδώ.

Ζούμε όμως όλη αυτή την κατάσταση με μια σπουδαία αντίφαση: μεγάλες κοινότητες παράγουν τεχνολογία, πολιτισμό και ενημέρωση, που διαθέτουν ελεύθερα προς περαιτέρω χρήση και ανάπτυξη δίπλα σε ιστοσελίδες οικονομικούς κολοσσούς. Το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον πήρε πρόσφατα την πρωτοβουλία και διαθέτει δωρεάν τις δημοσιεύσεις των καθηγητών και ερευνητών του, ώστε να αποφύγει την κερδοσκοπία των επιστημονικών περιοδικών.

Σε αυτό το πεδίο, όπως διαμορφώνεται σήμερα, ο Δήμος θα μπορούσε να παρέμβει αποτελεσματικά, επί της ουσίας, μακριά από την πληροφορική του κέρδους, που εμφανίζεται στις οθόνες μας.

Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν το αποτελεσματικότερο εργαλείο αυτοματοποίησης και ελέγχου γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Σε αυτό το πλαίσιο η ψηφιοποίηση όλων των διαδικασιών του δημοσίου τομέα:

Επιτρέπει τον δημοκρατικό έλεγχο και την έκφραση της λαϊκής βούλησης σε βασικά θέματα ανάπτυξης της οικονομίας. Αίρει τα αντιπαραγωγικά προσκόμματα των αργών και αδιαφανών γραφειοκρατικών ελέγχων. Προσφέρει διαφάνεια στην λειτουργία του κράτους, υποστηρίζει την λογοδοσία και δίνει στον πολίτη την δυνατότητα ελέγχου του δημόσιου τομέα. Αναβαθμίζει τη σχέση πολίτη-κράτους, παρέχοντας αναβαθμισμένες, υπηρεσίες στο πολίτη. Συμβάλει στην επαναχρησιμοποίηση, δεδομένων, υπηρεσιών, δομών, διαδικασιών κλπ, αναβαθμίζοντας, την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, και την εξοικονόμηση πόρων.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης - Εκδήλωση για την ψηφιακή κοινότητα 2

 

Η δική μας πρόταση είναι πολύ συγκεκριμένη.

Αντιμετωπίζουμε το internet ως δημόσιο – κοινωνικό αγαθό. Θα προωθήσουμε δημοτικές υποδομές δικτύων wifi, όχι παραχωρημένα σε εταιρείες αλλά φτιαγμένα από το δήμο με καλές ταχύτητες και ασφάλεια στη μεταφορά των δεδομένων.

Προωθώντας τη διαφάνεια και την πάταξη της γραφειοκρατίας, θα προχωρήσουμε στην αναδιοργάνωση και μηχανογράφηση των διαδικασιών του Δήμου με ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών. Αύξηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του δήμου δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα φορτωθεί με το κόστος εισαγωγής των στοιχείων. Τα ΚΕΠ μπορούν να προσφέρουν: Εκπαίδευση στις εφαρμογές, για όποιον χρειάζεται (ώστε να μην πληρώνει «ειδικούς») και εισαγωγή στοιχείων σε όσους δεν μπορούν (ηλικιωμένους) ή δεν έχουν τα μέσα (computer, internet) να το κάνουν μόνοι τους. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω, ότι όλες οι ψηφιακές υπηρεσίες του Δήμου θα είναι προσβάσιμες από όλα τα Άτομα με Αναπηρίες.

Υποστηρίζουμε επίσης την σταδιακή μετάβαση σε ελεύθερο λογισμικό στο Δήμο.

Ενισχύοντας τη Δημοκρατία θα δημιουργήσουμε πλατφόρμες συμμετοχικής δημοκρατίας, Ανέβασμα σε ειδικό site των θεμάτων προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν συζητηθούν, με δυνατότητα σχετικών προτάσεων, ενστάσεων κλπ από τους δημότες. Θα υπάρχουν συγκεκριμένοι εισηγητές στο δημοτικό συμβούλιο επιφορτισμένοι με την προώθηση των προτάσεων που θα έχουν πάνω από έναν αριθμό υπογραφών, προτάσεων συλλογικοτήτων. Θα δίνονται απαντήσεις σε όλες τις προτάσεις, ώστε να καταλαβαίνει ο πολίτης ότι τον λαμβάνουν υπ’ όψιν και όχι ότι στέλνει μηνύματα στο υπερπέραν. Καταχώρηση των σχετικών αποφάσεων (συσχετισμός πρότασης – απόφασης), ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τι αποφασίζει ο δήμος.

Στήριξη συλλογικοτήτων που χρησιμοποιούν την ηλεκτρονική διαβούλευση για προώθηση απόψεων σχετικά με τοπικά προβλήματα.

Μπορούμε να προσφέρουμε εξοπλισμό και δικτύωση σε συλλογικότητες, ώστε να στηριχθούν οργανωτικά.

Θα δημιουργήσουμε Δημοτική Διαδικτυακή Βιβλιοθήκη.

Η ψηφιακή πολιτική δεν είναι σημαντική μόνο στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του δημοσίου τομέα. Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν σήμερα ένα ιδιαίτερα μεγάλο μέρος της οικονομικής ζωής, τόσο άμεσα (ως εταιρείες πληροφορικής) όσο και έμμεσα (ως δραστηριότητες που βασίζονται στην πληροφορική σε άλλου είδους δραστηριότητες).

Η διαμόρφωση ενός πλαισίου ανάπτυξης και ρύθμισης των ψηφιακών τεχνολογιών είναι απαραίτητη για την ανάσχεση της κυριαρχίας των μεγάλων εταιρειών στην αγορά των πληροφοριακών συστημάτων και στο διαδίκτυο, αλλά και για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Έτσι θα ενισχύσουμε συνεταιριστικές δομές ή μικρές επιχειρήσεις πληροφορικής και ως προμηθευτές – συνεργάτες του Δήμου.

Θα διαμορφώσουμε χώρους στέγασης συνεταιρισμών ή μικρών επιχειρήσεων υπηρεσιών σε άδεια κτήρια του δήμου.

Θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Πάρκου Καινοτομίας του Δήμου ως χώρο ανάδειξης νέων επιστημόνων.

 

Φίλες και Φίλοι,

Η Κοινωνία της Πληροφορίας ή θα είναι ανοιχτή και συμμετοχική ή δεν θα υπάρξει. Εμείς στη διαδικασία της Δημοκρατίας Υπό Κατασκευή μέσα από τις προτάσεις μας για το Δήμο Αθηναίων ανοίγουμε ένα καινούριο παράθυρο ηλεκτρονικό και πραγματικό.