«Ούτε μια μέρα χαμένη!  Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!»

«Ούτε μια μέρα χαμένη! Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!»

 

Φίλες και Φίλοι,

Απομένουν τέσσερις εβδομάδες μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Η Ανοιχτή Πόλη είναι έτοιμη να δώσει την μάχη για μια μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα. Στην μάχη αυτή καλούμε δίπλα μας όλους τους δημοκρατικούς πολίτες. Σύνθημά μας είναι: «Ούτε μια μέρα χαμένη!  Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!».

Είναι οι εκλογές για την Αθήνα πολιτικές; Αυτές τις μέρες παρακολουθούμε τους κυβερνητικούς υποψήφιους στην ύστατη μάχη τους. Να αποκλείσουν τα σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα από οποιαδήποτε συζήτηση για τον Δήμο της Αθήνας. Να πάει ο κόσμος στην κάλπη αφήνοντας στην άκρη τα προβλήματα και τα αδιέξοδά του.

Και να επιλέξει ανάμεσα σε πρόσωπα, η εικόνα των οποίων είναι αποκλειστικά κατασκευασμένη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.  Θέλουν μια εκλογική μάχη απόλυτα χειραγωγημένη και ελεγχόμενη. Για να μπορεί το βράδυ των εκλογών ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος να ισχυρίζονται ότι η πολιτική τους δεν αποδοκιμάστηκε. Και ότι ο λαός στηρίζει ακόμα τις ελπίδες του επάνω τους. Λοιπόν, δεν θα τους περάσει.

Απαντάμε: οι εκλογές για τον Δήμο της Αθήνας είχαν πάντα πολιτικό χαρακτήρα. Από τότε που οι υποψήφιοι του πολιτικού κατεστημένου σκοτώνονταν για το χρίσμα και τα κόμματα  πάλευαν για τα χρώματα του εκλογικού χάρτη. Είχαν πολιτικό χαρακτήρα ακόμα και οι προηγούμενες δημοτικές εκλογές, όταν όλος ο κόσμος είδε τον τότε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργό να πανηγυρίζει δίπλα στον κ. Καμίνη.

Χαρούμενος που την επόμενη ημέρα μπορούσε να εξαγγέλλει καινούρια μέτρα. Σήμερα οι κυβερνητικοί υποψήφιοι αποφασίζουν να κρυφτούν. Και επειδή ντρέπονται να πούνε ποιόν πολιτικό χώρο εκπροσωπεί ο καθένας, προσπαθούν να αποστερήσουν τις εκλογές από κάθε μορφής πολιτικά χαρακτηριστικά.

Ψηφοδέλτιο 2014, Ανοιχτή Πόλη

Ο κ. Καμίνης ξεκίνησε την εκστρατεία του παίρνοντας το χρίσμα από τον κ. Βενιζέλο, και από διάφορα άλλα συντρίμμια την μνημονιακής κεντροαριστεράς. Για την ακρίβεια ο κ. Καμίνης είναι η τελευταία ελπίδα του κ. Βενιζέλου, να σώσει το κόμμα του από την ολοκληρωτική κατάρρευση. Μόλις προχθές όμως, ο απερχόμενος δήμαρχος, μετά από τέσσερα χρόνια αρμονικότατης συμπόρευσης με το Μνημόνιο, θυμήθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ βούλιαξαν τον τόπο. Προφανώς δεν του βγαίνουν τα κεντροαριστερά σχέδια.

Ας του θυμίσουμε ότι τα σχέδια αυτά τα υπηρέτησε με απόλυτη συνέπεια κατά τη διάρκεια της θητείας του. Πανηγύρισε για την υπερψήφιση του δεύτερου μνημονίου. Προθυμοποιήθηκε να φιλοξενήσει κέντρο κράτησης μεταναστών στα όρια του Δήμου της Αθήνας. Κράτησε εχθρική στάση απέναντι στο κίνημα των πλατειών. Αποδέχτηκε αδιαμαρτύρητα τις απολύσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και απουσίασε επιδεικτικά από τις σχετικές διαμαρτυρίες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων. Εξίσωσε την Αγορά της Κυψέλης, ένα πρότυπο και υποδειγματικό αυτοδιαχειριζόμενο πολιτιστικό κέντρο, με τα φασιστικά εγκλήματα στον Άγιο Παντελεήμονα. Με μια κουβέντα: Ο κ. Καμίνης ήταν ένας κυβερνητικός δήμαρχος, πιστός ακόλουθος των χειρότερων κυβερνήσεων που είδε ποτέ ο τόπος.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος ακολουθεί επίσης μια τακτική απελπισίας. Παραιτήθηκε για να μην ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, έχοντας προηγουμένως ψηφίσει όλα τα προηγούμενα. Τα πάντα. Χωρίς να διαφοροποιηθεί πουθενά. Και για να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο επιδίδεται σε μια ακροβασία τύπου Μπαλτάκου. Υιοθετεί την ακροδεξιά λαϊκιστική ατζέντα, ελπίζοντας έτσι να κερδίσει ψήφους. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η τακτική αυτή θα τον καταστήσει όμηρο της ακροδεξιάς. Μπορεί να μην τον ενδιαφέρει. Όμως η Αθήνα, με την τεράστια προοδευτική παράδοση,  δεν θα γίνει όμηρος της ακροδεξιάς σε καμία της εκδοχή.

Μάρω Δούκα, Κυριάκος Κατζουράκης, Ντίνος Καρύδης, παρουσίαση ψηφοδελτίου, Ανοιχτή Πόλη
Η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο εικαστικός Κυριάκος Κατζουράκης και ο ηθοποιός Ντίνος Καρύδης στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ανοιχτής Πόλης.

 

Η προηγούμενη δημαρχιακή θητεία συμπίπτει σχεδόν με την περίοδο των μνημονίων.  Όλα αυτά τα χρόνια η κρίση είναι περισσότερο από φανερή στην πόλη. Βλέπουμε γύρω μας ανθρώπους να τρώνε από τα σκουπίδια. Να κοιμούνται στα παγκάκια. Να στέκονται μιάμιση ώρα στην ουρά για να πάρουν δωρεάν δύο καλαμάκια. Βλέπουμε την πόλη να είναι σκοτεινή γιατί δεν υπάρχουν λάμπες. Τις γειτονιές να παραδίδονται στην εγκατάλειψη, ιδιαίτερα αυτές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από στήριξη. Βλέπουμε τους εμπορικούς δρόμους στο κέντρο και στις γειτονιές να γεμίζουν λουκέτα. Αλλά πιο πολύ βλέπουμε την σκοτεινιά και την απαισιοδοξία στις καρδιές των ανθρώπων. Αυτών των ανθρώπων, από τους οποίους σήμερα ζητάνε να πάνε στην κάλπη χωρίς να σκέφτονται την ζωή τους, την κατάστασή τους, τα αδιέξοδά τους.

Εμείς λοιπόν λέμε: Η μάχη για την Αθήνα είναι και πολιτική και αυτοδιοικητική. Η κάλπη της 18ης Μαΐου για την Αθήνα, μπορεί να στείλει ένα ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Ένα μήνυμα που θα ακουστεί ακόμα και έξω από τα σύνορα της χώρας.

Παράλληλα όμως, η ψήφος των πολιτών μπορεί να δώσει εντολή για μια μεγάλη, μια ιστορική αλλαγή στην πόλη.

Δεν ζητάμε λοιπόν ψήφο διαμαρτυρίας. Ζητάμε μια ώριμη ψήφο αλλαγής για την Αθήνα και τους κατοίκους της. Για να γίνει η Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης. Για να υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο, το δικαίωμα να ζούμε σε μια φιλική και ανθρώπινη πόλη. Για να γίνει ο Δήμος σύμμαχος των πολιτών απέναντι στην κρίση. Για να ενώσουμε όλες τις κοινωνικές δυνάμεις, ώστε να σταθεί η Αθήνα στα πόδια της. Για να στηρίξουμε την πόλη εκεί που χρειάζεται. Όχι εκεί που είναι η βιτρίνα.

Είναι στο χέρι μας. Περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Και αυτό που χρειάζεται είναι αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας.

Θα πω κάτι ακόμα εδώ: η προσπάθεια υποβάθμισης των δημοτικών εκλογών εκδηλώνεται και με άλλο ένα κόλπο. Την συστηματική επιλογή των κυβερνητικών υποψηφίων και ιδιαίτερα του κ. Καμίνη, να αποφεύγουν τον διάλογο και την αντιπαράθεση προγραμμάτων.  Προφανώς ο κ. Καμίνης θεωρεί ότι αυτή η τακτική, τον εξυπηρετεί καλύτερα. Καταλαβαίνουμε την αγωνία του, κάποιον λόγο θα έχει για να το κάνει. Αλλά η δημοκρατία δεν φοβάται ούτε αποφεύγει τον διάλογο. Οι πολίτες έχουν δικαίωμα να κρίνουν και να αποφασίσουν συνειδητά. Εκτός αν κάποιοι έχουν κάτι να κρύψουν. Είτε αυτό είναι το ανύπαρκτο έργο τους, είτε η προγραμματική τους ανεπάρκεια.

Επαναλαμβάνουμε λοιπόν αυτό που είπαμε στην χθεσινή μας ανακοίνωση. Καλούμε τον κ. Καμίνη και όλους τους υποψήφιους Δημάρχους σε ανοιχτή δημόσια συζήτηση. Η συζήτηση μπορεί να γίνει στο αμφιθέατρο του 9.84, και οι ερωτήσεις να υποβληθούν από δημοσιογράφους κοινής επιλογής. Τους καλούμε επίσης σε αντίστοιχες ανοιχτές συζητήσεις στις γειτονιές της Αθήνας, με την συμμετοχή των πολιτών.

Περιμένουμε από τους αντιπάλους υποψηφίους την τοποθέτησή τους πάνω στην πρόταση μας. Η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται στο νεοναζιστικό ψηφοδέλτιο.

Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τάσος Κορωνάκης - Ρήγας Αξελός, Παρουσίαση ψηφοδελτίου, Ανοιχτή Πόλη
Ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μαζί με το μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ Τάσο Κορωνάκη και το Ρήγα Αξελό

 

Φίλες και Φίλοι,

Στα χρόνια της κρίσης η δημοκρατία υποχωρεί. Το αίτημα επανέρχεται διεκδικώντας το αυτονόητο. Ταυτόχρονα, όμως, αποκτά νέες διαστάσεις για ουσιαστική, πραγματική συμμετοχή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ως θεσμός λαϊκής αναφοράς δεν μπορεί να  λειτουργεί σε γραφεία με κλειστές πόρτες. Η δική μας προγραμματική πρόταση στηρίζεται και σε μια βαθιά δημοκρατική αλλαγή στον ίδιο τον δήμο.

Το παραδοσιακό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διαχείρισης του δήμου έγινε ακόμα πιο συγκεντρωτικό με τον Καλλικράτη. Η πιστή εφαρμογή των μνημονίων στην αυτοδιοίκηση απαιτεί αυταρχισμό και αδιαφάνεια. Στον αντίποδα, το δικό μας πρότυπο είναι μια δημοτική αρχή που θα αναζητά τον έλεγχο και θα οργανώνει την συμμετοχή των πολιτών.

Στόχος μας είναι ένας δήμος αντιγραφειοκρατικός, λειτουργικός και αποτελεσματικός. Ανοιχτός στους πολίτες, δημοκρατικός και αποκεντρωμένος στην λειτουργία του. Ο δήμος οφείλει να λογοδοτεί και να ενεργοποιεί τους κατοίκους στην άσκηση ελέγχου. Επιδίωξή μας είναι να «εισβάλλουν» στη λειτουργία του Δήμου οι ομάδες πολιτών και οι φορείς της πόλης. Έτσι θα ξαναδώσουμε νόημα στην πραγματική αυτοδιοίκηση της πόλης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, επιδίωξή μας είναι να συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου κάθε αίτημα που υπογράφεται από 500 κατοίκους, ή το ζητάει μια δημοτική κοινότητα, εφ’ όσον φυσικά δεν αντιβαίνει στο σεβασμό των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αντίστοιχα, μια δημοτική κοινότητα υποχρεούται να συζητήσει οποιοδήποτε αίτημα, εφόσον αυτό υπογράφεται από 200 κατοίκους.

Στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης εντός του δήμου, πρέπει να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας. Με διαδικασίες συμμετοχής των πολιτών. Και παράλληλα με εκχώρηση στα συμβούλια ουσιαστικών αρμοδιοτήτων ελέγχου και συναπόφασης.

Παράλληλα έχουμε επεξεργαστεί ένα σχέδιο για την προώθηση του συμμετοχικού προϋπολογισμού της γειτονιάς. Με επτά πιλοτικές εφαρμογές που αφορούν έργα και δράσεις, με αυτεπιστασία του δήμου ή σε συνεργασία με συνεταιρισμούς. Και με φορέα επεξεργασίας τις τοπικές συνελεύσεις.

Επίσης είμαστε έτοιμοι για το πρώτο συμμετοχικό πείραμα στην πόλη. Την ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες για το επόμενο πενταετές επιχειρησιακό πλάνο στο Δήμο, μέσα από ανοιχτές λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές.

Αγγελική Λάμπρη, παρουσίαση ψηφοδελτίου, Ανοιχτή Πόλη
Η Αγγελική Λάμπρη στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου της Ανοιχτής Πόλης

 

Φίλες και Φίλοι,

Η Ανοιχτή Πόλη δεν είναι χθεσινή στα δημοτικά πράγματα. Για οχτώ χρόνια υπήρξε η μοναδική, η πραγματική αντιπολίτευση στις δημαρχίες Κακλαμάνη και Καμίνη. Ήταν παρούσα σε όλους τους αγώνες για κεντρικά ή τοπικά προβλήματα, στα κινήματα πόλης, στις πολιτιστικές πρωτοβουλίες. Έδωσε και δίνει μάχες, ενάντια στον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Τα μέλη της πρωτοστατούν στο κίνημα αλληλεγγύης σε κάθε συνοικία.

Είμαστε απόλυτα έτοιμοι να δοκιμαστούμε στην διοίκηση του Δήμου. Έχουμε και την προγραμματική επάρκεια, και την αγωνιστική εμπειρία, και την διάθεση να συγκρουστούμε με συμφέροντα, για να προωθήσουμε λύσεις υπέρ της πόλης και των ανθρώπων. Έχουμε όλα αυτά που έλειψαν τόσα χρόνια από την διοίκηση της πόλης.

Και ζητάμε από τους Αθηναίους και τις Αθηναίες, να συσπειρωθούν δίπλα μας για την μεγάλη αλλαγή.

Σήμερα παρουσιάζουμε το ψηφοδέλτιό μας. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος και υπερήφανος που παρουσιάζω αυτές τις υποψηφιότητες. Είναι ένα ψηφοδέλτιο νίκης. Και ακόμα περισσότερο είναι η ομάδα που θα χαράξει την μεγάλη αλλαγή στον δήμο.

Οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, έχουν συνδέσει την διαδρομή τους με τα κοινωνικά κινήματα και τα κινήματα πόλης. Με τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης στις γειτονιές. Με διακριτό έργο στα γράμματα, τις τέχνες, τον πολιτισμό, τον χώρο της διανόησης. Όλοι και όλες έχουν την δική τους συνεισφορά στους αγώνες του πρόσφατου παρελθόντος και του σήμερα ενάντια στην λιτότητα.

Και εξ ίσου σημαντικό, τους συνδέει η αυτοδιοικητική παράδοση της «Ανοιχτής Πόλης», η βαθιά γνώση για τα προβλήματα της πόλης και η διάθεση για ενεργοποίηση και συνεισφορά.

Απολυμένες καθαρίστριες, παρουσίαση ψηφοδελτίου 2014, Ανοιχτή Πόλη
Η Δέσποινα Κωστοπούλου μαζί με άλλες δύο απολυμένες καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών

 

Δίνουμε τον αγώνα όλοι και όλες μαζί μέχρι την τελική νίκη. Συλλογικά, μακριά από ανταγωνισμούς και προσωπικές τακτικές. Όπως επιβάλλει η ηθική και οι αξίες της Αριστεράς. Δεν έχουμε υψηλούς προϋπολογισμούς, ούτε προνομιακή πρόσβαση στο σύστημα των κατεστημένων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τον αγώνα θα τον δώσουμε με την καθαρότητα των θέσεων μας, με την φιλοδοξία μας να αλλάξουμε ριζικά τα πράγματα στην Αθήνα. Σε καθημερινή επαφή με τον κόσμο, εκεί που είναι τα πραγματικά προβλήματα, εκεί που φυτρώνει και γιγαντώνεται η ελπίδα.

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας παρουσιάζω τους υποψήφιους και της υποψήφιες της «Ανοιχτής Πόλης».

 

Η λίστα με τις υποψήφιες και τους υποψήφιους της Ανοιχτής Πόλης εδώ

 

Πολυμέρης Βόγλης, παρουσίαση ψηφοδελτίου 2014, Ανοιχτή Πόλη
Ο Πολυμέρης Βόγλης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας