Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Οι ελεύθεροι χώροι είναι προτεραιότητα, όχι παράπλευρη απώλεια

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 14η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου: Οι ελεύθεροι χώροι είναι προτεραιότητα, όχι παράπλευρη απώλεια

Πλατεία Ζαγοράς
Ένας ακόμα πολύτιμος χώρος που μπορεί και πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους και τις ανάγκες τους κινδυνεύει να χαθεί για τον Δήμο Αθηναίων. Μέρος της πλατείας Ζαγοράς στα Άνω Πατήσια περιφράχθηκε από τις 7/6 από συνεργείο, καθώς ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου, σε κληροδότημα του οποίου ανήκει η έκταση, δεν αποζημιώθηκε ποτέ γι’ αυτήν από τον Δήμο Αθηναίων. Δεν είναι ο μόνος χώρος που κινδυνεύει να χαθεί για τους δημότες. Έχουμε επανειλημμένα αναφερθεί στην περίπτωση του ΚΤΕΛ Λιοσίων, του σινέ ΑΛΜΑ, όπου η δημοτική αρχή προχώρησε σε άρση απαλλοτρίωσης σε αντίθεση με την ομόφωνη εισήγηση της Κοινότητας, ή στην έκταση στην οδό Κονεμένου στο 7ο Διαμέρισμα, όπου επίσης δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της απαλλοτρίωσης.
Ρωτήσαμε τη δημοτική αρχή να εξηγήσει ποιος έδωσε την άδεια για την περίφραξη της πλατείας Ζαγοράς και πώς οδηγηθήκαμε στο σημείο αυτό. Καλέσαμε το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση, ώστε η δημοτική αρχή να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες κινήσεις για την απόκτηση του περιφραγμένου χώρου και την άμεση απόδοσή του στους κατοίκους της περιοχής, τις κινητοποιήσεις των οποίων θα στηρίξουμε. Ανάλογη ενεργοποίηση ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή και για όσους χώρους κινδυνεύουν να χαθούν από καθυστερήσεις της στις διαδικασίες απόκτησής τους. Κανένα τετραγωνικό δεν πρέπει να πάει χαμένο, αν πραγματικά θέλουμε μια πόλη βιώσιμη και ανθεκτική.

Πλατεία Πρωτομαγιάς
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι κάτοικοι γύρω από το Πεδίον του Άρεως ήρθαν αντιμέτωποι με συνεργεία που περιέφραξαν μεγάλο μέρος της πλατείας Πρωτομαγιάς, ενός σημαντικού κοινόχρηστου χώρου που εξυπηρετεί τις γύρω γειτονιές ως τόπος συνάντησης των κατοίκων και παιχνιδιού των παιδιών. Η περίφραξη έγινε μετά από αίτημα της Αττικό Μετρό Α.Ε. για κατάληψη κοινόχρηστου χώρου και θετική απάντηση του Υπουργού Υποδομών. Αφορά υποστηρικτικές λειτουργίες του κατασκευαστή και όχι εργοτάξιο, ενώ η χρονική της διάρκεια φαίνεται ότι εκτείνεται μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.
Ο αποκλεισμός των κατοίκων από μια πολύτιμη για την καθημερινότητά τους έκταση, και μάλιστα για ένα τόσο μεγάλο διάστημα, αποδεικνύει την ανεπίτρεπτη ελαφρότητα με την οποία αντιμετωπίζει η δημοτική αρχή την τύχη των ελεύθερων χώρων της πόλης, σαν εύκολη και ανώδυνη παράπλευρη απώλεια, στο βωμό άλλων προτεραιοτήτων – χωρίς να εξετάζονται εναλλακτικές λύσεις, χωρίς καν το θέμα να συζητείται στα όργανα του Δήμου Αθηναίων. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να ενεργήσει για την άμεση απόδοση, τουλάχιστον εκείνων των χώρων που δεν είναι εργοταξιακοί, και πάλι στη χρήση των κατοίκων.

Ξενοδοχειακό συγκρότημα απέναντι από το Μουσείο
Η προοπτική της ανέγερσης δύο μεγάλων ξενοδοχείων, ενός 10 και ενός 9 ορόφων, απέναντι από το αρχαιολογικό μουσείο, θέτει σοβαρά ζητήματα που αφορούν τον πολεοδομικό σχεδιασμό στην πόλη και τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι νέες κατασκευές. Η Ανοιχτή Πόλη είχε εκφράσει από την αρχή τη διαφωνία της. Συνολικά, μιλάμε για ένα θηριώδες ξενοδοχειακό συγκρότημα έκτασης 12500 τμ. Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) εξετάζει την προσφυγή στο ΣτΕ, αμφισβητώντας τη νομιμότητα των σχετικών οικοδομικών αδειών και την ορθή εφαρμογή της νομολογίας που διέπει τη δόμηση. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να φέρει το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με παρουσία και εκπροσώπων της ΕΛΛΕΤ. Η αλλαγή των δεδομένων στην πόλη και τα απρόβλεπτα χαρακτηριστικά της κλιματικής κρίσης καθιστούν αναγκαία την ήπια ανάπτυξη, με βιώσιμα χαρακτηριστικά αλλά και με σαφείς κανόνες.

40ο Δημοτικό Σχολείο
Με επιστολή του, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 40ου Δημοτικού Σχολείου στους Αμπελοκήπους διαμαρτύρεται για την πολυετή καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών επισκευής και συντήρησης που το σχολείο έχει ανάγκη. Ανάμεσα σε αυτές, εργασίες μόνωσης, αποκατάσταση ρωγμής στην κολόνα του κτιρίου και επισκευές στο δάπεδο της αυλής. Ο Σύλλογος ζητά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα και προειδοποιεί για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά, υπό τις παρούσες συνθήκες. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να εισακούσει τη σχολική κοινότητα και να ανταποκριθεί στα αιτήματά της.

Ράμπες στην Κυψέλη
Καταθέσαμε τη μαρτυρία κατοίκου της Κυψέλης που μετακινείται με αμαξίδιο, η οποία κατέγραψε με μεγάλη επιμέλεια τις πολλές ελλείψεις σε ράμπες για χρήστες αμαξιδίου στην περιοχή, και ιδιαίτερα στη Φωκίωνος Νέγρη. Η πραγματικότητα που βιώνουν οι συμπολίτες μας με δυσκολίες μετακίνησης δυστυχώς απέχει πολύ από το ζητούμενο και πληγώνει την αξιοπρέπεια της πόλης.

Ταλαίπωρα πλατάνια
Καταθέσαμε φωτογραφίες από τα πλατάνια στην Πανεπιστημίου, τα οποία φαίνεται να κινδυνεύουν να ξεραθούν, αν και πρόσφατα φυτεμένα, ενώ κάποια έχουν πάρει κλίσεις που δεν θα έπρεπε. Τουλάχιστον 15 δέντρα φαίνεται να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να πάρει τα απαραίτητα μέτρα φροντίδας.