Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 26η (και τελευταία του 2023) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στην 26η (και τελευταία του 2023) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Προκλήσεις για την επόμενη δημοτική περίοδο:
Στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την περίοδο 2019-23, τη Δευτέρα 18/12, η Ανοιχτή Πόλη αναφέρθηκε στα κρίσιμα και ανοιχτά θέματα που θα πρέπει να απασχολήσουν το σώμα κατά την επόμενη θητεία:
Η κλιματική κρίση και η ανάγκη να υπερασπιστούμε και το τελευταίο τετραγωνικό μέτρο ελεύθερου πράσινου χώρου, η ανάγκη για ένα σύγχρονο δημόσιο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων, η προώθηση των ενεργειακών κοινοτήτων, η ολοκλήρωση των εκκρεμών απαλλοτριώσεων πριν χαθούν πολύτιμοι χώροι, οι πρωτοβουλίες βελτίωσης της κατάστασης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η ενίσχυση της πολυλειτουργικότητας της πόλης και η ρύθμιση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, η διεκδίκηση πόρων για τη συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, η αξιοπρέπεια και η ένταξη του μεταναστευτικού πληθυσμού, η μέριμνα για την ασφάλεια των σχολικών συγκροτημάτων, αλλά και η προστασία της συλλογικής μνήμης (η Ανοιχτή Πόλη επιμένει να διεκδικεί την ίδρυση στην Αθήνα μουσείου αντιφασιστικού αγώνα και τη μετονομασία της οδού Γλάδστωνος σε οδό Ζακ Κωστόπουλου).
Να μπει τέλος στην κυριαρχία της επισφαλούς εργασίας στον Δήμο Αθηναίων:
Ιδιαίτερη αναφορά κάναμε στο θέμα των εργαζομένων του Δήμου, με έμφαση σε όσους και όσες καλύπτουν κενά των υπηρεσιών με επισφαλείς συμβάσεις εργασίας, με αφορμή την ακύρωση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου να μην ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου που αναγνωρίζει την εξαρτημένη σχέση εργασίας 302 συμβασιούχων covid.
Η ενέργεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν μας εκπλήσσει. Η δημοτική θητεία που λήγει χαρακτηρίστηκε από την αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών, την υποστελέχωση κρίσιμων δομών και την ανάθεση κομβικών αρμοδιοτήτων σε εργολάβους. Την ίδια στιγμή, συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν κρίσιμα κενά των υπηρεσιών, όπως το ίδιο το Δημοτικό Συμβούλιο έχει αναγνωρίσει, αναγκάζονται να προσφεύγουν κάθε λίγο στη δικαιοσύνη για να υπερασπιστούν το δικαίωμά τους στην αξιοπρεπή εργασία.
Η Ανοιχτή Πόλη έχει σταθεί με συνέπεια και θα συνεχίσει να στέκεται στο πλάι των εργαζομένων του Δήμου Αθηναίων και να στηρίζει τις διεκδικήσεις τους. Το καθεστώς της επισφάλειας ζημιώνει τα συμφέροντα των δημοτών και την ποιότητα των υπηρεσιών και δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αναμένουμε, στη νέα δημοτική περίοδο, την κατάθεση ενός προγραμματισμού προσλήψεων που να σέβεται επιτέλους τις ανάγκες των υπηρεσιών και των κατοίκων της πόλης.