Στην 37η Τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, εκτός ημερήσιας διάταξης:
—Σιδηροδρομικές διαβάσεις—
Επαναφέραμε το ζήτημα της απαράδεκτης κατάστασης των σιδηροδρομικών διαβάσεων που αναγκάζει ολόκληρες περιοχές της πόλης να ζουν σε καθημερινή ανασφάλεια, ένα θέμα που η Ανοιχτή Πόλη αναδεικνύει εδώ και πολλά χρόνια, χωρίς δυστυχώς η κατάσταση να βελτιώνεται. Το πρόσφατο θανατηφόρο περιστατικό στα Σεπόλια ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, καθώς οι διαβάσεις είναι ασυντήρητες, με περιορισμένη ορατότητα και προσβασιμότητα, και αποτελούν μόνιμο κίνδυνο για όλους και ιδιαίτερα για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους και συμπολίτες μας με κινητικές δυσκολίες. Κυβέρνηση και ΟΣΕ πρέπει κάποτε να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αποκαταστήσουν το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια. Καλέσαμε τη Δημοτική Αρχή να ασκήσει την απαραίτητη πίεση και να αναλάβει, σε συνεννόηση με τον ΟΣΕ, άμεσες ενέργειες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας και της ορατότητας, για τον καθαρισμό, για την επαρκή σήμανση και την αποτελεσματική φύλαξη των διαβάσεων με σύγχρονα μέσα.
—Μηνύσεις σε κατοίκους Φιλοπάππου—
Ζητήσαμε από το Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετηθεί και να συμπαρασταθεί στους κατοίκους της περιοχής Φιλοπάππου που αντιμετωπίζουν μηνύσεις για την αντίδρασή τους, με νόμιμα μέσα, σε παλαιότερη προσπάθεια υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού να περιφράξουν την Πνύκα.
Οι κάτοικοι της περιοχής έχουν υπερασπιστεί με συνέπεια, εδώ και πολλά χρόνια, τον δημόσιο και ελεύθερα προσβάσιμο χαρακτήρα του λόφου Φιλοπάππου, ως ελεύθερου ενιαίου χώρου αρχαιολογικής, καλλιτεχνικής και φυσικής αξίας, όπως επιτάσσει και η από 2015 απόφαση του ΣτΕ που αναγνωρίζει τον διττό χαρακτήρα του λόφου ως αρχαιολογικού αλλά και χώρου αναψυχής και περιπάτου.
Η συζήτηση της έφεσης που έχει ασκηθεί από τους κατοίκους είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου και διακόπηκε για τις 4 Φεβρουαρίου 2025. Η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε προς έγκριση σχετικό ψήφισμα, όμως η Δημοτική Αρχή ζήτησε εκτενέστερη ενημέρωση για το θέμα, το οποίο θα επανέλθει σε επόμενη συνεδρίαση.
—Τοξικοεξάρτηση και γειτονιές κάτω από την Ομόνοια—
Η πρόσφατη κινητοποίηση κατοίκων του Αγ. Παύλου και των γύρω γειτονιών ανέδειξε το πρόβλημα μιας πόλης χωρισμένης στα δύο: πόλης-βιτρίνας για τους τουρίστες και τους πιο εύπορους, εγκαταλελειμμένης πόλης για όσους ζουν κάτω από την Ομόνοια.
Οι εικόνες που βλέπουμε σήμερα πίσω από το Εθνικό Θέατρο, γύρω από το κτίριο του ΟΣΕ, ή στον Άγιο Παύλο, κάνουν φανερή την ανάγκη για ενίσχυση των δομών απεξάρτησης και τη διαμόρφωση ενός συγκροτημένου σχεδιασμού. Η αποκέντρωση θα πρέπει να είναι προτεραιότητα κάθε τέτοιου σχεδιασμού, αφού η δημιουργία μικρότερων δομών μπορεί να δώσει στους χρήστες τη δυνατότητα να ζουν με στοιχειώδη αξιοπρέπεια. Όπως προτεραιότητα πρέπει να είναι και η αντιμετώπιση της αστεγίας των τοξικοεξαρτημένων.
Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή τον προγραμματισμό ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου για τα ζητήματα της τοξικοεξάρτησης και την καλέσαμε να πιέσει την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει προσπάθειες για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος, στη βάση της αλληλεγγύης και με σεβασμό στο δικαίωμα των κατοίκων σε μια αξιοπρεπή καθημερινότητα. Οι κάτοικοι των γειτονιών κάτω από την Ομόνοια δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού. Ο Δήμος Αθηναίων θα πρέπει να εντείνει άμεσα τις προσπάθειές του να καλύψει βασικές ανάγκες τους σε καθαριότητα, φωτισμό και υποδομές. Όπως έχουμε επισημάνει και σε άλλες περιπτώσεις, ασφαλείς γειτονιές είναι οι ζωντανές γειτονιές.
—Πράσινοι χώροι στο Παγκράτι—
Σύμφωνα με αναφορές κατοίκων, οι χώροι πρασίνου στο Παγκράτι χρειάζονται πιο συστηματική φροντίδα. Το Άλσος Παγκρατίου είναι ένας σημαντικός χώρος για την περιοχή και μπορεί να γίνει ακόμα πιο ζωντανός και ανοιχτός στις εκεί γειτονιές, σε διαβούλευση με τους κατοίκους και την Κοινότητα και με απόλυτο σεβασμό στον κοινόχρηστο χαρακτήρα του και τη διατήρηση των ελεύθερων χώρων. Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αναβάθμισης, με νέες φυτεύσεις, με συντήρηση και με αναμόρφωση, όπου είναι απαραίτητο, των περιπατητικών διαδρομών και των ανοιχτών χώρων στο εσωτερικό του.
Μικρότεροι χώροι πρασίνου, όπως στην πλατεία Προσκόπων, χρειάζονται άμεσα καθαριότητα και φροντίδα, καθώς κάποια δέντρα είναι σε τόσο κακή κατάσταση που προκαλούν ανησυχίες στους περιοίκους ακόμα και για θέματα ασφάλειας.
—Κινηματογράφος Παλάς—
Η Ανοιχτή Πόλη έχει αναφερθεί και σε προηγούμενες συνεδριάσεις στην ανάγκη να προστατευτεί και να συνεχιστεί η χρήση του ιστορικού κινηματογράφου ΠΑΛΑΣ στο Παγκράτι. Το θέμα το έχουμε θέσει στο Συμβούλιο της 2ης Δημοτικής Κοινότητας, το οποίο φέτος τον Απρίλιο ζήτησε ομόφωνα το χαρακτηρισμό του χειμερινού κινηματογράφου ως διατηρητέου, ώστε ο χώρος να παραμείνει ένα ζωντανό κέντρο πολιτισμού για την περιοχή, ενδεχομένως και με αξιοποίησή του ως δημοτικού κινηματογράφου. Σε ανάλογη κατεύθυνση ήταν και το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου που ακολούθησε τον Μάιο. Ζητήσαμε από τη Δημοτική Αρχή πληροφόρηση για την εξέλιξη του θέματος και τις ενέργειες που έχουν γίνει. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους κινηματογράφους της Αθήνας, σε ένα αρχιτεκτονικά αξιόλογο κτίριο, και είναι επιτακτική η ανάγκη να λειτουργήσει εκ νέου και να δώσει ζωή στη γύρω περιοχή.
—Παιδικές χαρές και χώροι άθλησης στην 7η ΔΚ—
Ζητήσαμε ενημέρωση για την παιδική χαρά της Βαφειοχωρίου. Σύμφωνα με επιστολή της Ένωσης Γονέων της 7ης Δημοτικής Κοινότητας, ο ΟΠΑΝΔΑ είχε ενημερώσει για παράδοση μέχρι τον Ιούνιο, οι εργασίες ξεκίνησαν όμως τον Σεπτέμβριο και σήμερα το έργο δεν έχει παραδοθεί ακόμα. Ζητήσαμε επίσης την επίσπευση των εργασιών για τη συντήρηση της παιδικής χαράς Κεδρηνού, την επαναλειτουργία των παιδικών χαρών στο πάρκο του Γηροκομείου και στο Παρκάκι Διάκου, καθώς και για τη συντήρηση του Γηπέδου Μπάσκετ στο πάρκο του Γηροκομείου. Αναφερθήκαμε τέλος στο γήπεδο μπάσκετ στην Παλουμπιώτη, όπου ξεκίνησε η χρήση του, χωρίς να έχουν τοποθετηθεί τα αναγκαία προστατευτικά στις μπασκέτες. Πρόκειται για θέμα ασφάλειας που μπορεί και πρέπει εύκολα και άμεσα να διευθετηθεί.
—Οικόπεδο Ριζόπουλου—
Αναφερθήκαμε, για μια ακόμα φορά, στην επιτακτική ανάγκη να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την απαλλοτρίωση του “οικοπέδου Ριζόπουλου”, στην 5η Δημοτική Κοινότητα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη διαμόρφωσή του σε χώρο πρασίνου και κοινωνικού κτιρίου, σύμφωνα και με την από 2019 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Οι ανησυχίες των κατοίκων είναι εύλογες και η Ανοιχτή Πόλη ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες.
—Περίθαλψη εξωτικών ζώων—
Συνήθως, όταν συζητιέται το θέμα της αστικής πανίδας, αναφερόμαστε στους αδέσποτους σκύλους και γάτες, καθώς και στην προοπτική του Καταφυγίου “Σωκράτης”. Πρόσφατα δημοσιεύματα έφεραν όμως στο φως και κάποια άλλα, σχετικά σπάνια περιστατικά στην πόλη μας που αφορούν άλλα είδη, εκτός από τα οικεία μας τετράποδα. Πριν λίγες μέρες, εντοπίστηκε βόας στο θέατρο “Δώρας Στράτου”, στου Φιλοπάππου. Η οργάνωση ΑΝΙΜΑ, που κλήθηκε να διαχειριστεί το περιστατικό, ανέφερε στην ανακοίνωσή της ότι πρόκειται για το τρίτο εξωτικό ζώο που συλλέγει από περιοχές του Δήμου Αθηναίων, μετά από δύο ιγκουάνα. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι ενώ στις αρμοδιότητες του Δήμου περιλαμβάνονται η περισυλλογή και η φροντίδα των ζώων, αυτή περιορίζεται μόνο σε γάτες και σκύλους. Ρωτήσαμε τη Δημοτική Αρχή αν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός από τη μεριά της για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.