Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία είναι μια θετική αρχή για ένα βιώσιμο μέλλον

Η Αθηναϊκή Ενεργειακή Συμμαχία είναι μια θετική αρχή για ένα βιώσιμο μέλλον

Η αντιμετώπιση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης απαιτεί την ευρεία συνεργασία φορέων αυτοδιοικητικών, επιστημονικών, αλλά και των ίδιων των πολιτών και των πρωτοβουλιών τους. Η πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την ίδρυση της «Αθηναϊκής Ενεργειακής Συμμαχίας» μαζί με επτά ακόμα δήμους κινείται σε αυτή την κατεύθυνση και τη χαιρετίζουμε. Είναι άλλη μια έμπρακτη επιβεβαίωση της προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ της «Ανοιχτής Πόλης» και της παράταξης «Αθήνα ΤΩΡΑ» του Χάρη Δούκα πριν από τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για παραγωγή ΑΠΕ και η σύνδεσή τους με αντίστοιχα δίκτυα συνεισφέρει στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας πριν το 2050, όπως είναι ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το σπουδαιότερο: μπορεί να συμβάλει κρίσιμα στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με την εξασφάλιση φθηνότερου ρεύματος για τους ευάλωτους συμπολίτες μας.
Η ενεργειακή εξοικονόμηση και η πράσινη ενέργεια είναι το κλειδί για να συμβάλουν και οι ΟΤΑ στη μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα που διανύουμε. Η κεντρική διοίκηση θα πρέπει να σταθεί αρωγός στην προσπάθεια της αυτοδιοίκησης για βιωσιμότητα ενισχύοντας τις σχετικές δυνατότητες των ΟΤΑ, αλλά δίνοντας και προτεραιότητα και προσβασιμότητα στο δίκτυο για τους ΟΤΑ. Η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔΑ πρέπει επίσης να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες, αλλά και να οργανώσουν ανάλογες παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα και την Αττική αντίστοιχα.
Η πρόκληση για μια πράσινη, κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική στην κλιματική αποσταθεροποίηση Αθήνα είναι μπροστά μας. Η Ανοιχτή Πόλη θα δώσει αυτή τη μάχη σε όλα τα επίπεδα.