Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 14ης Ιουνίου 2021, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις, προ ημερήσιας διάταξης:
• Η αποκατάσταση και επανάχρηση των ιστορικών κτιρίων της πόλης προς όφελος των δημοτών αποτελούσε πάντα κεντρικό άξονα των δράσεων και των τοποθετήσεων της Ανοιχτής Πόλης. Η απόπειρα τσιμεντώματος του “Εμπρός” έγινε κατά παράβαση των ισχυουσών διατάξεων για τις επιτρεπτές παρεμβάσεις σε νεότερα μνημεία, ακύρωνε τη λειτουργία ενός χώρου με διακριτή πολιτιστική συνεισφορά εδώ και πολλά χρόνια και θα είχε ως μόνο αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ακόμα μια “μαύρη τρύπα” στον ιστό της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη θα συμβάλει, σε συνεργασία και διάλογο τόσο με τους κατοίκους της περιοχής, όσο και με τις ομάδες που δημιουργούν στο χώρο του “Εμπρός”, ώστε η μελλοντική διαχείριση του χώρου να σέβεται το χαρακτήρα του ως ιστορικού μνημείου, να διασφαλίζει τη συνέχιση της πολιτιστικής του προσφοράς, αλλά και να σέβεται στο ακέραιο τα δικαιώματα των κατοίκων και των επαγγελματιών της περιοχής.
• Παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες του Δημάρχου, η παντελής έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού στο πεδίο της ουσιοεξάρτησης έχει μετατρέψει γειτονιές της πόλης σε χώρους όπου αναπτύσσεται ένταση ανάμεσα σε διακινητές, χρήστες και κατοίκους. Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση οφείλουμε να καλλιεργήσουμε την αλληλεγγύη και να στηρίξουμε φορείς και συλλογικότητες που αναπτύσσουν δράσεις στο πεδίο της απεξάρτησης.
• Ζητήσαμε να προγραμματιστεί συζήτηση, σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, του ζητήματος της χωροθέτησης των εξόδων του μετρό στο σταθμό που θα κατασκευαστεί στην πλατεία Εξαρχείων, ώστε το δημοτικό συμβούλιο να τοποθετηθεί απέναντι σε μια παρέμβαση που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη φυσιογνωμία και την καθημερινότητα της περιοχής.
• Θέσαμε το ζήτημα των 24ου Γυμνασίου και 24ου Λυκείου, στην 7η Δημοτική Κοινότητα. Παρά τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί η ανέγερση του 24ου Λυκείου, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εξακολουθούν σήμερα να συστεγάζονται κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.
• Ζητήσαμε για μια ακόμα φορά ενημέρωση για την πορεία απαλλοτρίωσης του “οικοπέδου Ριζόπουλου” στην 5η Δημοτική Κοινότητα, η οποία έχει ομόφωνα αποφασιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 28/3/2019, για διαπλάτυνση της Λ. Ηρακλείου και δημιουργία χώρου πρασίνου.
• Τονίσαμε την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στο πάρκο Ιλισίων, για την αντικατάσταση των πολλών δέντρων που κόπηκαν τελευταία, με αφορμή και τις καταστροφές της κακοκαιρίας “Μήδεια”, και για την αναδάσωση αρκετών τμημάτων του που παρουσιάζουν σήμερα έντονη αραίωση. Επισημάναμε επίσης την ανάγκη παρέμβασης στο πάρκο Αγίου Νικολάου που παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης.
• Επισημάναμε την ανησυχία μας για την απορρύθμιση του θεσμικού πλαισίου της διενέργειας διαγωνισμών, η οποία περιορίζει ανεπίτρεπτα τους μηχανισμούς κοινωνικού ελέγχου και δημοκρατικής λογοδοσίας στο σχεδιασμό και τη διαχείριση του δημόσιου χώρου.