Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19/4

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19/4

• Θέσαμε το θέμα της διαχείρισης της πανδημίας σε σχέση με την ουσιαστική κατάρρευση της στρατηγικής του lockdown. Είναι φανερό ότι το lockdown δεν είναι πια αποτελεσματικό. Προκαλεί περισσότερες στρεβλώσεις παρά οφέλη, την ώρα μάλιστα που δεν γίνεται τίποτα για την κατάσταση στους χώρους εργασίας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Προτείναμε το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης στους εξωτερικούς χώρους, προφανώς με όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, ώστε να αποσυμπιεστεί με ασφάλεια η κοινωνική κούραση που συσσωρεύεται. Επισημάναμε επίσης την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη και αλλού, όπου στήνονται μικροφωνικές και εκδηλώνονται συμπεριφορές που παραβιάζουν στοιχειώδεις κανόνες κοινωνικής συνύπαρξης και θέτουν ζητήματα για τη δράση συγκεκριμένων συμφερόντων εστίασης που δεν σέβονται στοιχειώδη δικαιώματα των κατοίκων. Θεσμοί όπως τα Συμβούλια Γειτονιάς ή ο Συμπαραστάτης του Δημότη που παραμένουν αναξιοποίητοι μπορούν βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων κοινωνικού αυτοματισμού, αλλά και άλλων αναγκών, και θα πρέπει επιτέλους να ενεργοποιηθούν.

• Θέσαμε δύο από τα πολλά θέματα που καιρό τώρα απασχολούν τους κατοίκους της Ριζούπολης και τους συλλόγους τους, χωρίς ωστόσο να έχουν απαντηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ζητήσαμε να οριστεί επιτέλους ημερομηνία για την κατεδάφιση του ερειπίου στην γωνία Κρώμνης και Λάρνεως, που θα πρέπει να συνοδευτεί από τη ρυμοτόμηση και ασφαλτόστρωση των οδών. Ζητήσαμε επίσης χρονοδιάγραμμα για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Λεωφόρο Ηρακλείου που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει παρά το ότι έχουν περάσει σχεδόν δυόμισι χρόνια από την ομόφωνη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

• Θέσαμε το θέμα των καταγγελιών που έρχονται από όλα τα διαμερίσματα της Αθήνας για καταστροφικά κλαδέματα και κοπές δέντρων. Στο πάρκο Ευελπίδων κόπηκαν περισσότερα από 130 δέντρα, ενώ η αρχική ενημέρωση που είχαμε από την αρμόδια υπηρεσία αναφερόταν σε 25 δέντρα που έπρεπε να αφαιρεθούν λόγω των συνεπειών της κακοκαιρίας ΜΗΔΕΙΑ. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του πάρκου, καθώς και να μας ενημερώσει για τις καταγγελίες που έχουν υποβληθεί για καταστροφικές επεμβάσεις στα δέντρα από διάφορες περιοχές της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη είχε αντιδράσει από την αρχή στην ανάθεση σε εργολάβους των υπηρεσιών πρασίνου, ακριβώς για να υπάρχει έλεγχος και λογοδοσία.

• Το Γηροκομείο παραμένει σε κατάσταση παρακμής, αδύναμο να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και με απλήρωτους εργαζόμενους. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί μια νέα οικονομική ζημιά της τάξης των 200 χιλ. ευρώ, καθώς με ευθύνη της προσωρινής διοίκησης δεν κατατέθηκαν τα απαραίτητα έγγραφα για την επιδότηση των ενοικίων για τα πολλά ακίνητα του ιδρύματος που νοικιάζονται για εμπορικές χρήσεις και των οποίων οι μισθωτές έχουν απαλλαγεί από την καταβολή μέρους ή ολόκληρου του ενοικίου λόγω πανδημίας. Ζητήσαμε σαν ελάχιστο δείγμα αποδοκιμασίας την απομάκρυνση του προέδρου της προσωρινής διοίκησης του Γηροκομείου κ. Κολιού που προφανώς δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του ιδρύματος.

• Θέσαμε το ζήτημα του εργοταξίου επεξεργασίας αδρανών υλικών της ΕΥΔΑΠ που έχει εγκατασταθεί σε ιδιοκτησία της ΓΑΙΑΟΣΕ, στην οδό Λιοσίων 301. Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν είναι πια ανεκτή. Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να αντιμετωπίσει το πρόβλημα και να μας ενημερώσει για τις ενέργειές της. Η δημοτική αρχή, για μια φορά ακόμα, δήλωσε αναρμόδια και επέλεξε τη μετάθεση των ευθυνών για ένα θέμα που αφορά άμεσα την καθημερινότητα των δημοτών.

• Οι πρόσφατες κυβερνητικές ρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την απουσία ουσιαστικών πολιτικών ένταξης, μετατρέπουν τις εξετάσεις για την πολιτογράφηση Ελλήνων πολιτών σε σύστημα μαζικού αποκλεισμού από τη διαδικασία πολιτογράφησης. Ζητήσαμε τη σύγκληση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών, με αίτημα να αναβληθεί η διαδικασία των εξετάσεων, σύμφωνα και με το αίτημα του συνόλου των μεταναστευτικών κοινοτήτων, μέχρι να εξασφαλιστούν συνθήκες για τη δίκαιη διεξαγωγή τους.

• Ζητήσαμε την έκτακτη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε αυτό να πάρει θέση απέναντι στις προωθούμενες αλλαγές στον εκλογικό νόμο για τους ΟΤΑ που στο όνομα της “κυβερνησιμότητας” καταργεί την απλή αναλογική, αποδυναμώνει τα κοινοτικά συμβούλια και εγκαθιστά ένα συγκεντρωτικό δημαρχοκεντρικό μοντέλο διοίκησης.