Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου: Χιονόπτωση, συμβασιούχοι εργαζόμενοι και άλλα θέματα

Παρεμβάσεις της Ανοιχτής Πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 31ης Ιανουαρίου: Χιονόπτωση, συμβασιούχοι εργαζόμενοι και άλλα θέματα

Στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας 31/1, η Ανοιχτή Πόλη έκανε τις παρακάτω παρεμβάσεις εκτός ημερήσιας διάταξης:

Χιονόπτωση
Για μια ακόμα φορά, σε σύντομο χρονικό διάστημα μετά τις βροχές που μετέτρεψαν γειτονιές της πόλης σε λίμνες, η Αθήνα αποδείχτηκε ανοχύρωτη απέναντι και στη χιονόπτωση. Η εικόνα της πόλης κατά την πρόσφατη κακοκαιρία μαρτυρά τόσο την αποτυχία του τελείως ανέτοιμου «επιτελικού» κράτους, όσο και την ανεπάρκεια της δημοτικής αρχής που δεν πήρε όσες πρωτοβουλίες ήταν απαραίτητες για τη διαχείριση του φαινομένου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου, κεντρικοί δρόμοι έκλεισαν, δυσχεραίνοντας την πρόσβαση σε νοσοκομεία και άλλες σημαντικές υποδομές, ακλάδευτα δέντρα έσπασαν προκαλώντας ζημιές σε αυτοκίνητα και στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, ολόκληρες γειτονιές έμειναν πρακτικά αποκλεισμένες για μέρες και παρέμεναν με σημαντικά προβλήματα μέχρι πολύ πρόσφατα. Η Ανοιχτή Πόλη ανταποκρίθηκε στην ανάγκη των δημοτών, στο μέτρο των δυνατοτήτων της, συγκεντρώνοντας τα προβλήματα για τα οποία μας ενημέρωναν οι δημότες και προωθώντας τα το συντομότερο στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Η αποκαρδιωτική εικόνα της πόλης δεν οφείλεται όμως τόσο στο χιόνι, όσο στις πολιτικές που πεισματικά αρνούνται να κάνουν προσλήψεις, που θέλουν τις υπηρεσίες γερασμένες και υποστελεχωμένες και που αναθέτουν σωρηδόν δημόσιες και δημοτικές αρμοδιότητες σε ανεξέλεγκτους ιδιώτες. Ειδικά η μεγάλη εργολαβία πρασίνου, στην οποία η δημοτική αρχή διέθεσε 37 εκατομμύρια ευρώ, έχει αποδειχτεί, πέρα από ακριβή, και αναποτελεσματική. Στα Ιλίσια, οι κάτοικοι ακόμα περιμένουν την επαναφύτευση των 250 δέντρων και την αποκατάσταση των υποδομών του άλσους που έπληξε η περσινή κακοκαιρία “Μήδεια”.
Η Ανοιχτή Πόλη θα συνεχίσει να μάχεται, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, για δυνατές δημοτικές υπηρεσίες που θα εγγυώνται την ουσιαστική ασφάλεια των ανθρώπων της πόλης και θα τους θωρακίζουν αποτελεσματικά απέναντι σε έκτακτες καταστάσεις. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του προσωπικού του Δήμου Αθηναίων και το μηχανισμό των δημοτικών κοινοτήτων, αλλά και να προμηθευτεί βασικό εξοπλισμό πολυχρηστικής ικανότητας, ώστε η πόλη να μην είναι γυμνή στο επόμενο έντονο καιρικό φαινόμενο.

Συμβασιούχοι
Τόσο οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού, όσο και οι συμβασιούχοι που προέρχονται από την προκήρυξη 3Κ, αντιμετωπίζουν το φάσμα της εξόδου από την εργασία, παρά το γεγονός ότι το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας έχει ομόφωνα ομολογήσει ότι καλύπτουν μόνιμες ανάγκες των υπηρεσιών, στην κάλυψη των οποίων έχουν αποκτήσει σημαντική εμπειρία. Η Ανοιχτή Πόλη κάλεσε τη δημοτική αρχή να στηρίξει έμπρακτα τη διεκδίκηση των συμβασιούχων εργαζομένων για δουλειά και να προχωρήσει σε προκήρυξη έκτακτου προσωπικού για κάλυψη απρόβλεπτων αναγκών, όπως της δίνει δικαίωμα ο νόμος, προκειμένου τόσο να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών, όσο και να αποκρουστεί η απειλή της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από 400 εργαζόμενοι.

Φασιστική επίθεση στα Πατήσια
Καλέσαμε το Δημοτικό Συμβούλιο να δηλώσει την απερίφραστη καταδίκη του για την πρόσφατη δολοφονική επίθεση με εκρηκτικό μηχανισμό σε χώρο λατρείας στα Πατήσια, επίθεση που παραπέμπει σε δράση νεοναζιστικών ομάδων και χτυπά το καμπανάκι της εγρήγορσης απέναντι στο ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία. Οι γειτονιές της πόλης είναι ασφαλείς όταν είναι ζωντανές και όταν εμπεδώνεται ανάμεσα στους κατοίκους τους η δημοκρατία, η συμμετοχή και η αλληλεγγύη.

Ενίσχυση πολιτισμού
Οι άνθρωποι του πολιτισμού έχουν πληγεί και συνεχίζουν ακόμα να πλήττονται σκληρά από την πανδημία και τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα. Όπως αναφέρει το Σωματείο Εργαζομένων στο Χώρο του Χορού, στα λόγια έμειναν οι δεσμεύσεις του Δημάρχου για στήριξη των ομάδων της πόλης που δραστηριοποιούνται στο χορό, με παραχώρηση της χρήσης του πολυχώρου Καλουτά, αλλά και αξιοποίηση και άλλων μη χρησιμοποιούμενων ακινήτων που διαχειρίζεται ο Δήμος. Όχι μόνο ο σχεδιασμός που είχε αρχικά συμφωνηθεί, σε συνεννόηση μαζί τους, εγκαταλείφθηκε χωρίς καμία εξήγηση, αλλά και η δημοτική αρχή αγνοεί εδώ και έναν χρόνο τις εκκλήσεις τους για επικοινωνία. Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να σταθεί έμπρακτα στο πλευρό των ανθρώπων του πολιτισμού, εξαντλώντας τις δυνατότητες παραχώρησης χώρων που να μπορούν να κρατήσουν ζωντανές τις πολιτιστικές ομάδες της πόλης, φιλοξενώντας τις δραστηριότητές τους.

Χειροτέχνες
Ζητήσαμε από τη δημοτική αρχή να αναβάλει την εφαρμογή της πρότασής της για τη χωροθέτηση αγοράς χειροτεχνών-καλλιτεχνών στο Θησείο, μέχρι τουλάχιστον να ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους και να αποκρυσταλλωθούν εκείνες οι νομοθετικές ρυθμίσεις που να μπορούν να ανταποκριθούν στις ιδιαιτερότητες της δραστηριότητάς τους.

Ενίσχυση διαγνωστικών κέντρων covid
Καλέσαμε τη δημοτική αρχή να εξαντλήσει τα περιθώρια για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των δημοτών, σε σχέση με την πρόσβασή τους σε δημοτικές δομές διενέργειας τεστ covid. Παρά τις αξιέπαινες προσπάθειες που καταβάλλει καθημερινά το προσωπικό του Δήμου Αθηναίων, και σε συνδυασμό με την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα υφιστάμενα σημεία διαγνωστικού ελέγχου δεν επαρκούν, όπως μαρτυρούν και οι διαμαρτυρίες που καταγράφονται στα δημοτικά διαμερίσματα.

Οδός Ταϋγέτου
Θέσαμε στη δημοτική αρχή την ανάγκη άμεσων παρεμβάσεων στην οδό Ταϋγέτου, όπου το πρόσφατο θανατηφόρο ατύχημα, με θύμα μικρό παιδί, υπογράμμισε με τραγικό τρόπο το έλλειμμα ασφάλειας σε έναν πολύ κεντρικό δρόμο που περνάει μπροστά από τα σχολεία της Γκράβας. Ζητήσαμε μέριμνα για την προστασία των περιοίκων και των χρηστών της περιοχής, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή στερούνται τα στοιχειώδη: επαρκή φωτισμό, επαρκή σήμανση και μέτρα περιορισμού της ταχύτητας, όπως σαμαράκια.