Την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών (Ε.Ο.Τ.) επισκέφθηκε τη Δευτέρα (22/4) ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος. Εκεί, πραγματοποίησε συνάντηση σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Γιαλούρη, τη γενική γραμματέα κα Τσαβάλα, την πρόεδρο του Κέντρου Σκύλων Οδηγών, κα Γερουλάνου και μέλη της Ε.Ο.Τ.
«Τα αιτήματα παραμένουν ίδια εδώ και χρόνια: Εκπαίδευση, δουλειά, αξιοπρέπεια» σημείωσε ο πρόεδρος της Ε.Ο.Τ, αναφερόμενος στους αγώνες και τις διεκδικήσεις που έχει πρωτοστατήσει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών απ’ όταν ξεκίνησε, καθώς αποτελεί τον πρώτο φορέα αυτοοργάνωσης τυφλών, και όλων των ατόμων με αναπηρίες στην Ελλάδα, ενώ επισήμανε ότι πόλη των Αθηνών είναι στις τελευταίες στα ζητήματα προσβασιμότητας.
Η κα Γερουλάνου αναφέρθηκε στο αξιέπαινο και δύσκολο έργο του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδας που ξεκίνησε τη δράση του το 2008, ως μια καθαρά εθελοντική προσπάθεια, πίσω από την οποία βρίσκονται όλοι οι επίσημοι φορείς των τυφλών. Όπως επισημάνθηκε, υπάρχει η ανάγκη για έναν μόνιμο χώρο εκπαίδευσης και μια τακτική επιχορήγηση, για την οποία είχε προταθεί κάθε δήμος να προσφέρει ένα μικρό ποσό κάθε χρόνο με δικαίωμα αν υπάρχει κάποιος τυφλός ενδιαφερόμενος στον δήμο να μπορεί να αιτηθεί απευθείας έναν σκύλο-οδηγό, ωστόσο αυτή η πρόταση δεν προχώρησε.
«Οι αιτήσεις για σκύλους-οδηγούς είναι δεκάδες κάθε μήνα και προέρχονται κυρίως από Αθήνα και Θεσσαλονίκη», παρόλα αυτά υπογραμμίστηκε ότι «η Αθήνα είναι μία δύσκολη πόλη και αυτό δυσκολεύει το έργο των εκπαιδευτών και τη διαδικασία». Στο εξωτερικό η εκπαίδευση των σκύλων διαρκεί περίπου 8 μήνες καθώς οι δρόμοι έχουν τις σχετικές προδιαγραφές, σε αντίθεση με την Ελλάδα που η εκπαίδευση μπορεί να διαρκέσει το διπλάσιο χρονικό διάστημα, με μεγαλύτερο κόστος, λόγω των προβλημάτων προσβασιμότητας στον δρόμο.
«Δεν γίνεται να περπατήσεις σήμερα στα πεζοδρόμια της Αθήνας χωρίς να κινδυνεύεις», υπογραμμίστηκε με τον Ν. Ηλιόπουλο να επισημαίνει ότι πρέπει «να συμφωνήσουμε μαζί στις προδιαγραφές που είναι πραγματικά φιλικές, βιώσιμες και προσβάσιμες για όλους τους ανθρώπους στην πόλη και οποιοδήποτε έργο γίνεται από εδώ και πέρα να γίνεται με βάση αυτές». «Βασικό μέλημα της δημοτικής αστυνομίας είναι να προστατεύει τον δημόσιο χώρο και να εξασφαλίζει την προσβασιμότητα όλων στην πόλη», τόνισε δίνοντας έμφαση στην ανάγκη συνεργασίας του δήμου και κοινού σχεδιασμού με αρμόδιους φορείς για ζητήματα προσβασιμότητας. «Με εσάς ο Δήμος πρέπει να έχει μια άμεση συνεργασία- θεσμική σχέση, να μη βρισκόμαστε μόνο όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα αλλά να σχεδιάζουμε στρατηγική μαζί», είπε.
«Αθήνα απο την Αρχή σημαίνει μία πόλη προσβάσιμη για όλους»
«Αθήνα απο την Αρχή σημαίνει μία πόλη προσβάσιμη για όλους. Η πρόσβαση και η ασφάλεια αποτελεί καθολικό δικαίωμα και για εμάς είναι προτεραιότητα. Σχεδιάζουμε μαζί μία πόλη φιλική για ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, δηλαδή σχεδιάζουμε μια πόλη πιο φιλική και ασφαλή για όλους», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος .
«Είναι εξοργιστικό ότι ο Δήμος ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει και χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορεί να αξιοποίησει, δεν τα χρησιμοποιεί», δήλωσε ο Ν. Ηλιόπουλος αναφέροντας ότι από το Φιλόδημος 1 ο δήμος Αθηναίων με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια θα μπορούσε να λάβει τέσσερα εκατομμύρια για παρεμβάσεις σε όλα του τα δημοτικά κτήρια, που μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι η προσβασιμότητα, γεγονός που δεν έκανε. «Ο Δήμος Αθηναίων είναι πλούσιος σε κτηριακό απόθεμα. Δε γίνεται να έχεις τόσα κτήρια και να είναι κλειστά αναξιοποίητα», απάντησε όταν μέλη της Ε.Ο.Τ. ανέφεραν ότι είχαν αιτηθεί στον δήμο μια αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων χωρίς σχετική ανταπόκριση.
«Δεν γίνεται να περπατήσεις σήμερα στα πεζοδρόμια της Αθήνας χωρίς να κινδυνεύεις» ήταν μία από τις φράσεις που…
Gepostet von Νάσος Ηλιόπουλος am Mittwoch, 24. April 2019