Στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών οδηγεί η πολιτική του Δήμου Αθηναίων

Στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών οδηγεί η πολιτική του Δήμου Αθηναίων

Στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών οδηγεί η πολιτική του Δήμου

Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών στις 2 Μάη, η πλειοψηφούσα παράταξη πήρε απόφαση να μην λειτουργήσουν τη νέα χρονιά τρεις παιδικοί σταθμοί. Οι παιδικοί σταθμοί που δεν θα λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβρη είναι της οδού Τρώων στα Άνω Πετράλωνα με 24 θέσεις, της οδού Χαλεπά στα Άνω Πατήσια με 47 θέσεις και της οδού Μετρών στα Σεπόλια με 39 θέσεις.

Στο κλείσιμο των παιδικών σταθμών οδηγεί η πολιτική που εφαρμόζεται την τελευταία οκταετία από το Δήμο Αθηναίων και όχι το Προεδρικό Διάταγμα, όπως επικαλείται η παράταξη του κ Καμίνη. Απλώς χρησιμοποιώντας το ΠΔ ως μανδύα συνεχίζετε την συρρίκνωση και την υποβάθμιση των Παιδικών Σταθμών. Μην ξεχνάτε ότι τα 2 τελευταία χρόνια έχετε μειώσει την επιχορήγηση προς το ΔΒΑ κατά 1.500.000 €, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Οι παιδικοί σταθμοί όφειλαν και οφείλουν να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πρωτίστως η ασφάλεια των παιδιών που φιλοξενούνται.

Το ΠΔ έχει δημοσιευτεί στις 28 Σεπτεμβρίου 2017 ενώ τα προβλήματα των συγκεκριμένων Παιδικών Σταθμών τα γνωρίζατε εδώ και χρόνια. Για το σταθμό στα Άνω Πετράλωνα γνωρίζετε ότι εδώ και 3 χρόνια είναι προς πώληση το οίκημα από τον ιδιοκτήτη. Όσο αφορά το σταθμό στα Σεπόλια είναι κυριολεκτικά μέσα σε πολυκατοικία, χωρίς αύλειο χώρο και χωρίς θέρμανση. Ήταν λοιπόν ακατάλληλος και το είχαμε επισημάνει στην Πρόεδρο του ΔΒΑ εδώ και χρόνια.

Η Πρόεδρος του ΔΒΑ, αν και γνωρίζει τα θέματα, δεν είχε προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βρεθούν άλλα κτίρια στις συγκεκριμένες περιοχές. Έχουμε επισημάνει πολλές φορές τα προβλήματα, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν είδαμε να αλλάζει κάτι. Πολλά είναι τα παραδείγματα: Έχουν απομακρυνθεί παιχνίδια από τους αύλειους χώρους των Παιδικών Σταθμών, τα οποία έχουν κριθεί ακατάλληλα, και μέχρι τώρα δεν έχουν αντικατασταθεί. Δεν έχει γίνει ανανέωση του παιδαγωγικού υλικού καθώς και των παιχνιδιών κ.λπ. Επίσης, η δημοτική αρχή απέλυσε πέρυσι 85 άτομα δημιουργώντας τεράστια κενά και προβλήματα στη λειτουργία των παιδικών σταθμών.

Υπάρχουν ελλείψεις σε τραπεζοκόμους, σχεδόν σε όλους τους παιδικούς σταθμούς. Η σίτιση των παιδιών δεν είναι επαρκής, διότι στο διαιτολόγιο γίνεται σαφής αναφορά και για απογευματινό γεύμα (14.00 – 16.00). Σήμερα στα παιδιά δίνεται μόνο πρωινό και μεσημεριανό με αποτέλεσμα από τις 13.00 μέχρι τις 16.00 τα παιδιά να είναι νηστικά.

Να αναλάβει λοιπό η παρούσα δημοτική αρχή την ευθύνη για την υποβάθμιση των παιδικών σταθμών και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από νόμους και το ΠΔ, και να δημιουργεί λάθος εντυπώσεις, επιδιώκοντας να ασκήσει κεντρική αντιπολίτευση.

Άμεσα, να ανευρεθούν χώροι κατάλληλοι για να στεγαστούν οι τρεις παιδικοί σταθμοί στις περιοχές που ανήκουν, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά από το Σεπτέμβριο.

Ο καινούργιος πρότυπος κανονισμός αναφέρει ότι σε περίπτωση που υπάρχουν τροφεία το ποσό θα πρέπει να είναι εύλογο και συμβολικό, σε αυτή τη λογική έγινε επαναπροσδιορισμός των τροφείων . Η μείωση που πρότεινε η πλειοψηφία είναι της τάξεως του 4%, δηλαδή 5 €σε κάθε κλίμακα, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κόσμου και είναι μάλλον αστεία. Τα 55 € που είναι και το ελάχιστο ποσό για τροφεία σίγουρα δεν είναι «εύλογο και συμβολικό». Θετικό βεβαία είναι ότι μέχρι τώρα οι γονείς δεν πλήρωναν τροφεία εάν είχαν εισόδημα μέχρι 15.000€ και τώρα ανεβαίνει στα 20.000€.

Το ποσό που εγγράφεται στο προϋπολογισμό για τα τροφεία είναι 1.000.000 € ενώ να σας υπενθυμίσουμε ότι έχετε μειώσει κατά 1.500.000 € την επιχορήγηση προς το ΔΒΑ, που θα μπορούσε να καλύπτει το κόστος των τροφείων για όλα τα παιδιά.

Εμείς θεωρούμε ότι η πρόσβαση όλων των παιδιών θα πρέπει να είναι δωρεάν. ‘Όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ελεύθερη και ισότιμη πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς. Η επιβολή τροφείων από τη μια και η μη ικανοποίηση όλων των αιτήσεων από την άλλη γεννά κοινωνικές ανισότητες.

Γι’ αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε.

Τι ακριβώς θα κάνει ο Δήμος για την πληρωμή συμβασιούχων εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων;

Τελευταία πληρωμή τον Μάρτιο.

Ανήκουν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, με οξυμένα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν δύσκολα την καθημερινότητα. Συχνά πρόκειται για μονογονεϊκές οικογένειες.

Με κάθε τρόπο πρέπει να πιέσουμε το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ. (Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης) για να πληρώνονται στην ώρα τους. Δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν και οι οικογένειές τους να βρίσκονται σε πλήρη ανέχεια. Είναι εξάλλου εργαζόμενοι/ες στο Δήμο. Ήδη χρωστάμε τον Απρίλιο και ο Μάιος τελειώνει.

Επίσης έχουν ζητήσει από τον Νοέμβριο του 2017 με αιτήσεις τους την καταβολή των Μέσων Ατομικής Προστασίας και την Παροχής Γάλακτος σε χρήμα για όσο διάστημα έχουν και στο παρελθόν εργαστεί, όπως το δικαιούνται οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα.

Το θέμα αυτό το ψηφίσαμε σε προγενέστερο Δ.Σ. Ακόμα δεν έχουν καταβληθεί στους/στις δικαιούχους τα χρήματα που δικαιούνται.

Τι ακριβώς θα κάνει ο Δήμος για την πληρωμή τους, και επίσης πότε θα τους καταβληθούν τα χρήματα για την παροχή γάλακτος;